Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ν. Παππάς: Επίσημη θέση Μητσοτάκη η 7ήμερη εργασία - Επίθεση στον Στουρνάρα

Ν. Παππάς: Επίσημη θέση Μητσοτάκη η 7ήμερη εργασία - Επίθεση στον Στουρνάρα
 «Όλη η Ελλάδα έχει παρακολουθήσει σοκαρισμένη το βίντεο του κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι ως οδοστρωτήρας θα φέρει την 7ήμερη εργασία», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σημειώνοντας ότι πρόκειται για επίσημη -διά στόματος του προέδρου της- θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «οφείλει να δώσει απαντήσεις».
«Ο τρόπος που μίλησε σε έναν ξενοδόχο στην Κω είναι η επιτομή της νέας επιχειρηματικότητας, η οποία δεν προσδοκά να βγάλει κέρδη από την καινοτομία, την καλή υπηρεσία, το σοβαρό προϊόν, αλλά από τη χαμηλής ποιότητας προστασία του εργαζόμενου, χαμηλής ποιότητας προϊόντος.
Δεν γίνεται με αυτήν την επιχειρηματικότητα και δεν γίνεται και με αυτήν την πολιτική τάξη.
Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από τέτοιου τύπου ρυθμίσεις και αυτοί θα υποφέρουν από έναν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;», ανέφερε, ενώ σχετικά με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υπουργός των απολύσεων, είναι ο πιο αποτυχημένος υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης».
«Αυτό που πρόλαβε να κάνει είναι πρώτον απολύσεις, δεύτερον να έχει στο γραφείο του πενήντα μετακλητούς υπαλλήλους, λες και είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν [...] και διόρισε και 250 διευθυντές με υπουργική υπογραφή έξω από υπηρεσιακά συμβούλια και κρίσεις: Νεποτισμός, κομματισμός και αθλιότητα κανονική.
Και βγαίνει και μιλάει για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ήταν «Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ωστόσο «δεν έκανε τίποτε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
Αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ για τη μείωση της φορολόγησης, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι «μιλάει για ένα πρόγραμμα δραματικών περικοπών ο κ. Μητσοτάκης, γιατί οτιδήποτε επιχειρήσει να μειώσει θα πρέπει να καταθέσει ισοδύναμα» και «μάλιστα στη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη η μείωση της φορολογίας έπεται των περικοπών και των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων" που θα κάνει».
 Επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βέμπερ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ παρατήρησε: «Λένε ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη, ενώ έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της σε όλα τα επίπεδα και διεθνώς, βγαίνουν -υποψήφιος πρωθυπουργός ο ένας και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ο άλλος- να πούνε ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη.
"Πώς την ανακτάς την αξιοπιστία;", τους ρωτούν.
Με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, "λέγε ασφαλιστικό Πινοσέτ", [...] και προσλήψεις 1 προς 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο, δηλαδή θα φεύγουν πέντε γιατροί για να πάρουμε έναν, θα φεύγουν πέντε νοσηλευτές για να πάρουμε έναν, θα φεύγουν πέντε δάσκαλοι για να πάρουμε έναν, θα φεύγουν πέντε πυροσβέστες για να πάρουμε έναν, θα φεύγουν πέντε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για να παίρνουμε ένα...».

«Στόχος η πρωτιά στις εθνικές εκλογές»

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των εθνικών εκλογών, ο κ. Παππάς απάντησε: «Η πρωτιά. Δεν υπάρχει θέμα μείωσης της διαφοράς, είναι άλλο πράγμα η ευρωκάλπη, άλλο πράγμα η εθνική κάλπη.
Οι κάλπες αυτήν τη στιγμή είναι άδειες, μισό εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν προσήλθαν στις ευρωπαϊκές κάλπες θα προσέλθουν για να ψηφίσουν στις εθνικές κάλπες [...] Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάνουν άλλες επιλογές από αυτές που έκαναν στην ευρωκάλπη σε σχέση με τις εθνικές κάλπες, οπότε είναι ένα ανοιχτό αποτέλεσμα, αγωνιζόμαστε για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να είμαστε αυτοί που θα κόψουμε το νήμα των εκλογών πρώτοι».
«Την επόμενη μέρα των εκλογών», συνέχισε ο υπουργός «ή θα έχουμε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη με επταήμερη εργασία, χωρίς επικουρικές συντάξεις, με λιγότερους δασκάλους για τα παιδιά μας και τα παιδιά των διπλανών μας ή θα έχουμε τη συνέχιση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της κοινωνίας και ταυτόχρονα αύξησης του διεθνούς εκτοπίσματος της χώρας, διότι πέρα από τις κοινωνικές και οικονομικές μας πολιτικές πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτά τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσαμε την πρώτη μας τετραετία η χώρα έχει ραγδαία αυξήσει το διπλωματικό της εκτόπισμα με την εξωτερική μας πολιτική και τις συμμαχίες που οικοδομήσαμε».
 Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο υπουργός υποστήριξε ότι «η κοινωνία έχει μια κόπωση, η οποία είναι αυτονόητη, εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι παρόλο που παίρνουμε θετικά μέτρα αυτά δεν χωνεύονται στην οικονομία, δεν βελτιώνουν ραγδαία τη ζωή των πολιτών και με αυτόν τον τόνο και τον τρόπο πρέπει και δημοσίως να πολιτευόμαστε».
«Σε μια κάλπη, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής κάλπης όπου δεν αποφασίζει ο κόσμος για το ποια κυβέρνηση θα έχει, το κυβερνών κόμμα είναι ο αυτονόητος πρώτος υποδοχέας της δυσαρέσκειας, η οποία έχει συσσωρευθεί στην κοινωνία. Αυτό συνέβη, τώρα οι πολίτες έχουν να κρίνουν προγράμματα, τώρα οι πολίτες αποφασίζουν για τη ζωή τους», πρόσθεσε.

«Απαρέγκλιτη η απόφαση να ανοιχτούμε στον προοδευτικό χώρο»

Σχετικά με τους ευρύτερους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμόρφωσαν οι κάλπες της 26ης Μαΐου, ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι «είχαμε ένα προανάκρουσμα μεγάλης πόλωσης, το οποίο οδήγησε τέσσερα μικρότερα κόμματα σε πάρα πολύ κακά ποσοστά -Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, ΛΑΕ και ΑΝΕΛ- είχαν πάρα πολύ κακά ποσοστά, πλήρωσαν το τίμημα μιας πόλωσης, η οποία άρχισε να χτίζεται από την κάλπη των ευρωεκλογών». «Εμείς σεβόμαστε όλα τα κόμματα, θεωρούμε ότι όλα έχουν τον ξεχωριστό δικό τους ρόλο και λέμε στους πολίτες ότι τα διλήμματα ενόψει της εθνικής κάλπης είναι απολύτως καθαρά: Ή θα έχουμε τη διακυβέρνηση με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα έχουμε τη διακυβέρνηση με τον Μητσοτάκη, τον Στουρνάρα και τις πολιτικές του ΔΝΤ», είπε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Παππάς απάντησε: «Θα έχουμε πολύ σύντομα ανακοινώσεις των περισσότερων, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα ανακοινωθεί ενδεχομένως και σήμερα και τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ολοκλήρωση της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, θα είναι ψηφοδέλτια τα οποία αποτυπώνουμε και το γεγονός ότι αυτή η παράταξη έχει στελεχιακό βάθος αλλά και το γεγονός ότι είναι απαρέγκλιτη η απόφασή μας να ανοιχτούμε στον προοδευτικό χώρο, να συστρατευτούμε με ανθρώπους που μέχρι χθες δεν ήμασταν μαζί και να εκφράσουμε ένα αίτημα της κοινωνίας, μία ανάγκη της κοινωνίας να παραμείνει στην τροχιά της δίκαιης ανάπτυξης και να μη γυρίσει πίσω στις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Γραμματικάκη, να τοποθετείται επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ο κ. Παππάς διευκρίνισε: «Ο κ. Γραμματικάκης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι εξαιρετικού ήθους, είναι ένας άνθρωπος προοδευτικός [...] Νομίζω ότι και ο κ. Γραμματικάκης και άλλοι άνθρωποι του προοδευτικού χώρου είναι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να σηματοδοτήσουν πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και επιλογές».

«Ψάχνουν δικαιολογίες για να φέρουν το ΔΝΤ από το παράθυρο»

Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έπεσε μέσα ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είναι ο πιο αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών για τα χρόνια της κρίσης, ο οποίος έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία με τις πολιτικές του εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αντί να ζητήσει μία συγγνώμη και να μας εξηγήσει τι πήγε λάθος, θεωρεί ότι μπορεί να υπονομεύει τις θετικές προσπάθειες και της κυβέρνησης και της οικονομίας και της χώρας και του εργαζόμενου λαού και της υγιούς επιχειρηματικότητας από τη γυάλα της Τραπέζης της Ελλάδος».
«Αν δεν χτίσουμε αφήγημα ότι κινδυνεύει η οικονομία και θα χρειαστεί το ΔΝΤ ξανά δεν μπορούμε.
Αυτή η δουλειά γίνεται τώρα τελευταία [...] Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ λέει ότι η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Τι δεν μπορεί να δανειστεί η χώρα; Δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Έχουμε 30 δισ. αποθεματικό. Τώρα δεν μπορεί να δανειστεί η χώρα και μιλάνε πάλι για δημοσιονομικά κενά; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Ψάχνουμε δικαιολογίες για να φέρουμε τις πολιτικές του ΔΝΤ από το παράθυρο;» διερωτήθη.
Αναφορικά, τέλος, με την πορεία υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και τη χρηματοδότησή της ο κ. Παππάς τόνισε: «Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ εντατικά και βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υπογεγραμμένης σύμβασης πάρα πολλά έργα, έχουν εκατοντάδες έργα δρομολογηθεί και απελευθερωθεί τα περιφερειακά προγράμματα και έχουμε και έργα κομβικά, οριζόντια, τα οποία αλλάζουν και την πρωτογενή παραγωγή και τη δημόσια διοίκηση και την επιχειρηματικότητα.
Έχει ήδη συμβασιοποιηθεί το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε τις επόμενες μέρες την υπογραφή του, στο έργο για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ θα έχουμε τον διαγωνισμό από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων του ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα αλλάξουν και τον τρόπο που συναλλασσόμαστε και απολαμβάνουμε υπηρεσίες και οργανώνουμε την πρωτογενή και δευτερογενή μας παραγωγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης