Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης του για τους επόμενους δώδεκα μήνες με μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση, το οποίο, τόνισε, θα κριθεί στην επόμενη έκθεση
(upd) Σε μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου», κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνει σήμερα, Κυριακή 8/9, την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.
Στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 σήμερα (8/9) στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων για το ετήσιο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7/9 παρουσίασε το ετήσιο σχέδιο της κυβέρνησης με αιχμή τα πεδία της φορολογικής πολιτικής, των επενδύσεων, της εργασίας και του ψηφιακού κράτους.
O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις με αιχμή το Ελληνικό, ενώ έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη ρύθμιση εντός του 2019 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απαιτεί τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά έως το 2021.
Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η φράση, δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε, συμπυκνώνει την στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης του για τους επόμενους δώδεκα μήνες με μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση, το οποίο, τόνισε, θα κριθεί στην επόμενη έκθεση.
«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας.
Οικονομία
«Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα.
Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα.
Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους.
Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση, διότι είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει άλλη.
«Διεκδικούμε ρεαλιστικά πλεονάσματα»
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα διεικδικεί ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
«Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, κερδίζουμε ισχυρή αξιοπιστία.
Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές.
Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν.
Εξάλλου, ήδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά:
Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς.
Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα.
Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς.
Και σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση.
Έχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους»…
Ανάπτυξη
Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών.
Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ.
Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Κοινωνία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός, η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της: Στο Μάτι απομακρύνθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η καύσιμη ύλη.
Ήδη δρομολογείται η ανάπλασή του με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Άρχισε, επίσης, να λειτουργεί το «112».
Ενώ πετύχαμε οι πυρκαγιές, εφέτος, να μην στοιχίσουν ζωές.
Κι ας είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες 2.368 φωτιές σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει και κάτι άλλο: Είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά.
Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Από προχθές, τα ογκολογικά φάρμακα χορηγούνται απ’ ευθείας σε κλινικές.
Έτσι, οι καρκινοπαθείς ασθενείς που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους δεν ταλαιπωρούνται, πλέον, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Και σε λίγο, τα ακριβά αυτά φάρμακα θα φτάνουν στο σπίτι ή σε κοντινά φαρμακεία χωρίς κόστος για τον πολίτη, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο επίπεδο των Θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη ήδη διαθέτει μια νέα και άξια ηγεσία.
Ενώ τις Ανεξάρτητες Αρχές πλαισιώνουν στελέχη με διεθνές κύρος.
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα μπορούν να λειτουργούν στο εξής απελευθερωμένοι από τα δεσμά της παραλυτικής απλής αναλογικής.
Αλλά και η Βουλή εργάστηκε εντατικά το καλοκαίρι.
Ψηφίζοντας νομοσχέδια-τομές, όπως για το επιτελικό κράτος και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Και ρυθμίζοντας κατεπείγοντα θέματα.
Την κατάργηση του ασύλου της ανομίας και της παρανομίας στα πανεπιστήμια.
Το είπαμε και το κάναμε αμέσως πράξη.
Την κατάργηση του «φακελώματος» των εργαζομένων από αναχρονιστικές και παράλογες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Και τον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών που δεν μπορούσαν να πάρουν μία άδεια οδήγησης.
Όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι τα αναγνωρίζουν οι Έλληνες.
Αποτυπώνονται στον δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας στη χώρα, που συνεχώς ανεβαίνει. Όταν στην Ευρώπη πέφτει.
Όπως σε άνοδο είναι και τα έσοδα του Δημοσίου.
Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κινούνται πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται, πια, σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά της προ κρίσης εποχής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή την αλλαγή του κλίματος τη διαπίστωσα, όμως, και εγώ προσωπικά, στις γόνιμες συζητήσεις που είχα με τον πρόεδρο Μακρόν, με την καγκελάριο Merkel και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Rutte», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Το ετήσιο σχέδιο που θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ - Φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις, εργασιακά
Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020.
Από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας.
Η οικονομία και η ανάπτυξη αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της, αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Στο μέτωπο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, κάθε μέτρο θα είναι αυστηρά κοστολογημένο. «Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης» τόνισε πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».
Τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη είναι: Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
Πεδίο πρώτο: Φορολογική πολιτική
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
- Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή.
Δεν σταματάμε, όμως, εδώ.
Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.
Μερικά παραδείγματα;
- Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.
Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει "τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης":
- Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών.
- Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας.
- Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
- Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.
- Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
- Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας.
Για πρώτη φορά αποκτούμε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.
Ενισχύει, όμως, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος.
- Ενώ καθιερώνονται οι υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Πεδίο δεύτερο: οι Επενδύσεις - Ξεμπλοκάρει το Ελληνικό, προχωρούν Eldorado Gold και Cosco
Πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο Ελληνικό δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο.
Ενώ, μέσα στο μήνα, αναμένεται και η τέταρτη για τις ζώνες πολεοδόμησης και η δρομολόγηση του διαγωνισμού για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020.
Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή; 10.000 απασχολούμενοι.
Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας.
Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του Υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές.
Ταυτόχρονα, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη.
Η συνολική αξία του έργου; Ένα δις ευρώ.
Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι.
Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900.
Η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο: Για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας. Για καινούργιες υποδομές αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα.
Συνολική αξία επένδυσης; Περισσότερα από 800 εκ. ευρώ.
Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου; 2.500 εργαζόμενοι. Και νέες θέσεις εργασίας; 3.000.
«Καλωσορίζω μια σειρά από πολύ σημαντικές επενδύσεις σε έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, τον κλάδο του φαρμάκου.
Η πρώτη έχει τοπικό και ταυτόχρονα διεθνές ενδιαφέρον.
Η πολυεθνική εταιρία PFIZER αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.
Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα.
Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος.
Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκ ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Αφορούν τόσο σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη όσο και σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.
Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία ανταμείβεται.
Στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών είναι έτοιμος ο σχετικός διαγωνισμός, όπως και αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με δύο δυνητικούς αγοραστές.
Ενώ μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.
«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί.
Και όταν, δίπλα σε έναν κολοσσό που έρχεται στην Ελλάδα, θα ιδρύεται μια τοπική επιχείρηση η οποία θα μπορεί να προσλάβει δύο ακόμη υπαλλήλους.
Αυτοί ακριβώς είναι οι στόχοι του πλέγματος των μέτρων που προωθούμε.
Κεντρικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων, πάντως, θα έχουν οι σαρωτικές παρεμβάσεις μας στα πολλά εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε από πολλούς. Και αυτό κάνουμε.
Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση.
Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.
Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας.
Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης.
Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.
Εκσυγχρονίζεται, επίσης ,η νομοθεσία για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Και περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία.
Στις τηλεπικοινωνίες, τέλος, η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G.
Σε ένα παράλληλο μέτωπο, προχωρούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή, αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.
Και αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν.
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προσφέρουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα εργαλεία και απαιτούμε από τις τράπεζες να έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους έως το 2021».
Για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν, δηλαδή, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Πεδίο τρίτο: Εργασιακά
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε, ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.
Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών.
Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή.
Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε, μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου.
Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού.
Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά
απασχολούμενο, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.
600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.
Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.
Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Από την άλλη πλευρά, ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.
Και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ένα μέτρο που κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας βάζει τέρμα σε όλες γραφειοκρατικές απόπειρες του παρελθόντος για τον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης.
Τέλος, η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.
Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου του 2021.
Πεδίο τέταρτο: Ψηφιακή πραγματικότητα
Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το τέταρτο πεδίο όπου κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.
Δέσμευσή του εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης.
Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Πρώτη ενέργεια είναι να θεσμοθετήσει το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».
Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.
Προσλήψεις σε Υγεία και Αστυνομία
Στην αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας αναφέρθηκε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και εξήγησε: Ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα.
Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι!
Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας.
Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.
Η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».
Προτεραιότητά η προστασία των μακεδονικών προιόντων
Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».
www.bankingnews.gr
Ο κ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνει σήμερα, Κυριακή 8/9, την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.
Στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 σήμερα (8/9) στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων για το ετήσιο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7/9 παρουσίασε το ετήσιο σχέδιο της κυβέρνησης με αιχμή τα πεδία της φορολογικής πολιτικής, των επενδύσεων, της εργασίας και του ψηφιακού κράτους.
O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις με αιχμή το Ελληνικό, ενώ έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη ρύθμιση εντός του 2019 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την καθιέρωση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.
Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απαιτεί τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά έως το 2021.
Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η φράση, δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε, συμπυκνώνει την στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης του για τους επόμενους δώδεκα μήνες με μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση, το οποίο, τόνισε, θα κριθεί στην επόμενη έκθεση.
«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας.
Οικονομία
«Στην Οικονομία, πρώτο μας μέλημα ήταν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες, παντού στη χώρα.
Γι’ αυτό και ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα.
Κάτι που νομίζω ότι το έχουν διαπιστώσει, πια, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις και χωριά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Εντοπίστηκαν και «πάγωσαν» οι προκλητικές συντάξεις για λίγους.
Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν χρέη να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση, διότι είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξει άλλη.
«Διεκδικούμε ρεαλιστικά πλεονάσματα»
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα διεικδικεί ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
«Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, κερδίζουμε ισχυρή αξιοπιστία.
Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές.
Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν.
Εξάλλου, ήδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά:
Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς.
Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα.
Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς.
Και σε όσους αμφισβητούν τη διαπραγματευτική μας στρατηγική, τους συνιστώ να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση.
Έχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους»…
Ανάπτυξη
Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών.
Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ.
Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Κοινωνία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργός, η κοινωνία είδε ξανά το κράτος δίπλα της: Στο Μάτι απομακρύνθηκε σε χρόνο-ρεκόρ η καύσιμη ύλη.
Ήδη δρομολογείται η ανάπλασή του με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Άρχισε, επίσης, να λειτουργεί το «112».
Ενώ πετύχαμε οι πυρκαγιές, εφέτος, να μην στοιχίσουν ζωές.
Κι ας είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες 2.368 φωτιές σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει και κάτι άλλο: Είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά.
Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Από προχθές, τα ογκολογικά φάρμακα χορηγούνται απ’ ευθείας σε κλινικές.
Έτσι, οι καρκινοπαθείς ασθενείς που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους δεν ταλαιπωρούνται, πλέον, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Και σε λίγο, τα ακριβά αυτά φάρμακα θα φτάνουν στο σπίτι ή σε κοντινά φαρμακεία χωρίς κόστος για τον πολίτη, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στο επίπεδο των Θεσμών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη ήδη διαθέτει μια νέα και άξια ηγεσία.
Ενώ τις Ανεξάρτητες Αρχές πλαισιώνουν στελέχη με διεθνές κύρος.
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα μπορούν να λειτουργούν στο εξής απελευθερωμένοι από τα δεσμά της παραλυτικής απλής αναλογικής.
Αλλά και η Βουλή εργάστηκε εντατικά το καλοκαίρι.
Ψηφίζοντας νομοσχέδια-τομές, όπως για το επιτελικό κράτος και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Και ρυθμίζοντας κατεπείγοντα θέματα.
Την κατάργηση του ασύλου της ανομίας και της παρανομίας στα πανεπιστήμια.
Το είπαμε και το κάναμε αμέσως πράξη.
Την κατάργηση του «φακελώματος» των εργαζομένων από αναχρονιστικές και παράλογες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Και τον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών που δεν μπορούσαν να πάρουν μία άδεια οδήγησης.
Όλα αυτά, είμαι σίγουρος ότι τα αναγνωρίζουν οι Έλληνες.
Αποτυπώνονται στον δείκτη οικονομικής αισιοδοξίας στη χώρα, που συνεχώς ανεβαίνει. Όταν στην Ευρώπη πέφτει.
Όπως σε άνοδο είναι και τα έσοδα του Δημοσίου.
Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κινούνται πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται, πια, σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά της προ κρίσης εποχής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή την αλλαγή του κλίματος τη διαπίστωσα, όμως, και εγώ προσωπικά, στις γόνιμες συζητήσεις που είχα με τον πρόεδρο Μακρόν, με την καγκελάριο Merkel και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Rutte», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Το ετήσιο σχέδιο που θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ - Φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις, εργασιακά
Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020.
Από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων, αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας.
Η οικονομία και η ανάπτυξη αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας, όρο για την ασφάλεια και την ευημερία της, αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Στο μέτωπο της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, κάθε μέτρο θα είναι αυστηρά κοστολογημένο. «Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης» τόνισε πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».
Τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη είναι: Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
Πεδίο πρώτο: Φορολογική πολιτική
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
- Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή.
Δεν σταματάμε, όμως, εδώ.
Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.
Μερικά παραδείγματα;
- Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.
Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει "τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης":
- Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών.
- Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας.
- Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
- Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση στα χαρτοφυλάκιά τους.
- Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
- Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας.
Για πρώτη φορά αποκτούμε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.
Ενισχύει, όμως, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος.
- Ενώ καθιερώνονται οι υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Πεδίο δεύτερο: οι Επενδύσεις - Ξεμπλοκάρει το Ελληνικό, προχωρούν Eldorado Gold και Cosco
Πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο Ελληνικό δημοσιεύθηκαν οι τρεις κομβικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για το πάρκο, το παράκτιο μέτωπο και το καζίνο.
Ενώ, μέσα στο μήνα, αναμένεται και η τέταρτη για τις ζώνες πολεοδόμησης και η δρομολόγηση του διαγωνισμού για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Και τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020.
Συνολική αξία επένδυσης; Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή; 10.000 απασχολούμενοι.
Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου; 75.000 συμπολίτες μας.
Στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του Υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές.
Ταυτόχρονα, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη.
Η συνολική αξία του έργου; Ένα δις ευρώ.
Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή; 1.900 εργαζόμενοι.
Και μετά την ολοκλήρωσή του; Περισσότερες από 900.
Η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο: Για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας. Για καινούργιες υποδομές αλλά και για ίδρυση ξενοδοχείων.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα.
Συνολική αξία επένδυσης; Περισσότερα από 800 εκ. ευρώ.
Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου; 2.500 εργαζόμενοι. Και νέες θέσεις εργασίας; 3.000.
«Καλωσορίζω μια σειρά από πολύ σημαντικές επενδύσεις σε έναν κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, τον κλάδο του φαρμάκου.
Η πρώτη έχει τοπικό και ταυτόχρονα διεθνές ενδιαφέρον.
Η πολυεθνική εταιρία PFIZER αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.
Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα.
Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος.
Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκ ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Αφορούν τόσο σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη όσο και σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων και αναβάθμιση διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.
Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία ανταμείβεται.
Στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών είναι έτοιμος ο σχετικός διαγωνισμός, όπως και αυτός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με δύο δυνητικούς αγοραστές.
Ενώ μέσα στο 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.
«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί.
Και όταν, δίπλα σε έναν κολοσσό που έρχεται στην Ελλάδα, θα ιδρύεται μια τοπική επιχείρηση η οποία θα μπορεί να προσλάβει δύο ακόμη υπαλλήλους.
Αυτοί ακριβώς είναι οι στόχοι του πλέγματος των μέτρων που προωθούμε.
Κεντρικό ρόλο στον τομέα των επενδύσεων, πάντως, θα έχουν οι σαρωτικές παρεμβάσεις μας στα πολλά εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε από πολλούς. Και αυτό κάνουμε.
Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση.
Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.
Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας.
Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης.
Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.
Εκσυγχρονίζεται, επίσης ,η νομοθεσία για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Και περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία.
Στις τηλεπικοινωνίες, τέλος, η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G.
Σε ένα παράλληλο μέτωπο, προχωρούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή, αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.
Και αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν.
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προσφέρουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα εργαλεία και απαιτούμε από τις τράπεζες να έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους έως το 2021».
Για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν, δηλαδή, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Πεδίο τρίτο: Εργασιακά
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης, και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε, ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα.
Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Και ίσως τυπικά το μέτρο να εντάσσεται στο κεφάλαιο των Εργασιακών.
Στην ουσία, όμως, αποτελεί και αυτό μία φορολογική τομή.
Γιατί μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε, μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου.
Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού.
Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά
απασχολούμενο, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.
600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους.
Στο ίδιο διάστημα αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα.
Έτσι θα διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
Από την άλλη πλευρά, ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος.
Και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας.
Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ένα μέτρο που κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας βάζει τέρμα σε όλες γραφειοκρατικές απόπειρες του παρελθόντος για τον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης.
Τέλος, η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.
Και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
Ενώ τότε θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου του 2021.
Πεδίο τέταρτο: Ψηφιακή πραγματικότητα
Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι το τέταρτο πεδίο όπου κρίνεται η Ανάπτυξη για Όλους σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.
Δέσμευσή του εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης.
Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Πρώτη ενέργεια είναι να θεσμοθετήσει το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».
Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.
Προσλήψεις σε Υγεία και Αστυνομία
Στην αναπτυξιακή διάσταση της Υγείας αναφέρθηκε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και εξήγησε: Ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα.
Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι!
Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας.
Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.
Η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».
Προτεραιότητά η προστασία των μακεδονικών προιόντων
Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά, ανέφερε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών