Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής (13/9/2019)
Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα μειωθούν άμεσα, ενώ αποκάλυψε ότι το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα κατατεθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής (13/9/2019). Στο 1,2 δισεκ. ευρώ το κόστος των μέτρων στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020.
Ο ίδιος έστειλε και σε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τονίζοντας ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αμείλικτες» ενώ προειδοποίησε ότι θα θέσει υψηλούς στόχους.
«Επιμένω ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ελληνική από ενδεχόμενη διεθνή ύφεση.
«Θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας υγιή ανάπτυξη» συμπλήρωσε και τόνισε «η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος ύφεσης μας προβληματίζει αλλά οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι σταθερά θετικοί.
Αν η Ευρώπη βαδίζει σε ύφεση πρέπει να εξετάσουμε πολιτικές που στηρίζουν την ζήτηση».
Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε άμεσα τη χορήγηση δανείων με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο.
Αυτά να τα ξεχάσουν!
Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες.
Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε ότι κάποιες τράπεζες έχουν εξαγγείλει προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών.
Σχετικά με την πρώτη κατοικία, ο πρωθυπουργός τόνισε θα επεκταθεί η προστασία της και συμπλήρωσε «οι πλειστηριασμοί ας αρχίσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες».
Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κατατεθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής (13/9/2019).
«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας.
Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Ναι, πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.
Το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής» είπε χαρακτηριστικά.
Όχι άμεσα η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μείωση δεν θα γίνει άμεσα. Βάσει υπολογισμών το κόστος των μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020 ανέρχεται στο ποσό του 1,2 δισεκ. ευρώ.
«Άλλωστε αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από τους Θεσμούς γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση» ενώ συμπλήρωσε «Θέλουμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα από αυτό θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το 2019 θα πετύχουμε το στόχο του 3,5% και πιστεύουμε ότι τελικά το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε εξαγγείλει».
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα (σσ. ο κ. Μητσοτάκης θέτει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες)».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και τα γεγονότα του 2015 λέγοντας «να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του '15».
Όλα είναι κοστολογημένα
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά.
«Δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, έχουμε ειλικρινή διάλογο.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» είπε αν και απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος του κόστους των μέτρων που εξήγγειλε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και διευκρίνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί 800 γιατροί για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Όσον αφορά τις προσλήψεις στην Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να έχει μια πλήρη καταγραφή των αναγκών και μετά να προχωρήσει.
«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε.
Μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε προσωπικό με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, οι προσλήψεις δεν έγιναν εκεί που υπήρχαν ανάγκες.
Οι εξαγγελίες του δεν ήταν κοστολογημένες» τόνισε.
Τα κέρδη της ΕΚΤ
Όσον αφορά τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος.
«Μπορεί να συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση.
Θυμίζω ότι πρόκειται για δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
«Στόχος μας να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και να βρεθούμε απέναντι σε αντιεργατικές συμπεριφορές» είπε αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εργοδοτών που «κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν και σχετικά κίνητρα στους εργοδότες.
Αναδρομικά σε συνταξιούχους
Σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν δει τις αποφάσεις.
«Θα τις σεβαστούμε.
Ό,τι επιστροφή γίνιε, θα γίνει σε εύλογο χρόνο» είπε και διεμήνυσε στους συνταξιούχους να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Φορολογική συμμόρφωση
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και σαφές για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνδέοντας τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών με τη μείωση των φόρων.
«Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.
Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή έχουν κίνητρο να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα» είπε και προανήγγειλε κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Από το 2021 θα υπάρχει χώρος να μειώσουμε τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης και από το 2023 να καταργηθούν πλήρως» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «εάν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε στους πολίτες, είτε με μείωση των φόρων είτε με ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους».
Η ΔΕΗ μπορεί να ξαναγίνει κερδοφόρα
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ τονίζοντας ότι μπορεί να ξαναγίνει μια κερδοφόρα εταιρεία.
«Μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε» είπε και συμπλήρωσε «αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι ισορροπημένο «και ναι, θα πουληθούν τμήματα της για να εξυγιανθεί».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η ΔΕΗ να μπει δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν έχει παρουσία σήμερα».
Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς εάν η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν.
Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση».
«Είχαμε υποσχεθεί ότι όταν θα επιστρέφαμε στην κυβέρνηση θα δίναμε στη μεσαία τάξη όσα της είχε αφαιρέσει η προηγούμενη.
Στόχος μας δεν είναι οι παροχές, η ανάπτυξη αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Προφανώς θέλω να εξαντλήσω την 4ετία» είπε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα υποστήριξε «η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».
Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «οι κυβερνήσεις έχουν συχνά "μήνα του μέλιτος".
Στόχος μας είναι να έχουμε "τετραετία του μέλιτος".
Δεν θα βρείτε άλλη κυβέρνηση να έχει αρχίσει τόσο καλά.
Το momentum δεν είναι θεόσταλτο, είχαμε κάνει καλή προετοιμασία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «αν χαροποιεί κάτι, είναι όταν συναντώ ανθρώπους που λένε ότι αν ήξεραν τι θα κάναμε, θα μας ψήφιζαν.
Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε
Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς.
Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό».
Κανένα επίδομα δεν καταργείται
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα.
«Κανένα επίδομα δεν καταργείται, το ξαναλέω» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων.
«Θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι να ευρίσκονται λύσεις.
«Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας.
Για τις προκλήσεις της Τουρκιας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό.
Ο Erdogan πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά όχι τι με απειλές και τσαμπουκάδες.
Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο Erdogan θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη»
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη.
«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.
Τον χαιρέτισα στο ξενοδοχείο όπως και καμιά εκατοστή άλλους που έτυχε να είναι στο λόμπι όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες.
Δουλειά μας είναι να θέτουμε τους κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού και όλοι πρέπει να συμμορφώνονται»
Το ενδεχόμενο εξεταστικής για το 2015
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το γεγονότα του 2015, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε «δΔεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε εργοστάσιο εξεταστικών.
Ό,τι έγινε το '15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και όχι το παρελθόν» είπε και συμπλήρωσε «τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων».
Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.
Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο εκλογικός νόμος
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι.
Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι «αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνησιμότητα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν.
Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.
Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί.
Την κληρονομήσαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία τους.
«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει.
Δεν ξέρω πότε αλλά θα τη χάσει» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «είναι πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιτροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
www.bankingnews.gr
Ο ίδιος έστειλε και σε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τονίζοντας ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι αμείλικτες» ενώ προειδοποίησε ότι θα θέσει υψηλούς στόχους.
«Επιμένω ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη τριετία» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ελληνική από ενδεχόμενη διεθνή ύφεση.
«Θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας υγιή ανάπτυξη» συμπλήρωσε και τόνισε «η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και ο κίνδυνος ύφεσης μας προβληματίζει αλλά οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι σταθερά θετικοί.
Αν η Ευρώπη βαδίζει σε ύφεση πρέπει να εξετάσουμε πολιτικές που στηρίζουν την ζήτηση».
Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε άμεσα τη χορήγηση δανείων με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο.
Αυτά να τα ξεχάσουν!
Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες.
Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε ότι κάποιες τράπεζες έχουν εξαγγείλει προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών.
Σχετικά με την πρώτη κατοικία, ο πρωθυπουργός τόνισε θα επεκταθεί η προστασία της και συμπλήρωσε «οι πλειστηριασμοί ας αρχίσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες».
Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα κατατεθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής (13/9/2019).
«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας.
Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Ναι, πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.
Το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών στο Eurogroup της Παρασκευής» είπε χαρακτηριστικά.
Όχι άμεσα η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μείωση δεν θα γίνει άμεσα. Βάσει υπολογισμών το κόστος των μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020 ανέρχεται στο ποσό του 1,2 δισεκ. ευρώ.
«Άλλωστε αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από τους Θεσμούς γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση» ενώ συμπλήρωσε «Θέλουμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μέσα από αυτό θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το 2019 θα πετύχουμε το στόχο του 3,5% και πιστεύουμε ότι τελικά το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και το δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε εξαγγείλει».
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα (σσ. ο κ. Μητσοτάκης θέτει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες)».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και τα γεγονότα του 2015 λέγοντας «να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του '15».
Όλα είναι κοστολογημένα
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένα και ρεαλιστικά.
«Δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, έχουμε ειλικρινή διάλογο.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» είπε αν και απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος του κόστους των μέτρων που εξήγγειλε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και διευκρίνισε ότι έχουν ήδη βρεθεί 800 γιατροί για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Όσον αφορά τις προσλήψεις στην Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να έχει μια πλήρη καταγραφή των αναγκών και μετά να προχωρήσει.
«Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε.
Μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε προσωπικό με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, οι προσλήψεις δεν έγιναν εκεί που υπήρχαν ανάγκες.
Οι εξαγγελίες του δεν ήταν κοστολογημένες» τόνισε.
Τα κέρδη της ΕΚΤ
Όσον αφορά τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος.
«Μπορεί να συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση.
Θυμίζω ότι πρόκειται για δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είναι απολύτως λογικό να πάρουμε πίσω τα κέρδη αυτά και να μας βοηθήσουν στον δημοσιονομικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
«Στόχος μας να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και να βρεθούμε απέναντι σε αντιεργατικές συμπεριφορές» είπε αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εργοδοτών που «κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν και σχετικά κίνητρα στους εργοδότες.
Αναδρομικά σε συνταξιούχους
Σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν δει τις αποφάσεις.
«Θα τις σεβαστούμε.
Ό,τι επιστροφή γίνιε, θα γίνει σε εύλογο χρόνο» είπε και διεμήνυσε στους συνταξιούχους να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Φορολογική συμμόρφωση
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και σαφές για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνδέοντας τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών με τη μείωση των φόρων.
«Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.
Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή έχουν κίνητρο να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα» είπε και προανήγγειλε κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Από το 2021 θα υπάρχει χώρος να μειώσουμε τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης και από το 2023 να καταργηθούν πλήρως» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «εάν έχουμε υπεραπόδοση στα έσοδα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε στους πολίτες, είτε με μείωση των φόρων είτε με ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους».
Η ΔΕΗ μπορεί να ξαναγίνει κερδοφόρα
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ τονίζοντας ότι μπορεί να ξαναγίνει μια κερδοφόρα εταιρεία.
«Μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε» είπε και συμπλήρωσε «αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι ισορροπημένο «και ναι, θα πουληθούν τμήματα της για να εξυγιανθεί».
Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η ΔΕΗ να μπει δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν έχει παρουσία σήμερα».
Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς εάν η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν.
Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση».
«Είχαμε υποσχεθεί ότι όταν θα επιστρέφαμε στην κυβέρνηση θα δίναμε στη μεσαία τάξη όσα της είχε αφαιρέσει η προηγούμενη.
Στόχος μας δεν είναι οι παροχές, η ανάπτυξη αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Προφανώς θέλω να εξαντλήσω την 4ετία» είπε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα υποστήριξε «η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».
Λίγο αργότερα, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «οι κυβερνήσεις έχουν συχνά "μήνα του μέλιτος".
Στόχος μας είναι να έχουμε "τετραετία του μέλιτος".
Δεν θα βρείτε άλλη κυβέρνηση να έχει αρχίσει τόσο καλά.
Το momentum δεν είναι θεόσταλτο, είχαμε κάνει καλή προετοιμασία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «αν χαροποιεί κάτι, είναι όταν συναντώ ανθρώπους που λένε ότι αν ήξεραν τι θα κάναμε, θα μας ψήφιζαν.
Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε
Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς.
Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό».
Κανένα επίδομα δεν καταργείται
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα.
«Κανένα επίδομα δεν καταργείται, το ξαναλέω» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων.
«Θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι να ευρίσκονται λύσεις.
«Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας.
Για τις προκλήσεις της Τουρκιας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό.
Ο Erdogan πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά όχι τι με απειλές και τσαμπουκάδες.
Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο Erdogan θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη»
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη.
«Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη.
Τον χαιρέτισα στο ξενοδοχείο όπως και καμιά εκατοστή άλλους που έτυχε να είναι στο λόμπι όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες.
Δουλειά μας είναι να θέτουμε τους κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού και όλοι πρέπει να συμμορφώνονται»
Το ενδεχόμενο εξεταστικής για το 2015
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το γεγονότα του 2015, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε «δΔεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε εργοστάσιο εξεταστικών.
Ό,τι έγινε το '15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και όχι το παρελθόν» είπε και συμπλήρωσε «τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων».
Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.
Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο εκλογικός νόμος
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι.
Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι «αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνησιμότητα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει
Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια, αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν.
Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.
Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί.
Την κληρονομήσαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία τους.
«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει.
Δεν ξέρω πότε αλλά θα τη χάσει» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «είναι πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιτροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών