Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Η Τουρκία με τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Δένδιας: Η Τουρκία με τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Αυτό που λέμε για το Σκοπιανό είναι ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία είπε ο κ.Δένδιας
Την θέση ότι με τις ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Δένδιας κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλείσει την γείτονα από τα νόμιμα δικαιώματα της. Σημείωσε με έμφαση ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το μεταναστευτικό, είπε πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος, λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα να βγαίνει η Άγκυρα και να απειλεί με άνοιγμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.  
«Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη οι οποίες έχουν αναλάβει το μερίδιό τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια, υπάρχουν χώρες οι οποίες αρνούνται και την ελάχιστη συμμετοχή, θεωρούν ότι η ΕΕ είναι ένα δωρεάν εισιτήριο μόνο στα ωφελήματα.
Δεν είναι έτσι, και οφείλει τελικά η ΕΕ να αναλάβει σε αυτό το θέμα μέχρι και καθεστώς κυρώσεων, εσωτερικών, οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών οι οποίες είναι απλώς 'επιβάτες' για τα ωφελήματα και στα ζόρια παρατάνε και δείχνουν τους άλλους.
Η Ευρώπη έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό λήψης αποφάσεων όμως στο θέμα του μεταναστευτικού, θα δείτε, η Ευρώπη θα αφυπνιστεί σχετικά σύντομα.
Αλλά η πραγματικότητα παραμένει ότι η Ευρώπη οφείλει να έχει συγκεκριμένα μέτρα έναντι αυτών οι οποίοι αρνούνται τα κοινά βάρη» είπε ο κ.Δένδιας.
Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η ΝΔ δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της Συμφωνίας.
«Προσπαθεί η Αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει ότι υπάρχει μια συμφωνία, μόνο αυτή η Συμφωνία και άλλη δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αυτό δεν είναι αλήθεια.
Εμείς δεν λέμε ότι δεν θα έπρεπε να έχει βρεθεί συμφωνία, δεν λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί, όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία.
Εμείς λέμε ότι δεν θα είχαμε συνάψει αυτή τη συμφωνία όχι όμως με την έννοια ότι δεν θα είχαμε συνάψει καμιά συμφωνία αλλά ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία και τη διαπραγμάτευση για να πετύχουμε κάτι καλύτερο.
Εγκαλούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέτυχε το καλύτερο και μας έδωσε αυτό που μας έδωσε.
Με αυτό που μας έδωσε εμείς πρέπει να χειριστούμε την πραγματικότητα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε.
Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για αυτή τη συμφωνία, όπως τη συμφώνησε το 2018 μας την παρέδωσε το 2019.
Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε κερδίσει η προηγούμενη πλευρά γιατί αν τα είχε γράψει σωστά δεν θα χρειαζότανε να παλεύουμε εμείς για την ενταξιακή διαδικασία, και επίσης να πετύχουμε και την ερμηνεία αυτής της συμφωνίας κατά τρόπο επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα.
Χωρίς να σημαίνει ότι εμείς δεν επιδιώκουμε τη στερέωση του βόρειου γείτονα.
Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον στην ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας, εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το μικρό κράτος, να ευημερήσει, θέλουμε να είναι φίλοι μας αλλά όχι με όρους οι οποίοι προσβάλουν την ελληνισμό, την παράδοσή μας και τα συμφέροντά μας» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.
Εν όψει της συνάντησης του - στις αρχές Νοεμβρίου - με τον Ρώσο ομόλογο του Sergei Lavrov, ο κ. Δένδιας είπε πως η χώρα μας έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και πως στόχος είναι να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών εκεί που ήταν.
«Υπήρξε μια επιδείνωση των σχέσεων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες. Με τη Ρωσία παραδοσιακά η Ελλάδα και συνομιλεί και σε πολλά θέματα μπορεί να έχει τη στήριξή της.
Τον τελευταίο καιρό πχ στο Κυπριακό οι ρωσικές θέσεις όπως τις έχουμε δει, δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε.
Θέλουμε με τη Ρωσία στα θέματα στα οποία έχουμε συμπτώσεις και συμφωνίες να είναι στο επίπεδο που πρέπει και αυτό θα επιδιώξουμε, να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία εκεί που πρέπει να είναι»  τόνισε ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης