Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στην Σανγκάη για την Expo 2019: Σε νέα εποχή έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Μητσοτάκης στην Σανγκάη για την Expo 2019: Σε νέα εποχή έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
Νέες συνεργασίες σε μεταφορές, υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, καινοτομία, έρευνα και τεχνολογία και τουρισμό
«Έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα καθώς έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία», δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός», ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία, σημειώνει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των επενδύσεων

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».
Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.
«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», αναφέρει.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές. Δηλώνει πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.
Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο η εταιρεία όσο και η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής και για αυτόν το λόγο έχει δρομολογηθεί νέος κύκλος επενδύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πρόκειται για κατάσταση «win-win», που αποτελεί «παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας διεθνώς» και μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI).
Η Ελλάδα άλλωστε, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ασχολείται ενεργά με το BRI.
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου κι ότι η ίδια έχει «πολλά να προσφέρει», λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σημείο όπου «συνδέονται» η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.
Ένα ακόμα μέτωπο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα είναι ο μηχανισμός «17+1», όπου συμμετέχουν πολλά κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση πως η συμμετοχή της χώρας μας θα δώσει πρόσθετη αξία στο σχήμα, ευνοώντας όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ανοίγονται ευκαιρίες για νέες πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπράξεις στο εμπόριο και στις υποδομές.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

Άλλωστε, προσθέτει ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα παραδοσιακά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη γειτονιά της, και αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στα παγκόσμια δρώμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη τη συνεισφορά της Κίνας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η προάσπιση του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου, με «πυρήνα» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που φέτος γιόρτασε τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή της, έχει κατορθώσει σε αυτό το διάστημα να αλλάξει πολλά στο εσωτερικό της, αλλάζοντας παράλληλα και τον κόσμο γύρω της, σημειώνει ο Πρωθυπουργός.
Πλέον αποτελεί «κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα εντός και πέραν της περιοχής της».

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στο εξωτερικό ξεκινά από την Κίνα

Είναι η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη του και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά από τη Κίνα καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή άνθηση τα τελευταία χρόνια, έστω και ετεροβαρώς.
Έτσι, ο πρωθυπουργός από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου παίρνει το «δρόμο του Μεταξιού» προκειμένου να επισκεφθεί τη Σαγκάη όπου διοργανώνεται η διεθνής έκθεση China International Import Expo 2019.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην Έκθεση και έτσι έχει προγραμματιστεί και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, όπου εκτός των άλλων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα το 2020.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών µε 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν νέες δυνατότητες συνεργασιών αλλά και η επέκταση άλλων που ήδη υπάρχουν.
Η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει τη ∆ευτέρα, 4 Νοεμβρίου, επιχειρηματικό φόρουµ µε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.
Για το σκοπό αυτό ο κ Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων.
Συνολικά, στη Σαγκάη αναμένεται να μεταβούν συνολικά 66 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, από κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή.
Σε αντίθεση με τον πολυάριθμο κατάλογο εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, το πρωθυπουργό δεν θα συνοδεύσουν παρά μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη που κρίθηκαν απαραίτητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στην αποστολή θα συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λούλης.
Να σημειωθεί ότι την έκθεση η οποία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν περισσότεροι από 400.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό το οποίο τελικά θα κρίνει την επιτυχία της επίσκεψης είναι προφανώς το αποτέλεσμα και κατά πόσον η Ελλάδα και οι εκπρόσωποί της θα πείσουν τους Κινέζους συνομιλητές τους ότι η χώρα μας πλέον εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει µεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναµικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο “σταυροδρόµι” τριών ηπείρων, τις ανεπτυγµένες υποδοµές που προσφέρει, τον µεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, µεσογειακή οµορφιά της».
Στο περιθώριό της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Σαγκάης όπου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος ομιλητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης