Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να διευκολύνουμε τους ξένους επενδυτές – Jinping: Ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία η επίσκεψη σας στην Κίνα

Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να διευκολύνουμε τους ξένους επενδυτές – Jinping: Ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία η επίσκεψη σας στην Κίνα
Μητσοτάκης σε Κινέζους επιχειρηματίες: Νέα εποχή ανατέλλει στην Ελλάδα  - Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για επενδύσεις - Επίσκεψη στην έδρα της Cosco
(upd4) Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στον προεδρικό ξενώνα στη Σαγκάη στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα ο Έλληνας πρωθυπουργός με απώτερο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και τουρισμού.
Ενδεικτικό του εξαιρετικού κλίματος της συνάντησης ήταν η φράση του Προέδρου της Κίνας Xi Jinping «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα».

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.
Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας - Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Image
«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την τοποθέτησή του.
«Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων.
Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική την σχέση -στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία- σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».
«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές.
Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της COSCO, να συζητήσω με τον πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της COSCO, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Image
Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. Δολαρίων πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping υποστήριξε ότι «η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία».
«Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο.
Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα.
Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία.
Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κίνας.
Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Στην έδρα της Cosco – Κοινός στόχος να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης

Την έδρα της κινεζικής εταιρείας Cosco στη Σαγκάη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους της Cosco, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της εταιρείας.
«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης» τόνισαν από κοινού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco Xu Lirong.
Ο Xu Lirong, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο -όπως τόνισε- είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.
«Η παρουσία σας στον Πειραιά τον Απρίλιο, μας έδωσε δύναμη.
Σήμερα ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου» είπε ο επικεφαλής της Cosco.
«Όταν σας επισκέφθηκα ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan.
Πράγματι, ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα.
Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό.
Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα γι' αυτή τη σημαντική επένδυση, ενώ εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της.
«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές.
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Ένα λιμάνι που υπολειτουργούσε, το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση «υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βαθιάς οικονομικής κρίσης».
Image
«Η εταιρεία σας και η Κίνα πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επένδυσης είναι ανύπαρκτες» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως ο δήμος Πειραιά είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση να είναι ωφέλιμη και για την οικονομία και για την κοινωνία.
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά που θα το καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η εγχώρια δραστηριότητα στο Πέραμα.
«Θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cosco επανέλαβε ότι μέλημα της εταιρείας του είναι να καταστήσει τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
«Μας φέρατε ευχάριστα νέα.
Έχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε.
Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης» είπε ο Xu Lirong, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «όλα θα συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Μητσοτάκης: Νέα εποχή ανατέλλει για την Ελλάδα - Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις
 
Την θέση ότι μια νέα εποχή ανατέλλει για την Ελλάδα και ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην χώρα διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη με συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών.
«Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι κατευθυνόμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας.
Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις.
Μια νέα εποχή ανατέλλει επιτέλους για την Ελλάδα, ύστερα από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες της Κίνας να εμπιστευτούν την Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση μου εκλέχθηκε τον Ιούλιο με απόλυτη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή να επαναφέρει τη χώρα στην ανάπτυξη.
Είμαστε μια κυβέρνηση που είναι απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της χώρας, ενώ εσείς από τη πλευρά σας συγκεντρώνετε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα πραγματικό success story» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που είχε η Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες, κάτι που - όπως επισήμανε - ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από έναν χρόνο.
«Οι αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμά μας, έχουμε ξεκλειδώσει μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό.
Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικές περικοπές φόρων και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αυξάνονται κατά πάνω 10% σε ετήσια βάση, ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό σχεδόν 3% το 2020.
Ίσως αυτό να ακούγεται χαμηλό με βάση τα κινεζικά δεδομένα, όμως, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, είναι από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωζώνη» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή της Κίνας στην προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι οικονομικοί δεσμοί των δυο χωρών μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Image
«Η Κίνα επένδυσε στην Ελλάδα, όταν άλλοι έλαμπαν δια της απουσίας τους.
Η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι το παράδειγμα της εταιρείας που τόλμησε να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν άλλοι το θεωρούσαν αδιανόητο» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως αυτό που χρειάζεται η χώρα μας τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι επενδυτικά κεφαλαία.
Αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σημειώνοντας ότι αυτό ευνοεί επιχειρηματικές δράσεις συνεργαζόμενων σχημάτων, ενώ μίλησε και για επιμέρους τομείς.
Για τη ναυτιλία είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκεύασαν πάνω από 1000 πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία, επένδυση που ξεπερνά το 50 δισ. δολάρια.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η κινεζική αγορά να είναι ανοιχτή στους Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ως ένα στοιχείο προστιθέμενης αξίας στη διαδικασία ναυπήγησης των πλοίων που κατασκευάζονται στην Κίνα από Έλληνες πλοιοκτήτες και πραγματοποιούν ένα σημαντικό τμήμα του εμπορίου από και προς την Κίνα» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε σχετικά με τον τουρισμό πως σκοπός της Ελλάδας είναι να έρθουν μισό εκατομμύριο Κινέζοι τουρίστες έως το 2021.
Όπως είπε, είναι πολύ σημαντική η υφιστάμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο και εκείνη με τη Σαγκάη που, όπως ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020.
«Η χώρα μου είναι προικισμένη με ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο και υψηλή κατάρτιση» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας τους Κινέζους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει και να διευκολύνει επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Επενδυτικό «σαφάρι» - Ποιες συμφωνίες υπογράφονται άμεσα

Την καθιέρωση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, προσέλκυση επενδύσεων καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία εκτός από οικονομική, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει και προφανή πολιτική διάσταση.
Κατά την επίσκεψή του στην Σαγκάη η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους κι ότι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντάται  στον προεδρικό ξενώνα της Σαγκάης με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου, θα έρθει στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των επαφών με την Κίνα στο ύψιστο επίπεδο και η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση σε όλα τα πεδία συνεργασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης που θα είναι συνυφασμένες με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.
Μάλιστα, τονίζουν, ότι η χώρα μας έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασίες στην αγροτική οικονομία, στον τουρισμό, στη συνδεσιμότητα, στις τηλεπικοινωνίες, στη ναυσιπλοΐα, στις μεταφορές, στην ενέργεια και τη διαμετακόμιση.
Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με το Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη είναι ένα από τα έργα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι σημαντικότεροι τομείς στους οποίους αναμένονται άμεσες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι οι εξής:
Τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, είναι ένας κλάδος που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο. Καθώς σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλη σημασία προσδίδεται και στον τομέα της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria.
Μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση του κινεζικού ενδιαφέροντος διαπιστώνονται επίσης στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων.
Άλλωστε, οι Κινέζοι πολίτες, έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ σε ακίνητα.
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης μέτρα για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, και να δημιουργηθούν οχήματα για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 07:23)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης