Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από την συνάντηση Μητσοτάκη και Erdogan στο Λονδίνο
(upd2) Στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και στο μεταναστευτικό μετά την άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ακτοφυλακή, αναλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, που διήρκεσε πέραν του αναμενομένου, περίπου 1,5 ώρα.
Απευθυνόμενος στον T. Erdogan, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Tη Δευτέρα (9/12) η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Kiran (Υφυπ. Εξωτερικών Τουρκία): Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
«Πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yavuz Celim Kiran, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως “είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο».
Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».
Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και M. Pompeo, στην Ουάσινγκτον.
Το χρονικό της ημέρας
Μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις Αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας.
Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Χαμηλές προσδοκίες και...πλάτη Trump στον Τούρκο πρόεδρο
Κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 16:30 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, παρουσία αντιπροσώπων.
Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, με το ΝΑΤΟ να τηρεί παραδοσιακά ουδέτερη στάση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donal Trump να αβαντάρει τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, δίπλα του θα καθίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο Recep Tayyip Erdoğan, θα έχει στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar αλλά και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kaleem.
Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα διεξαχθεί μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνουν οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι προσέρχεται στη συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά.
«Θα θέσω στον πρόεδρο Erdogan όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τα καυτά θέματα που αναμένεται να ανοίξουν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdoğan είναι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
«Εμείς διεθνοποιούμε το ζήτημα και ζητούμε στήριξη από τους εταίρους μας και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Με ικανοποίηση πάντως είδαν στην κυβέρνηση και την ανακοίνωση του State Department η οποία είναι σε αποκλιση με τις απόψεις του Donald Trump.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μη χρήσιμη και προκλητική την ενέργεια της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη να υπογράψουν ένα μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό το προκλητικό μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, όπως επισημαίνεται στη γραπτή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω μιας λύσης που θα προέλθει έπειτα από διαπραγμάτευση.
Μένει να δούμε, αν στην ίδια γραμμή πλεύσης θα κινηθεί και ο Donald Trump ο οποίος σήμερα, έχει ένα γεύμα εργασίας με οχτώ ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη καμπή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι μια εκτόνωση της κρίσης.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βρεθεί και σε χειρότερο σημείο.
Πάντα όμως, μια συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών συνέβαλε καταλυτικά στην αποφόρτιση της έντασης έστω και προσωρινά.
Το αν θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά θα το δούμε τους πρώτους μήνες της νέας δεκαετίας.
Στήριξη Trump σε Erdogan: Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια
Τη στήριξη του στην Τουρκία σε όλα τα μέτωπα προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι δύο ηγέτες είχαν έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης διήρκησε περίπου μισή ώρα.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια o Trump, με τον Erdogan είχε μια μη-προγραμματισμένη συνάντηση.
«Συζητήσαμε για τα πάντα, τη Συρία, τους Κούρδους, τα σύνορα.
Η ασφαλής ζώνη πάει πολύ καλά και γι' αυτό έδωσα τα εύσημα μου στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξη Κομισιόν σε Ελλάδα, Κύπρο: Αναμένουμε την άμεση δημοσιοποίηση του συμφώνου Τουρκίας - Λιβύης
Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της.
Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Πέτσας: Στοίχημα της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan να εξομαλύνουμε το κλίμα
Την θέση ότι το στοίχημα της σημερινής συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Rejep Tayip Erdogan είναι να εξομαλυνθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση.
«Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία» είπε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία, όπως είπε, είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».
«Το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη».
«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας».
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα, θεώρησε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».
Όσο αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ.Πέτσας εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.
«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε ο κ.Πέτσας.
Αποστολάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να αλωνίζει άλλο – Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι φοβική
Την θέση ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο και ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό.
Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία.
Ο γείτονας, ο Τούρκος, πλέον δεν ελέγχεται, δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε σε Διεθνές Δίκαιο, ούτε σε Συνθήκες.
Τα μόνα που καταλαβαίνει είναι η πίεση από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν.
Σήμερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Erdogan δεν ξέρω τι θα βγάλει.
Γενικώς οι συναντήσεις και η επικοινωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση...
Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να γίνονται συναντήσεις...
Οι επαφές και οι επικοινωνίες ανοίγουν διαύλους και αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει κάποια συνεννόηση.
Όσα προβλήματα και να έχουμε, εγώ νομίζω ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί, αλλιώς το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και να κάνουμε δηλώσεις σε τρίτους και οι άλλοι το ίδιο, δεν βγαίνει άκρη» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αποστολάκης.
Ερωτηθείς για το ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στον Erdogan ο κ.Αποστολάκης είπε ότι ο κ.Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πει.
«Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από όλους.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο.
Εμείς ωστόσο είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» τόνισε ο κ.Αποστολάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ και του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.
«Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία.
Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια.
Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας
Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα...
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές.
Η ανατολική Μεσόγειος είναι σε μία πάρα πολύ παράξενη κατάσταση.
Στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο γιατί είναι ένα κράτος το οποίο έχει δείξει συνέπεια, σταθερότητα, είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους, επομένως είναι ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιους συνασπισμούς και σε κάποιες ομάδες για να μπορεί να υποστηρίζεται και να είναι ισχυρή.
Με αυτή τη λογική έχουμε μπει και στο ΝΑΤΟ και όσα χρόνια είμαστε, είμαστε συνεπείς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Έχω απογοητευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα.
Δηλαδή, όπου υπάρχει θέμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις» είπε ο κ.Αποστολάκης.
Μπακογιάννη (ΝΔ): Ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στον Erdogan – Δεν περιμένω κάτι θεαματικό
Την θέση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα Τετάρτη 4/12 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι η συνάντηση θα «χαρακτηριστεί από καθαρές κουβέντες».
«Έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πρέπει να ξέρει ο Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας, ξεκάθαρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Μπακογιάννη, η οποία πάντως υποστήριξε ότι δεν περιμένει να προκύψει κάτι θεαματικό.
«Περιμένω μια ουσιαστική συζήτηση.
Ο ένας πρέπει να ξέρει τον άλλον.
Τον Ερντογάν τον ξέρω 20 χρόνια.
Έχω δει όλη του την πορεία.
Όσο πιο καθαρά του μιλήσεις, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα.
Θα μιλήσει κι αυτός καθαρά.
Θα καταλάβει ο Ερντογάν γρήγορα.
Οι Τούρκοι πάνε στο μάξιμουμ και μετά προσαρμόζονται σε μια πραγματικότητα.
Στο τέλος, κάτι παραπάνω τους μένει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει ανοικτά τόσα μέτωπα;» τόνισε η κα.Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε και στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
«Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας.
Έχουμε δεδικασμένα.
Είναι βέβαιο ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Και υπάρχει η Κρήτη και είναι... αστακός.
Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για μας και για τους συμμάχους μας.
Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη, αναφέροντας πως από το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.
Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε πρόσφατα με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
H Τουρκία με τους προκλητικούς χάρτες προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο
www.bankingnews.gr
Απευθυνόμενος στον T. Erdogan, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση. «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Tη Δευτέρα (9/12) η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Erdogan ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.
Kiran (Υφυπ. Εξωτερικών Τουρκία): Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
«Πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yavuz Celim Kiran, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως “είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο».
Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».
Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και M. Pompeo, στην Ουάσινγκτον.
Μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις Αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας.
Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.
Χαμηλές προσδοκίες και...πλάτη Trump στον Τούρκο πρόεδρο
Κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 16:30 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, παρουσία αντιπροσώπων.
Ωστόσο οι προσδοκίες είναι χαμηλές, με το ΝΑΤΟ να τηρεί παραδοσιακά ουδέτερη στάση και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donal Trump να αβαντάρει τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, δίπλα του θα καθίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Ο Recep Tayyip Erdoğan, θα έχει στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar αλλά και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kaleem.
Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα διεξαχθεί μέσα στο βαρύ κλίμα που διαμορφώνουν οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι προσέρχεται στη συνάντηση με ανοιχτά χαρτιά.
«Θα θέσω στον πρόεδρο Erdogan όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.
Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Τα καυτά θέματα που αναμένεται να ανοίξουν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdoğan είναι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
«Εμείς διεθνοποιούμε το ζήτημα και ζητούμε στήριξη από τους εταίρους μας και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».
Με ικανοποίηση πάντως είδαν στην κυβέρνηση και την ανακοίνωση του State Department η οποία είναι σε αποκλιση με τις απόψεις του Donald Trump.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μη χρήσιμη και προκλητική την ενέργεια της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη να υπογράψουν ένα μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό το προκλητικό μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, όπως επισημαίνεται στη γραπτή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω μιας λύσης που θα προέλθει έπειτα από διαπραγμάτευση.
Μένει να δούμε, αν στην ίδια γραμμή πλεύσης θα κινηθεί και ο Donald Trump ο οποίος σήμερα, έχει ένα γεύμα εργασίας με οχτώ ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμφισβήτητα είναι μια δύσκολη καμπή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι μια εκτόνωση της κρίσης.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βρεθεί και σε χειρότερο σημείο.
Πάντα όμως, μια συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών συνέβαλε καταλυτικά στην αποφόρτιση της έντασης έστω και προσωρινά.
Το αν θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά θα το δούμε τους πρώτους μήνες της νέας δεκαετίας.
Στήριξη Trump σε Erdogan: Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια
Τη στήριξη του στην Τουρκία σε όλα τα μέτωπα προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Οι δύο ηγέτες είχαν έκτακτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης διήρκησε περίπου μισή ώρα.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια o Trump, με τον Erdogan είχε μια μη-προγραμματισμένη συνάντηση.
«Συζητήσαμε για τα πάντα, τη Συρία, τους Κούρδους, τα σύνορα.
Η ασφαλής ζώνη πάει πολύ καλά και γι' αυτό έδωσα τα εύσημα μου στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι πολύ καλή στο να τιμά την ασφάλεια στα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά.
Στήριξη Κομισιόν σε Ελλάδα, Κύπρο: Αναμένουμε την άμεση δημοσιοποίηση του συμφώνου Τουρκίας - Λιβύης
Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνεται ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.
Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της.
Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Πέτσας: Στοίχημα της συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan να εξομαλύνουμε το κλίμα
Την θέση ότι το στοίχημα της σημερινής συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Rejep Tayip Erdogan είναι να εξομαλυνθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως ήταν η πολιτική της Ελλάδας που οδήγησε την Άγκυρα να ζητήσει τη συνάντηση.
«Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία» είπε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία, όπως είπε, είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο, το μεταναστευτικό και η ανατολική Μεσόγειος, «στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση».
«Το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη» λόγω της βεβαιότητας ότι, «έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι να νησιά από τον χάρτη».
«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να κάνει εικασίες και υπογράμμισε ότι, «είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας».
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα την εθνική μας κυριαρχία», σημείωσε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα, θεώρησε ότι είναι «δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».
Όσο αφορά στο αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κ.Πέτσας εξήγησε ότι, «αν χρειαστεί, θα γίνει», σημειώνοντας πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση» και διαβεβαίωσε πως «αν υπάρξει κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε», θα γίνει ανάλογη ενημέρωση.
«Θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, σε όποιο επίπεδο κριθεί απαραίτητο», είπε ο κ.Πέτσας.
Αποστολάκης: Δεν μπορεί η Τουρκία να αλωνίζει άλλο – Να σταματήσει η Ελλάδα να είναι φοβική
Την θέση ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο και ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό.
Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία.
Ο γείτονας, ο Τούρκος, πλέον δεν ελέγχεται, δεν υπακούει σε καμία λογική, ούτε σε Διεθνές Δίκαιο, ούτε σε Συνθήκες.
Τα μόνα που καταλαβαίνει είναι η πίεση από αυτούς που μπορούν να την ασκήσουν.
Σήμερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Erdogan δεν ξέρω τι θα βγάλει.
Γενικώς οι συναντήσεις και η επικοινωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση...
Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να γίνονται συναντήσεις...
Οι επαφές και οι επικοινωνίες ανοίγουν διαύλους και αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει κάποια συνεννόηση.
Όσα προβλήματα και να έχουμε, εγώ νομίζω ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί, αλλιώς το να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και να κάνουμε δηλώσεις σε τρίτους και οι άλλοι το ίδιο, δεν βγαίνει άκρη» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αποστολάκης.
Ερωτηθείς για το ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στον Erdogan ο κ.Αποστολάκης είπε ότι ο κ.Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να πει.
«Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από όλους.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αλωνίζει άλλο.
Εμείς ωστόσο είμαστε εκείνοι που υφιστάμεθα όλη αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» τόνισε ο κ.Αποστολάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΝΑΤΟ και του προέδρου των ΗΠΑ, απάντησε αρνητικά.
«Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία.
Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια.
Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας
Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα...
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές.
Η ανατολική Μεσόγειος είναι σε μία πάρα πολύ παράξενη κατάσταση.
Στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο γιατί είναι ένα κράτος το οποίο έχει δείξει συνέπεια, σταθερότητα, είναι ένα δημοκρατικό κράτος, έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους, επομένως είναι ένας πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιους συνασπισμούς και σε κάποιες ομάδες για να μπορεί να υποστηρίζεται και να είναι ισχυρή.
Με αυτή τη λογική έχουμε μπει και στο ΝΑΤΟ και όσα χρόνια είμαστε, είμαστε συνεπείς, κάνουμε ό,τι χρειάζεται.
Έχω απογοητευτεί από το ΝΑΤΟ μέχρι τώρα.
Δηλαδή, όπου υπάρχει θέμα το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις» είπε ο κ.Αποστολάκης.
Μπακογιάννη (ΝΔ): Ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στον Erdogan – Δεν περιμένω κάτι θεαματικό
Την θέση ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομα τους στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα Τετάρτη 4/12 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκτίμησε ότι η συνάντηση θα «χαρακτηριστεί από καθαρές κουβέντες».
«Έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πρέπει να ξέρει ο Ερντογάν τη θέση της Ελλάδας, ξεκάθαρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Μπακογιάννη, η οποία πάντως υποστήριξε ότι δεν περιμένει να προκύψει κάτι θεαματικό.
«Περιμένω μια ουσιαστική συζήτηση.
Ο ένας πρέπει να ξέρει τον άλλον.
Τον Ερντογάν τον ξέρω 20 χρόνια.
Έχω δει όλη του την πορεία.
Όσο πιο καθαρά του μιλήσεις, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα.
Θα μιλήσει κι αυτός καθαρά.
Θα καταλάβει ο Ερντογάν γρήγορα.
Οι Τούρκοι πάνε στο μάξιμουμ και μετά προσαρμόζονται σε μια πραγματικότητα.
Στο τέλος, κάτι παραπάνω τους μένει.
Αλλά για πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει ανοικτά τόσα μέτωπα;» τόνισε η κα.Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε και στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.
«Δεν παίζουμε όταν μιλάμε για την Κρήτη και τα νησιά μας.
Έχουμε δεδικασμένα.
Είναι βέβαιο ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.
Και υπάρχει η Κρήτη και είναι... αστακός.
Είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για μας και για τους συμμάχους μας.
Με την Κρήτη δεν παίζει κανείς» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη, αναφέροντας πως από το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.
Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε πρόσφατα με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
H Τουρκία με τους προκλητικούς χάρτες προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών