Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γύρισε η κλεψύδρα για την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας - Πιθανή ημερομηνία 21 Ιανουαρίου

tags :
Γύρισε η κλεψύδρα για την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας - Πιθανή ημερομηνία 21 Ιανουαρίου
Πιθανή ημερομηνία της ανακοίνωσης η 21η Ιανουαρίου
Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα, δηλαδή την 13η Φεβρουαρίου, για να ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στην οριστική του απόφαση και πολύ σύντομα αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, τόνισε ότι  είναι κοντά να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το όνομα που θα προτείνει.
Τα σενάρια που διαδίδονται στο παρασκήνιο πάντως, αναφέρουν ότι ενδεχομένως, την επόμενη Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, που συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι μια καλή μέρα για να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το όνομα που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Αν όχι, άλλη μια πιθανή μέρα είναι η επόμενη, στις 22 του μήνα, οπότε και θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος καθώς έτσι όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κλείνει ένας κύκλος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την πολιτική σταθερότητα.
Αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Νταβός όπου στις 23 και 24 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Σε κάθε περίπτωση, όλα συγκλίνουν ότι η «κλεψύδρα» γύρισε, και την επόμενη εβδομάδα θα λυθεί ο «γρίφος» αναφορικά με το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο εκλογικός νόμος φαίνεται ότι έχει λάβει και μια διάσταση οροσήμου με την έννοια ότι η ψήφισή του θα ανοίξει το δρόμο για την προεδρική εκλογή.
Στο μεταξύ, καθώς φαίνεται, ο εκλογικός νόμος θα περάσει και πολύ ήρεμα για το λόγο ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά μια ευρύτερη πλειοψηφία καθώς δεν της χρειάζεται από τη στιγμή που υπάρχει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ με 101 βουλευτές που δεν θα στηρίξουν  κι εμποδίζουν να επιτευχθεί ο στόχος με τις 200 ψήφους για να ισχύσει άμεσα.
Οπότε στην κυβέρνηση έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί τώρα δεν θα ισχύσει στις επόμενες, αλλά στις μεθεπόμενες εκλογές οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν από κοινού.
Δηλαδή να έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση το 2023, όπως λέει η κυβέρνηση.
Αυτό βέβαια, θα το δούμε στην πράξη.
Το σχέδιο του εκλογικού νόμου πάντως, που προτείνει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι πολύ κοντά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα, δηλαδή σε αυτό που εφαρμόστηκε περίπου δεκαπέντε χρόνια και σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις έδωσε κυβερνήσεις διαφορετικών κομμάτων.
Απορρίπτοντας, την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι είναι κατά των συμμαχιών, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε, ότι όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν δεν απέτρεψε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όχι μόνο δύο κομμάτων όπως έγινε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου αλλά παλαιότερα η κυβέρνηση Σαμαρά συγκροτήθηκε από τη σύμπραξη τριών πολιτικών κομμάτων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης