Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νταβός: Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα - Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Νταβός: Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα - Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα
Ενέργεια, πράσινη οικονομία και τεχνολογία στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη στο Νταβός
Θετικά εξελίσσεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τις πρώτες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του 50ου διήμερου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας που αναδύονται μέσα από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της διπλωματικής του ατζέντας.
Στην πρώτη αποτίμησή του με μια ανάρτηση στο Twitter σημείωσε ότι "στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας σε ενέργεια, πράσινη οικονομία, τεχνολογία.
Είμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα", έγραψε.
Σε λιγότερο από 48 ώρες, ο πρωθυπουργός είχε περισσότερες από 17 διμερείς επαφές, με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, μετείχε σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας και έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico) επιδιώκοντας ακριβώς να σηματοδοτήσει τις νέες ευκαιρίες που ανοίγει η Ελλάδα για τις επιλογές της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας.
Το "ταμείο" που έκαναν στην κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών δείχνει, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, πως "μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία, υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κι επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης".
Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα

Εξάλλου σε διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζοντας και τη θετική αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο Fitch.
«Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Και η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση 7 θέσεων της στο δείκτη αντίληψης διαφθοράς», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Image

Στην Ατζέντα Μητσοτάκη οι προκλήσεις της Τουρκίας - Ο διπλωματικός μαραθώνιος του πρωθυπουργού

Στο διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας  και των όσων πράττει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσεται και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Νταβός αποτέλεσε ακόμη έναν σταθμό όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε με έμφαση τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, από την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει διάθεση να κλιμακώνει φραστικά όλη αυτή την ένταση αλλά είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που απαιτείται, θα υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση προς την πλευρά της Άγκυρας.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο αποδίδει θετικό πρόσημο στον απολογισμό που κάνει για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ελβετία ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο Νταβός, σημείωσε ότι το γενικότερο κλίμα για την  χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ θετικό.
«Θα το εκμεταλλευτούμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και γεωπολιτικά και οικονομικά.
Παράλληλα, αυτή η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας, φαίνεται να αποτυπώνεται και στην στάση της Γερμανίας όπως αποτιμά η ελληνική πλευρά καθώς διακρίνει μια «διόρθωση» της πολιτικής, από την πλευρά και της Angela Merkel και της Γερμανίας.
Στην κυβέρνηση διαβλέπουν ότι το λάθος, όπως θεωρούν, να μην βρίσκεται η Ελλάδα στο Βερολίνο εξομαλύνεται και με τα όσα λέγονται αλλά και με τα όσα πράττουν από την πλευρά του Βερολίνου.
Μαλιστα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Το επόμενο διάστημα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να δει την κ. Merkel και μάλιστα, αυτό θα συμβεί δει δύο φορές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία επίσης, θα βρίσκεται εκεί, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε Αναπτυξιακό Φόρουμ για την πράσινη ενέργεια.
Την προσεχή Τετάρτη 29/1/2020, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Macron κι αυτό έχει τη σημασία του, καθώς η Γαλλία έχει στηρίξει πάρα πολύ την Ελλάδα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Νωρίτερα, την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πολωνία, καθώς θα βρεθεί στο Άουσβιτς μαζί με δεκάδες άλλους ξένους ηγέτες  για τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση των πολύπαθων κρατουμένων.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ξαναπιάσει το «νήμα» με την Angela Merkel και να συσφίξει περισσότερο τις σχέσεις του με το εβραϊκό λόμπι και άρα με το Ισραήλ, ενώ στις 3 και 4 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης