Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τεταμένο το κλίμα στον Έβρο - Η Τουρκία στήνει καταυλισμό για τους μετανάστες - Τα μέτρα της Κομισιόν για την προστασία των ελληνικών συνόρων

Τεταμένο το κλίμα στον Έβρο - Η Τουρκία στήνει καταυλισμό για τους μετανάστες - Τα μέτρα της Κομισιόν για την προστασία των ελληνικών συνόρων
Ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας
(upd) Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται ο κλεφτόπολεμος στον Έβρο μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και των μεταναστών που -έπειτα από την προτροπή της Άγκυρας- έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία στήνει καταυλισμούς στα σύνορα, όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 10.000 μετανάστες.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει τον πόλεμο προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας, «ανακαλύπτοντας» -σε καθημερινή βάση- νεκρούς και σοβαρά τραυματίες από πυρά Ελλήνων, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προέβη σε μια ακραία πρόκληση προειδοποιώντας τους Έλληνας για... προσφυγιά.

Η ένταση στα σύνορα

Εν τω μεταξύ, σήμερα (4/3/2020) προκλήθηκε νέα ένταση στις Καστανιές του Έβρου, καθώς μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, κάνοντας χρήση χημικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρήση δακρυγόνων κάνει και η τουρκική αστυνομία.
Κατά μήκος του φράχτη στον Έβρο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ και του στρατού.
Στο βίντεο - ντοκουμέντο διακρίνεται η τουρκική διμοιρία να βάλλει κατά της ελληνικής πλευράς στα σύνορα.
Σημειώνεται πως χθες (3/3/2020), τα πνεύματα ηρέμησαν προσωρινά λόγω της αυτοψίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων στα σύνορα, με τους μετανάστες να κινούνται νοτιότερα, ωστόσο σήμερα επέστρεψαν στις Καστανιές.
Το κλίμα στα σύνορα παραμένει τεταμένο από τα ξημερώματα της Παρασκευής (28/3/2020), καθώς η Τουρκία διέρρευσε ότι άνοιξε τα σύνορα, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να συρρέουν στον Έβρο, επιχειρώντας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Τη μάχη προστασίας των συνόρων και την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές στον Έβρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης (4/3), στην περιοχή του Έβρου:
-Συνελήφθησαν 11 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν
-Εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια
Για τις 4,5 ημέρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης τα σωρευτικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
-Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις
-Έχουν συλληφθεί 231 άτομα

Τα μέτρα της Κομισιόν για την προστασία των ελληνικών συνόρων - Σχοινάς: Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές

Μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, που περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες, αποφάσισε το κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αμέσως μετά, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, υπογράμμισε ότι μετά την επίσκεψη των τριών προέδρων των θεσμών χθες (3/3) στον Έβρο και της κροατικής Προεδρίας, η Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση».
Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές.
Το Σχέδιο δράσης το οποίο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα συνεδριάσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος στη βελγική πρωτεύουσα, περιλαμβάνει ακόμη:
-Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.
-Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.
«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου.
Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είμαστε ικανοί να αποδείξουμε, σημείωσε, ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις όταν δοκιμάζεται η ίδια η Ευρώπη όπως αυτή την στιγμή».
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εργαλεία.
Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και ψυχραιμία. Σημαντικό να έχουμε συντονισμό » πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ακόμη, ότι ο ίδιος και η επίτροπος Ylva Johansson «θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές».
Από την πλευρά της, στην ίδια συνέντευξη, η Johansson σημείωσε ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ ανησυχητική η κατάσταση και πολλοί άνθρωποι έλαβαν ψευδείς υποσχέσεις και βρέθηκαν μπροστά στα ελληνικά σύνορα.
Έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση.
Να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αυτή η ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η επίτροπος.
Είναι σημαντικό, σημείωσε «να καταδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
«Υπάρχει συμφωνία. Εμείς τηρούμε την συμφωνία και θα συνεχίσουμε να το πράττομαι.
Είναι αναγκαίο η Τουρκία να την σεβαστεί.
Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν συγκρίνουμε με το 2015.
Υπάρχει διάλογος και είμαι πιο αισιόδοξη από ότι πριν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ένας συνεχής μηχανισμός αλληλεγγύης», κατέληξε η Johansson, ενώ ο κ. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Άγκυρα δεν είχαν ενδείξεις ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για όσα ακούγονται περί χρήσης «πλαστικών σφαιρών» από τις ελληνικές αρχές και αν η προστασία των συνόρων θα γίνει με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Johansson υπογράμμισε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Δεν υπάρχει αντίφαση για την προστασία και φύλαξη συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ για το θέμα της επανεγκατάστασης είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα προς το παρόν από την Ελλάδα, αλλά εξετάζεται.
Ο αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από όλα αυτά που κυκλοφορούν στα social media, ο ίδιος είδε με τα μάτια του τι συμβαίνει στα σύνορα.
«Εξυπακούεται ότι πρέπει η προστασία των συνόρων να συνάδει με το δίκαιο και όταν μιλάμε για συγκεκριμένες καταστάσεις, καλώ σε σύνεση γιατί υπάρχουν φήμες, αλλά οι περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου».
Ο κ. Σχοινάς τόνισε τέλος, ότι υπήρξε εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι «ευαίσθητο θέμα» και η κατάσταση πρέπει να εξομαλυνθεί.

Στήριξη της Κομισιόν σε Ελλάδα για μεταναστευτικό - Βρίκσεται αντιμέτωπη με μια έκτακτη κατάσταση

Την απόλυτη στηριξή της στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Η «προστασία των συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπενθύμισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ι. Yohanson, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια «έκτακτη» κατάσταση.
Η Yohanson ερωτήθηκε για τις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορούν τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η Αθήνα στα σύνορα απέναντι στις ροές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
«Ασφαλώς οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ασφαλώς αυτό πρέπει να γίνεται με ανάλογο τρόπο και με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε η αρμόδια για τη μετανάστευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι ανοιχτά και δεν πρέπει να είναι ανοιχτά», δήλωσε.

Στήριξη στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό από τους ηγέτες των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ

Οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), επαίνεσαν σήμερα (4/3) τις προσπάθειες της Ελλάδας να εμποδίσει την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορά της.
Αυτές οι χώρες αρνήθηκαν μετά την κρίση του 2015 ένα ευρωπαϊκό σύστημα ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός A. Babic στους δημοσιογράφους.
«Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.
Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός V. Orban τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα.
«Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει...», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)».
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη 130.000 μετανάστες στα Βαλκάνια από πρωτύτερες ροές μεταναστών.
«Δεν θα είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε.
«Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας», πρόσθεσε.
Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός O. Pelegrini δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.
Ο Orban διεξάγει για χρόνια εκστρατεία για τον σχηματισμό ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ και την αντιμετώπιση μεταναστών στην Αφρική και την Ασία, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που υιοθέτησε πριν χρόνια η Ουγγαρία.
Το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ουγγρική κυβέρνηση έστησε ένα συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, με αισθητήρες, προβολείς και συχνές περιπολίες συνοριοφυλάκωνν για να ανασχέσει το κύμα των προσφύγων
Η ανέγερση του φράκτη επικρίθηκε έκτοτε, όπως και η πολιτική του Όρμπαν να επιστρέφει ουσιαστικά όλους τους μετανάστες στα σύνορα, στερώντας τους αρκετές φορές την τροφή στα σύνορα.

Πέτσας: Fake news της Τουρκίας τα περί νεκρού μετανάστη και 5 τραυματιών στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Τη θέση ότι η Τουρκία δημιουργεί και διαδίδει fake news σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με το μεταναστευτικό διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ.Πέτσας είπε ότι είναι fake news τα περί νεκρού πρόσφυγα και τραυματιών στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
«Καλούμε άπαντες να έχουν προσοχή όταν μεταδίδουν νέα που προάγουν την τουρκική προπαγάνδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημειώνεται πως σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Anadolu αναφέρει επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους πως η ελληνική αστυνομία και συνοριοφύλακες σκότωσαν έναν παράνομο μετατανάστη και τραυμάτισε άλλους 5 κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Η Τουρκία «στήνει» καταυλισμό στον Έβρο

Την ώρα που τα επεισόδια στον Έβρο συνεχίζονται και οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, υπάρχουν πληροφορίες ότι στην Αδριανούπολη οι τουρκικές αρχές στήνουν καταυλισμό που θα μπορεί να φιλοξενήσει και 10.000 ανθρώπους.
Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», στην περιοχή πίσω από την Αδριανούπολη στήνονται σκηνές με χημικές τουαλέτες.
«Προφανώς θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους αυτούς ως μοχλό πίεσης» εκτίμησε ο κ. Πέτροβιτς.
Πουλούν νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή, μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές Έβρου, στήνεται άτυπος καταυλισμός αλλά και αγορά με μικροπωλητές που πουλούν νερό.
Πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν, πιστεύοντας ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης