Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κορωνοϊός: Το Πάσχα θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown

Κορωνοϊός: Το Πάσχα θα καθορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown
Η επόμενη πρόκληση  της κυβέρνησης είναι η στήριξη και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας
Κρίσιμες είναι οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες καθώς θα κρίνουν αν μετά το πέρας τους, θα σηματοδοτηθεί η αρχή του τέλους στον εφιάλτη του κορωνοϊού που βιώνουμε εδώ και περίπου ένα μήνα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσήλωση στους κανόνες για πλήρη αποτροπή των μετακινήσεων προς την περιφέρεια ενόψει του Πάσχα, η αποχή των πιστών από την θρησκευτική τελετουργία της Μεγάλης Εβδομάδας και η τροποποίηση του παραδοσιακού εορτασμού της Ανάστασης είναι ένα τρίπτυχο περιορισμών από το οποίο θα κριθούν όχι μόνο η εξάπλωση και η διασπορά της πανδημίας αλλά και η διάρκεια εφαρμογής του lockdown που μας επιβάλλει να έχουμε όλοι στα σπίτια μας.
Η επόμενη πρόκληση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση είναι η τιτάνια προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλει για τη στήριξη και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη εφαρμόζονται τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για τον Μάρτιο μια τον Απρίλιο ενώ προωθείται η επανάληψη τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Το δημοσιονομικό πακέτο που εξαγγέλθηκε και δρομολογείται φτάνει στα 14 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, υλοποιείται και πακέτο ύψους δέκα δις. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται,στο σύνολό τους φτάνουν στο 13,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό, που όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ενω υπογραμμίζουν ότι αποφεύγουν να ρίξουν όλα τα πυρομαχικά στη μάχη γιατί κρατούν εφεδρείες ενόψει του ενδεχομένου να παραταθεί η κρίση μέσα στο καλοκαίρι ή και να αναζωπυρωθεί το φθινόπωρο.
Άλλωστε, η κυβέρνηση ευελπιστεί και στη θετική επίδραση που θα έχουν στην ελληνική οικονομία τα ωφελήματα που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός από τη συμμετοχή που θα έχει στη διανομή του - «μικρού» - πακέτου των 540 δις. ευρώ που μετ εμποδίων αποφάσισε την Πέμπτη το Eurogroup και αναμένεται να επισφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζεται για τις 23 Απριλίου, η Ελλάδα καταγράφει στο ενεργητικό της δυο σημαντικά «δώρα»που πήρε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρώτο είναι η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Pandemic Emergency Purchase Programme).
Και το δεύτερο είναι η αποδοχή από την ΕΚΤ ως ενεχύρων των ομολόγων της (waiver) με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης