Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκκληση του πρωθυπουργού για συμμόρφωση στη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μη σβήσει η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα

Έκκληση του πρωθυπουργού για συμμόρφωση στη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μη σβήσει η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα
Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού απηύθυνε ο πρωθυπουργός
Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε νέο του μήνυμα δίνοντας παράλληλα για πρώτη φορά το στίγμα του σχεδίου της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε πάντως, ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε ακόμη παρά το γεγονός ότι η πανδημία υποχωρεί.
Ο Απρίλιος, είχε πει στο τελευταίο μήνυμά του, είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και το θύμισε την Δευτέρα, σημειώνοντας όμως, πως σήμερα, «σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα.
Μια πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία αποτυπώνονται φέτος τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση.
Αυτό το Πάσχα», είπε ο πρωθυπουργός, «θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της αγάπης αλλά και της Ευθύνης.
Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα και μακριά ίσως από τους τόπους μας και δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες.
Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο.
Δεν κινδυνεύει η πίστη μας αλλά η υγεία των πιστών.
Έτσι όμως θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο».
Σε αυτές τις λίγες παραγράφους, συμπυκνώνεται το νόημα και οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ξανά στους πολίτες.
Ήθελε να περάσει στον κόσμο το μήνυμά του για την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχονται αλλά και το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα συνεχίσουν ακόμα καλύτερα εάν κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή.
Άλλωστε, όπως σημείωσε, όλο αυτό το διάστημα ως πολίτες και ως λαός δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Και αν αυτό μας προσφέρει, όπως ανέφερε, «μια εύλογη ικανοποίηση γιατί όχι και περηφάνια, μας εξοπλίζει ταυτόχρονα με πρόσθετο κουράγιο για να συνεχίσουμε τη μάχη.
Ο πόλεμος όμως», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κερδήθηκε ακόμα.
Τα κρούσματα μειώνονται όπως και ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η παραμικρή επανάπαυση ωστόσο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους ενώ έκανε μια σύνοψη όσων έχουν εξαγγελθεί το τελευταίο διάστημα και που συμποσούνται σε ένα ποσό 14 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και δέκα δισ. ευρώ σε παροχή ρευστότητας.
Επιπροσθέτως, βέβαια, είναι και τα χρήματα που προσδοκούμε να πάρουμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία κι αυτά θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας για να κάνει την επανεκκίνηση αμέσως μετά τη βαθιά ύφεση που αναμένουμε ότι θα επιφέρει αυτή η υγειονομική κρίση.
Με στόχο τον επόμενο χρόνο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να χουμε ένα δυναμικό ξεπέρασμα της κρίσης και μια αναπτυξιακή έκρηξη.
Σε ότι αφορά την επιστροφή στην κανονική ζωή, αυτή, θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως αυτό θα γίνεται μόνο όταν τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα.
Δηλαδή, θα είναι ένας οδικός χάρτης, θα προχωράμε βήμα - βήμα και κάθε βήμα θα δοκιμάζεται πρώτα και μετά θα πηγαίνουμε στο επόμενο, έτσι ώστε να βλέπουμε τις επιπτώσεις στην εξέλιξη της επιδημίας.
Παρόλα αυτά, εξήγησε, ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά χρόνια νοσήματα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει, σταδιακά, προσεκτικά και με την αντίστροφη πορεία. Δηλαδή όσοι μπήκαν νωρίτερα στην καραντίνα θα βγουν και νωρίτερα ενώ τελευταίες θα βγουν, οι ευπαθείς ομάδες εν γένει.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης