Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το τελικό σχέδιο άρσης των περιορισμών - Αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το τελικό σχέδιο άρσης των περιορισμών - Αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες
Το Μαξίμου κάνει πρόβες για την επιστροφή στην κανονικότητα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες για το τελικό σχέδιο της άρσης των περιορισμών, διαδικασία η οποία και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθυνθεί στους πολίτες για να πει πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Θα είναι μια διαδρομή προς τη νέα κανονικότητα η οποία βεβαίως θα είναι αρκετά αργή, σε φάσεις και θα εξελιχθεί το επόμενο δίμηνο, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Τα μέτρα θα πηγαίνουν εβδομάδα-εβδομάδα, δεκαπενθήμερο με δεκαπενθήμερο, σταδιακά και εκεί περί το τέλος Ιουνίου, θα έχουμε καθαρίσει με τα περισσότερα εξ αυτών.
Βεβαίως θα είναι μια νέα κανονικότητα στην οποία όλοι θα πρέπει να προσέχουμε, θα τηρούμε τις αποστάσεις, όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους θα φοράμε μάσκες και ότι τέλος πάντων, θα πουν οι ειδικοί.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο για την άρση των μέτρων, αφού πάρει υπόψη της και την γνωμοδότηση της task force των λοιμωξιολόγων. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντονίσει όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι στέλνουν προτάσεις για το πως θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός θα μελετήσει αυτές τις προτάσεις, θα επικοινωνήσει όπως κάνει πολλές φορές στη διάρκεια κάθε μέρας με τον Σωτήρη Τσιόδρα και με άλλους συμβούλους του και εκεί στην αρχή της εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα θα κάνει τις ανακοινώσεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 4 Μαΐου.

Στις 4 Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν γίνει και τα σχέδια αυτή την ώρα, στις 4 Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής όπως επίσης και τα καταστήματα λιανεμπορίου.
Ο μεγάλος γρίφος είναι τα σχολεία καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Σίγουρο πρέπει να θεωρείται μόνο, πως την 11η Μαΐου θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων για την τρίτη Λυκείου ώστε οι πανελλήνιες εξετάσεις να γίνουν στο τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ανοίξουν τα σχολεία και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου αλλά και των δημοτικών και νηπιαγωγείων, αυτό θα γίνει σταδιακά, από τις 25 Μαΐου, αφού δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία με το άνοιγμα των πρώτων μαθημάτων στα σχολεία ενώ ενδεχομένως, θα υπάρξει και ανάλογη παράταση του σχολικού έτους.
Τα πολυκαταστήματα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου με κανόνες ενώ σε ότι αφορά τα εστιατόρια, τα καφέ και μπαρ, υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν μεταξύ της 25ης Μαΐου και της 5ης Ιουνίου, με τραπέζια έξω και τηρώντας αποστάσεις.
Από εκεί και πέρα, παραλίες και οργανωμένες πλαζ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν στο διάστημα  από 1η έως και 10 Ιουνίου.
Στις 15 Ιουνίου, πιθανότατα να ανοίξουν τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας ενώ για τις 30 Ιουνίου υπολογίζεται η έναρξη των εποχικών ξενοδοχείων.

Δεν αναμένονται αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Στο μεταξύ, δεν είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής που συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Και όλα δείχνουν ότι μάλλον θα επιβεβαιωθεί η γνωστή τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «κλωτσάει το τενεκεδάκι» παρακάτω.
Αυτή είναι η εικόνα που αποκόμισε το κυβερνητικό επιτελείο από την επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Είναι πολύ πιθανόν, μάλιστα, να μην έχουμε ούτε καν κείμενο συμπερασμάτων και να κάνει μόνο μία δήλωση ο κ. Michel στην οποία θα λέει ότι έγινε πρόοδος, εξετάζονται τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πιθανότατα οι αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο όταν θα χουμε πια και μια καλύτερη εικόνα για το βάθος της ύφεσης.
Αφού στο μεταξύ όλοι ευελπιστούν, ότι σε μεγάλο βαθμό, οι οικονομίες θα έχουν κάνει επανεκκίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης