Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης και η επανεκκίνηση του τουρισμού

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης και η επανεκκίνηση του τουρισμού
Παράλληλα, στο τραπέζι της κυβέρνησης, τίθεται και η λειτουργία ημιυπαίθριων χώρων με τις τελικές αποφάσεις να φαίνεται πως θα παρθούν μετά από τις 18 Μαΐου
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να κερδηθεί το στοίχημα της επόμενης μέρας, με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης ακόμη και νωρίτερα από την 1η Ιουνίου να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια για επέκταση του διαθέσιμου εξωτερικού χώρου προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες.
Επιπροσθέτως, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης προκαταβολής φόρου αλλά και μείωσης του ΦΠΑ.
Σε ότι αφορά μάλιστα, τη μείωση του ΦΠΑ σε φαγητό, ροφήματα και αλκοολούχα που ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης, ο Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλει ένα ειδικό πακέτο με πλήθος κινήτρων και ρυθμίσεων.
Παράλληλα, στο τραπέζι της κυβέρνησης, τίθεται και η λειτουργία ημιυπαίθριων χώρων με τις τελικές αποφάσεις να φαίνεται πως θα παρθούν μετά από τις 18 Μαΐου.
Την αύξηση του εμβαδού του εξωτερικού χώρου των καταστημάτων εστίασης θα επιβλέπουν οι δήμοι ενώ θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των δημοτικών τελών έως και 50%.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι διαδοχικές οι συσκέψεις που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για την εστίαση και για τον τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ όλα συγκλίνουν ότι στόχος είναι την 1η Ιουνίου να ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις εστίασης. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, η έναρξη να επιχειρηθεί και νωρίτερα. Κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από τις επιδημιολογικές μελέτες και το πως εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι οριστικές αποφάσεις πάντως, αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, οπότε η κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια της στη δεδομένη συγκυρία και την εξέλιξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών, θα κρίνει αν οι συνθήκες επιτρέπουν να ανοίξουν τα καταστήματα μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, δηλαδή στις 25 Μαΐου αντί για την 1η Ιουνίου.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι καταστημάτων εστίασης, ειδικότερα μάλιστα, για τα πιο μικρά μαγαζιά.
Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένας συντελεστής με βάση τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος εισόδου του έτσι ώστε να φιλοξενεί περισσότερα τραπέζια στο εσωτερικό του για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους όλες οι επιχειρήσεις εστίασης.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και πάντα όπως σημειώνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, με γνώμονα τους κανόνες που συστήνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση θέλουν να περάσει το κρίσιμο δεκαπενθήμερο, να γίνει η αξιολόγηση της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων και μετά θα έρθουν οι οριστικές αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπαρχει στην κυβέρνηση και αναφορικά με το πεδίο του τουρισμού ενώ καθώς φαίνεται, σε αυτή τη φάση, προκρίνεται το θέμα των διακρατικών συμφωνιών στις οποίες προσδίδεται μεγάλη σημασία προκειμένου να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν.
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα μέσω πτήσεων, εάν δεν θεσπιστούν κοινοί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο - κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει - είναι υπαρκτό και εγκυμονεί κινδύνους που θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε.
Γι αυτό άλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές από αρμόδιους υπουργούς ώστε να γίνουν διακρατικές συμφωνίες και να υπάρχει αυστηρός έλεγχος κατά την είσοδο και έξοδο των χωρών.
Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες σε όλη την Ευρώπη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης