Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια: Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται, έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια: Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται, έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα πολλά ανοιχτά ζητήματα αλλά και τα υψηλά θετικά ποσοστά σε όλες τις έρευνες
Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια ανασχηματισμού που διακινούνται, πάγια τακτική των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα πολλά ανοιχτά ζητήματα αλλά και τα υψηλά θετικά ποσοστά για την κυβέρνηση σε όλες τις έρευνες.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται.
Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», φέρεται να είπε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαναν οι ίδιες πηγές και υπογράμμισαν ότι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Μεταξύ εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές, τις οποίες και  απορρίπτει, αλλά και της προοπτικής ενός ανασχηματισμού, κινείται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπουργοί και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, του προτείνουν πρόωρη προσφυγή σε εκλογές για να διαχειριστεί την «επόμενη ημέρα» της κρίσης με ισχυρή εντολή.
Όμως, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, αποκρούει το σενάριο αυτό, καθώς ενδεχόμενες «διπλές» κάλπες - θα προηγηθούν εκλογές με απλή αναλογική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε σχεδόν δίμηνη «παράλυση».   
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με στενούς τους συνεργάτες, απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τις σχετικές εισηγήσεις για να προσφύγει στις κάλπες το επόμενο διάστημα, ενώ αντιθέτως, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό που τοποθετείται τον Ιούλιο ή και νωρίτερα.
Όταν μια κυβέρνηση, όπως στην προκειμένη περίπτωση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, έχει τόσο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, τότε ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να είναι «διορθωτικός» και όχι σαρωτικός, ώστε να αλλοιώσει τις υπάρχουσες ισορροπίες, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το ορόσημο για κάτι τέτοιο είναι όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στον ένα χρόνο διακυβέρνησης, δηλαδή ο Ιούλιος.         
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε μετακινήσεις υπουργών και αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και μάλιστα, οι αλλαγές θα έχουν σαφές «αναπτυξιακό και οικονομικό πρόσημο» που θα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση μετά την υγειονομική κρίση.
Έτσι, δεν μπορούν να αποκλειστούν είτε μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε στοχευμένη είσοδος «νέου αίματος» στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός και έχει και συγκεκριμένες δομικές αλλαγές, όπως το σπάσιμο υπουργείων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο νέο σχήμα να υπάρχουν στελέχη που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, όπως ο Γ. Μανιάτης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ίσως και  η Άννα Διαμαντοπούλου.

Περί αλλαγών..

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέβασε τις μετοχές της εν μέσω  κορωνοϊού και το υπουργείο αντεπεξήλθε σε γενικές γραμμές στην πρωτοφανή κατάσταση εγκαινιάζοντας άμεσα την τηλεκπαίδευση, όμως στα μειονεκτήματα καταγράφεται η καθυστέρηση για το τι θα γίνει με τα δημοτικά και οι κόντρες με την ΟΛΜΕ, που φθείρουν την υπουργό.
Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, πιστώνεται τα όσα συνέβησαν με την πετυχημένη αντιμετώπισης της πανδημίας και η λογική λέει ότι παραμένει, όμως μπορεί να είναι μεταξύ αυτών που θα μετακινηθούν.
Το πιθανότερο είναι να παραμείνει υπουργός Εσωτερικών ο Τ. Θεοδωρικάκος, καθώς έχει καταγράψει θετικές επιδόσεις και δεν έχει κάνει λάθη.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον υφυπουργό Αλκ. Στεφανή, μετά από μερικές αρρυθμίες με  βασικότερη εκείνη στην ομιλία του στη ΝΟΔΕ Καβάλας πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει «ισορροπήσει».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, έχει θετικό πρόσημο, αν και είναι από τους ευάλωτους στις καραμπόλες υπουργούς, ενώ ο αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο το σπάσιμο του υπουργείου με την αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας.   
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε δυο φορές με θετικά λόγια στο έργο του υπουργείου, γεγονός που δείχνει ότι ο Άδ. Γεωργιάδης έχει ισχυρά ερείσματα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετακίνηση του Άδ. Γεωργιάδη σε άλλο υπουργείο, κάτι που ισχύει και για τον Μ. Βορίδη.
Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, υψηλό βαθμό παίρνει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ αμετακίνητος πρέπει να θεωρείται και ο Κ. Πιερρακάκης.
Για τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, αρκετοί πιστεύουν ότι μπορεί να μετακινηθεί, όμως ο υπουργός πιστώνεται την καλή σχέση με τον εφοπλιστικό κόσμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και έχει κρατήσει  τις απαραίτητες και δύσκολες ισορροπίες που απαιτεί το χαρτοφυλάκιό του.
Σε αυτούς που μπορεί να μετακινηθούν είναι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης  και η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη.
Τέλος, στους υπό μετακίνηση και κατ΄ ορισμένους υπό αποχώρηση, μπορεί να θεωρηθεί ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέχρι στιγμής υπουργός που έχει αποδοκιμαστεί δημοσίως.
Σταθεροί στις θέσεις τους ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, αλλά και ο  Κ. Χατζηδάκης, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «σπάσει» σε δυο υπουργεία.
Για το υπουργείο Οικονομικών και τον Χρ. Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός κατά πληροφορίες είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του και απλό το επίπεδο συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός Ελλάδας.
Επίσης, σταθεροί παραμένουν ο Γ. Γεραπετρίτης (υπουργός Επικρατείας) και ο Άκης Σκέρτσος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ).
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης