Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανάχωμα για την επερχόμενη ανεργία και τα λουκέτα προσδοκούν στην κυβέρνηση ότι θα αποτελέσoυν τα 24 δισ

Ανάχωμα για την επερχόμενη ανεργία και τα λουκέτα προσδοκούν στην κυβέρνηση ότι θα αποτελέσoυν τα 24 δισ
«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαι νεοφιλελεύθερος δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση»
Με γνώμονα ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 13%, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, θα αποτελέσουν ανάχωμα για την επερχόμενη ανεργία και τα λουκέτα, κινούνται στην κυβέρνηση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προσδοκούν ότι με το πρόγραμμα- γέφυρα, όπως το χαρακτηρίζουν, που παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς θα να περάσουμε από την αναπόφευκτη ύφεση που θα έχουμε φέτος, στην προσδοκώμενη μεγάλη ανάπτυξη που περιμένουμε τον επόμενο χρόνο με βάση και τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων διεθνών οργανισμών.
Υπό το πρίσμα αυτό, κάνουν λόγο για ένα τείχος που υψώνεται για την ανάσχεση της ύφεσης και κυρίως της ανεργίας αλλά και τον περιορισμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις που επαπειλούνται λόγω των γεγονότων αυτών.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των ανακοινώσεων του λέγοντας ότι κύριο μέλημά του είναι η διάσωση θέσεων εργασίας και η παροχή μιας ανάσας στις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ξανά στο μέλλον.
Μάλιστα, προσέδωσε μεγάλη σημασία στον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματική πρόκληση πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ποιος είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών». Ο ίδιος βέβαια στην παρέμβασή του, σε μια τηλεδιάσκεψη με ανώτερα στελέχη του διεθνούς επιχειρηματικού οργανισμού YPO (Young Presidents' Organization) επαναπροσδιόρισε με έναν τρόπο, το πολιτικό του στίγμα το οποίο αποτυπώθηκε και με τους χειρισμούς στη διάρκεια της πανδημίας.
«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαι νεοφιλελεύθερος δεν πιστεύω ότι οι αγορές έχουν πάντα τη λύση.
Πιστεύω ότι το κράτος έχει ρόλο να παίξει ειδικά σε περιόδους κρίσης και αυτό ακριβώς κάναμε.
Παρεμβήκαμε για να αντιμετωπίσουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση.
Υποστηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και αυτές είναι απόψεις που δεν δείχνουν έναν παραδοσιακό δεξιό πολιτικό.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως προτεραιότητά του είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας και η ανάγκη να δοθεί ένα χέρι βοηθείας στην επιχειρηματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, βασικό μέλημα στο κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας οι εργαζόμενοι αντί να πάνε στην ανεργία έστω και με μικρότερες αμοιβές.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουν με έμφαση ότι, ανάμεσα στο δίλημμα, επίδομα ανεργίας ή μισθός εργασίας, η κυβέρνηση επέλεξε την επιδότηση εργασίας και γι αυτό επιτρέπει τις ευέλικτες μορφές εργασίας μέχρι και τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε να μην χαθούν αυτές οι θέσεις εργαζομένων και να υποστηριχθούν και από την άλλη, να μην υποχρεωθούν και οι επιχειρήσεις να κλείσουν εφόσον θα έχουν μειωμένο τζίρο και άρα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους στην περίπτωση που συνεχιζόταν το καθεστώς της απαγόρευσης των απολύσεων χωρίς να συνδράμει το κράτος στην μισθοδοσία.
Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα τι αποτύπωμα θα αφήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και αν θα βρουν αντίκρισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης