Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στην Ελλάδα - Ασαφής ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν στην χώρα, θέλω να είναι ασφαλής προορισμός

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στην Ελλάδα - Ασαφής ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν στην χώρα, θέλω να είναι ασφαλής προορισμός
Στην περίπτωση, που υπάρξει μία τοπική έξαρση του Covid -19 στην τουριστική περίοδο, οι ελληνικές αρχές θα την αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον υπ’ αριθμό ένα τουριστικό προορισμό αλλά τον ασφαλέστερο προορισμό, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στη Σαντορίνη το βράδυ του Σαββάτου (13/6/2020) ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου τη Δευτέρα 15/6.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, είναι άγνωστος ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και ποιος θα είναι αντίκτυπος ενώ ήταν σαφής, πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο lockdown.
Στην περίπτωση, που υπάρξει μία τοπική έξαρση του Covid -19 στην τουριστική περίοδο, οι ελληνικές αρχές θα την αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, υπογράμμισε.
«Προχωράμε μπροστά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ελάτε στην Ελλάδα.
Από τη Δευτέρα ανοίγουν τα αεροδρόμια σε ορισμένους ταξιδιώτες, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν σε όλους.
Με ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι».
«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα ιδιότυπο καλοκαίρι που δεν μοιάζει με άλλα που ζήσαμε.
Η πανδημία μας ανάγκασε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που δουλεύουμε, το πώς χαιρετάμε ο ένας τον άλλο, ακόμη και το πώς προσπαθούμε τελικά να διαφυλάξουμε τη φήμη μας ως ένας εμβληματικός τόπος διακοπών»,  σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Βασικός στόχος, κατά τον πρωθυπουργό, είναι να μπορέσει να ξεπεράσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να παραμείνει ζωντανός, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Πάνω στη φετινή βάση θα χτίσουμε το 2021 και το 2022, τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι open for business», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα» υπογράμμισε εκφράζοντας τη βεβαιότητα, πως οποιαδήποτε υγειονομική κατάσταση θα αντιμετωπιστεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχουμε νέα κρούσματα, αλλά έχουμε πολλά πράγματα που μας ευνοούν, όπως ο καιρός - καθώς δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στα επόμενα βήματα ανοίγματος της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα νέο κεφάλαιο που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων». Και ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του εισήγηση με μια προτροπή: «Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα.
Image

Δύσκολες αποφάσεις

Σε ερώτηση για το αν είχε δισταγμό όταν αναγκάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις για την ελληνική οικονομία αλλά και την προσωπική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι οι αποφάσεις μας ήταν σωστές και σας διαβεβαιώ πως όταν ακούσαμε τις πρώτες προτάσεις των ειδικών δεν ήταν βέβαιο ότι θα προχωρούσαμε σε καθολικό lockdown.
Σήμερα είναι σαφές ότι οι χώρες που κινήθηκαν εγκαίρως πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που δίστασαν.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη αλλά επικοινωνήσαμε τα μέτρα με αποτελεσματικό τρόπο στην κοινή γνώμη.
Οι Έλληνες συμφώνησαν με αυτό που εμείς προτείναμε ως σωστή πορεία εξ ου και η επιτυχία».
Πρόσθεσε ότι αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει δεύτερη έξαρση ή τοπικές εξάρσεις, «έχουμε πολλά στοιχεία που μας ευνοούν. Ελπίζω ότι το χειρότερο το ξεπεράσαμε και θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και στο μέλλον».
Σε ερώτηση για το αν φοβάται ενδεχόμενο πισωγύρισμα από το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη σημασία των διαγνωστικών τεστ, το κλιμακωτό άνοιγμα και τα επιδημιολογικά κριτήρια για τις χώρες προέλευσης. Και τόνισε: «Σήμερα το κάνουμε αυτό για να υπάρχει μία ασφάλεια.
Σε 4.000 τεστ είχαμε μόνο 2 θετικούς και μάλιστα ασυμπτωματικούς. Δε νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος και αν υπάρξει τοπικά κίνδυνος υπάρχει η υγειονομική υποδομή για να τον αντιμετωπίσουμε».
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη αλλά και πού θα πάει ο ίδιος διακοπές, απάντησε: «Ελπίζω να πάρω λίγες μέρες διακοπές και να πάω στην Κρήτη. Επίσης για το άλλο σκέλος, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο άνετα θα αισθάνονται όσοι θέλουν να μπουν στο αεροπλάνο ή το αυτοκίνητο.
Υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλουμε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Δεν με ενδιαφέρει να γίνει η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός αλλά μ' ενδιαφέρει να είναι ο ασφαλής προορισμός.Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα.
Με ενδιαφέρει επίσης να φροντίσουμε ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη.
Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει επαφή με αεροπορικές εταιρίες για το επικείμενο άνοιγμα, είπε ότι σαφώς και υπάρχει και με αεροπορικές εταιρίες αλλά και με τουριστικούς πράκτορες.
Σημείωσε επίσης πως αν και η covid-19 «υπήρξε τραγωδία, προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί οδυνηρά προβλήματα όμως τώρα καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Έκανε αναφορά στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που προχώρησε με ταχύτητα και πώς η covid-19 «αποτέλεσε ευκαιρία για να κατανοήσουμε όχι μόνο ως χώρα, ως Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ότι υφίστανται συστημικοί κίνδυνοι όπως η κλιματική αλλαγή».
Image

Αποκλείεται νέο καθολικό lockdown

Μετά από σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου καθολικού lockdown και είπε:
«Ας μη χαλάμε αυτή την υπέροχη βραδιά αλλά βεβαίως έχουμε σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.
Στοχευμένες επεμβάσεις φαίνεται πιθανότερο ότι θα γίνουν αν υπάρξει κίνδυνος. Καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει και πάλι γιατί θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και γιατί σήμερα είχαμε μόνο 4 κρούσματα και ανοίξαμε την οικονομία μας τον προηγούμενο μήνα.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν θα επιτρέψουμε για φέτος το καλοκαίρι αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστά».
Για τους κινέζους ταξιδιώτες και επέκταση της τουριστικής σεζόν ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τον τουρισμό μας και ο τρόπος είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολλά εκτός από το θερινό τουρισμό.
Οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουυν όλο το χρόνο και έχουν λόγο να έλθουν στην Ελλάδα και σε άλλη εποχή.
Γενικότερα όμως και μόνο η πολιτιστική μας κληρονομιά αξίζει να φέρει τουρίστες στην Ελλάδα όλο το χρόνο», ενώ αναφέρθηκε και στα διαφορετικά είδη θεματικού τουρισμού.

Η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης επέδειξε αλληλεγγύη

Για το κατά πόσο η ΕΕ έχει επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη και για τον πράσινο τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη έχει επιδείξει ουσιαστική αλληλεγγύη γιατί έχουμε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμπλήρωσε ταυτόχρονα πως «πράγματι επίσης πρέπει να αλλάξουμε το τουριστικό μας μοντέλο και η βιωσιμότητα να μπει στο επίκεντρο.
Για μας η βιωσιμότητα με την ευρύτερη δυνατή έννοια είναι μονόδρομος και προτιθέμεθα να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα».
Ως προς το τι τελικά τον φοβίζει ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν επικίνδυνο ιό που εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας κι έχουμε επεξεργαστεί δύσκολα σενάρια.
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Σας ζητώ να επισκεφθείτε το νοσοκομείο της Σαντορίνης και να δείτε την ποιότητα των υπηρεσιών.
Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να κινηθούμε χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος αλλά έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να σχεδιάσουμε το άνοιγμα στον Τουρισμό με ασφάλεια.
Ταυτόχρονα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται».
Κλείνοντας και απαντώντας για το κατά πόσο μπορεί να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι και μετά τη Δευτέρα θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, τόνισε:
«Δεν εξαρτάται από μένα αλλά από όλους μας. Εστιάζουμε στην υποδομή των νοσοκομείων και θα είμαστε αυστηροί στους κανόνες που έχουμε επιβάλλει.
Μπορώ να εγγυηθώ ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, να ακούμε τους ειδικούς και έχουμε αποδείξει ότι το κράτος μπορεί να δουλεύει σε υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα μετά από καιρό μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται το κράτος.
Δεν έχω τη μαγική μπάλα αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν».
Image

Φιλοδοξούμε για ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγορά από μία μικρότερη πίτα

«Φιλοδοξούμε φέτος να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαντορίνη.
Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς της Σαντορίνης, υπογραμμίζοντας  πως «όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες.
Για να μπορέσουμε και ήμασταν ειλικρινείς πάντα, δεν θέσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε από αυτή την τουριστική περίοδο και να προετοιμαστούμε βέβαια για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς του νησιού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός.
Αυτή την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».
Image

«Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν»

«Είστε ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου.
Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς προσθέτοντας πως:«έχουμε σχέδιο και όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη στο νησί πριν την έλευση του COVID-19.
«Την κάνουμε σε μία διαφορετική συγκυρία έχοντας, όμως, ακόμα πιο έντονο το ενδιαφέρον μας για το νησί, προτάσσοντας τις ίδιες προτεραιότητες, οι οποίες είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν.
Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού υπάρχει μία συναντίληψη για τις μεγάλες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντορίνη ως εμβληματικός προορισμός για τον ελληνικό τουρισμό».

«Κερδίσαμε ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αν ως χώρα καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι «ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας».
Όπως είπε, «αντιμετωπίσαμε μία πρωτοφανή κρίση από μία θέση αδυναμίας, μ’ ένα Σύστημα Υγείας το οποίο έπασχε από χρόνια υποχρηματοδότηση, μ’ έναν πληθυσμό αρκετά ηλικιωμένο και πολλοί προέβλεπαν ότι στην Ελλάδα θα βλέπαμε τα χειρότερα, αυτά που είδαμε σε άλλες χώρες.
Δεν είδαμε τα χειρότερα και δεν τα είδαμε γιατί Κράτος, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε και καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κρίση με πνεύμα ενότητας, οργάνωσης και με το κράτος να τρέχει με ρυθμούς που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης