Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Ευρωπαίοι «κλώτσησαν» παρακάτω το «τενεκεδάκι» με το Ταμείο Ανάκαμψης - Μετέθεσαν για τον Ιούλιο τις αποφάσεις

Οι Ευρωπαίοι «κλώτσησαν» παρακάτω το «τενεκεδάκι» με το Ταμείο Ανάκαμψης - Μετέθεσαν για τον Ιούλιο τις αποφάσεις
Οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα θα ενταθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο
Δίχως συμφωνία αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών να παραμένουν αφού δεν υπήρξε και πρόοδος.
Οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα θα ενταθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, στις Βρυξέλλες, τον Ιούλιο.
Βέβαια, ήταν σχεδόν προεξοφλημένο από τις προηγούμενες μέρες ότι η απόφαση θα μετατεθεί για την επόμενη Σύνοδο η οποία θα συνέλθει πλέον, επί γερμανικής προεδρίας - η προεδρία του Βερολίνου αρχίζει την 1η Ιουλίου - και είναι προγραμματισμένη για τις 9 με 10 Ιουλίου αλλά ενδεχομένως να γίνει και μία εβδομάδα αργότερα.
Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει πάντως, με φυσική παρουσία, έτσι τουλάχιστον προσδοκάται γιατί απομένουν πολλές μέρες ακόμα και αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι όπως αυτή την ώρα, σίγουρα θα γίνει δια ζώσης όπως μεταφέρουν και από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, το κλίμα στη Σύνοδο της Παρασκευής δεν ήταν πολύ θετικό, με την έννοια ότι δεν επιλύθηκαν οι διαφορές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και ενέχει ο κίνδυνος να υπάρξει καθυστέρηση, κάτι που η χώρα μας, και όχι μόνο, δεν θέλει αφού δεν το θέλουν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.
Από την άλλη, είναι βεβαίως κι εκείνοι που αντιδρούν επειδή δεν έχουν να πάρουν και πολλά από αυτό το Ταμείο ή δεν θέλουν να πάρουν πολλά επειδή έχουν δικά τους.
Ενστάσεις προβάλουν Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία ως προς το μέγεθος του πακέτου αλλά και την ισορροπία δανείων επιχορηγήσεων με την πρόεδρο της Κομισιόν πάντως να εμφανίζεται βέβαιη για επίτευξη συμφωνίας εντός του καλοκαιριού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πολύ χαρακτηριστικά ότι έχουμε ραντεβού με την ιστορία ενώ μίλησε για λογαριασμό της Ελλάδας που όπως είπε, το 2011 βίωσε μια ύφεση της τάξεως του 9,1% και επεσήμανε στους ομολόγους του ότι οι οικονομικές καταστάσεις αυτού του είδους δεν είναι μόνο ιδιαίτερα επώδυνες αλλά οδηγούν και σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού.
«Θα πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε αν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται» ανέφερε, προειδοποιητικά ο πρωθυπουργός. Από την άλλη βέβαια, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», δηλαδή από τα 750 δισ. ευρώ όπου θα υπάρχει η αναλογία κοινού δανεισμού και επιχορηγήσεων.
Σε αυτό το σκηνικό, η εντύπωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και δύο Σύνοδοι μέσα στον Ιούλιο όμως σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να διεξαχθούν πέραν του Ιουλίου γιατί ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας.
Και ως γνωστόν, οι Βρυξέλλες κατεβάζουν ρολά τον Αύγουστο διότι είναι μήνας διακοπών και το εν λόγω ζήτημα σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να μείνει για τον Σεπτέμβριο.
Επομένως, μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει απόφαση σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, πολύ περισσότερο που οι αγορές, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά επεσήμανε και η Christine Lagarde, έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα στις αγορές.
Οι προσδοκίες λοιπόν για επίτευξη συμφωνίας μεταφέρονται για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούλιο οπότε μαζί με την Angela Merkel που η χώρα της είναι και η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα και τον Macron - αφού οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει - μπορούν να πειστούν και η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία ενδεχομένως με κάποιες απολαβές που μπορεί να πάρουν μέσω των επιστροφών του κοινοτικού προϋπολογισμού.
Κάτι το οποίο όμως, δεν διαφάνηκε στην Σύνοδο της 19ης Ιουνίου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης