Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης προσδοκά η Αθήνα μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Erdogan

Έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης προσδοκά η Αθήνα μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Erdogan
Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας
Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ οξυμένες ήρθε η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan, στον απόηχο της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και για το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών, συμφωνώντας όμως παράλληλα να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.
Υπό το πρίσμα αυτό, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με την επικοινωνία των δύο ηγετών «σπάει ο πάγος» που είχε συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κοινή συνισταμένη των δύο ηγετών ήταν να διατηρηθεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, με την Αθήνα να επισημαίνει ότι αυτό δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα.
Μετά από μήνες σιωπής πάντως, η εν λόγω τηλεφωνική επικοινωνία, στην παρούσα φάση, αιφνιδίασε καθώς οι δύο ηγέτες είχαν να συνομιλήσουν, έστω για τα λεγόμενα, χαμηλής πολιτικής ζητήματα, από τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 25 του μήνα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Νταβός.
Τότε συνομίλησαν τηλεφωνικά για τελευταία φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ενώ, ένα μήνα νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2019,  συναντήθηκαν  δια ζώσης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η οποία όμως δεν είχε θετική κατάληξη.
Στο μεταξύ, στις αρχές Μαρτίου με τα γεγονότα στον Έβρο υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Tayyip Erdogan να λέει την περίοδο εκείνη, ότι δεν θέλει καν, να μιλήσει, με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η κλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδήγησε την διευθύντρια του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν να συνομιλήσουν στο τηλέφωνο συμφωνώντας ότι πρέπει να επικοινωνήσουν οι δύο ηγέτες προκειμένου να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Έτσι, ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής η επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan.
Η συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ξεκίνησε από τα χαμηλής πολιτικής θέματα δηλαδή αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το άνοιγμα των συνόρων Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες μετά τον κορωνοϊό. Βέβαια, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η κλιμάκωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή καθώς και η ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο, ο οποίος είχε διακοπεί εδώ και πολλούς μήνες.
Η Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, περιμένει να δει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας το επόμενο διάστημα διότι οι δύο ηγέτες έχουν ξαναμιλήσει στο παρελθόν, όπως συνέβη πριν από μήνες σε καλό κλίμα στη Νέα Υόρκη αλλά λίγο μετά, είδαμε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Συνεπώς, ναι μεν φαίνεται να έχει «σπάσει ο πάγος» αλλά υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα από εδώ και πέρα.

Άγκυρα: Erdogan και Μητσοτάκης συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

«Erdogan και Μητσοτάκης συμφώνησαν σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» δηλώνει η Άγκυρα, σχολιάζοντας την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο την Παρασκευή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας «ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τηλεφωνικά διάφορα θέματα.
Ο Erdogan και ο Μητσοτάκης συζήτησαν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ασφάλεια, η οικονομία και οι διμερείς σχέσεις».
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνεργασία κατά της νέας πανδημίας του κορωνοϊού και αμφότεροι συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για περαιτέρω συνομιλίες.
Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό επ’ ουδενί να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα

Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για ΑΟΖ, οι επαφές με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για το ίδιο ζήτημα αλλά και η εμφανής στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, που «προειδοποιεί» ότι το χτίσιμο των συμμαχιών δεν μπορεί να σταματήσει τα σχέδια της Άγκυρας.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Erdogan δεν δίστασε να παραδώσει μαθήματα ανθρωπισμού προς την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Τελευταίο επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας ήταν οι απειλές του Τούρκου υπουργούς Άμυνας, Hulusi Akar, προς την Ελλάδα να μην προσπαθήσει να επιβάλλει τετελεσμένα, διότι θα στεναχωρηθεί.
«Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την στήριξη τρίτων χωρών.
Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά, και πως αν συμβεί κάτι οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στην μέση του δρόμου.
Τους λέμε ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε.
Τους ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των ενοχλήσεων και προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε.
Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης.
Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών.
Εξαλείψτε αυτή την διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Παράλληλα, επεσήμανε «Μην δοκιμάσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα που δεν περιλαμβάνουν και εμάς.
Μην μας τεστάρετε, θα στεναχωρηθείτε.
Έχουμε επαναλάβει  πολλές φορές την αποφασιστικότητα μας.
Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.
Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μας έχουν νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζονται σε μία λογική βάση.  
Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εμείς θα υποχωρήσουμε».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης