Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για την εν κρυπτώ συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας ζητά η αντιπολίτευση

Εξηγήσεις από τον Μητσοτάκη για την εν κρυπτώ συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας ζητά η αντιπολίτευση
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία κατά τη μυστική συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του άρθρο, ζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα την εν λόγω συμφωνία, ενώ τον κατηγορούν για μυστική διπλωματία.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία

Να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία, καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του», αναφέρει στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως τονίζει, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
«Από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας.
Ενώ από το tweet του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Stoltenberg, μάθαμε για συναίνεση του Πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση.
Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί «θορύβων», «ανέμων» και «συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες».
Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό ότι «διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία.
Δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις.
Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο.
Έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε», καταλήγει η δήλωση.

Γεννηματά: Επικίνδυνη μυστική διπλωματία Μητσοτάκη - Να δοθεί στα κόμματα η έγγραφη συμφωνία για διάλογο με την Τουρκία

Στην κριτική της απέναντι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιμένει η Φώφη Γεννηματά και στην κατηγορία πως «ακολουθεί μυστική διπλωματία» χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση.
Με δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζει το άρθρο του πρωθυπουργού σε μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό τονίζοντας: «Από άρθρα του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "έγγραφη συμφωνία" με την Τουρκία, κατά την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης το απέκρυψε και από τα κόμματα και από τον ελληνικό λαό. Ζητούμε το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί αμέσως στα πολιτικά κόμματα.
Επιβεβαιώνεται ότι ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία.
Χειρίζεται τα θέματα μόνος του, χωρίς κανείς να του έχει δώσει λευκή επιταγή.
Έχει αποκλειστικά την ευθύνη για τους χειρισμούς και τα αποτελέσματα.
Επιτέλους που το πάει ο κ. Μητσοτάκης;
Ως εδώ και μη παρέκει».

Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Τι λέει η συμφωνία με την Τουρκία; Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;

α ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία, στην οποία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης», κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης απoκάλυψε σε ξένα ΜΜΕ, όχι στον ελληνικό λαό, ούτε στους αρχηγούς που «ενημέρωσε», ότι η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, στην ίδια συνάντηση που είχε υποβαθμίσει ως τάχα «υπηρεσιακή».
Τι λέει αυτή η συμφωνία;».
Αυτό σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανάρτηση του στο Twitter.
Επιπλέον, θέτει το ερώτημα «σε ποια βάση διεξάγονται οι τεχνικές συνομιλίες υπό το ΝΑΤΟ που προχθές διαψεύδονταν, αλλά σήμερα επιβεβαιώνονται;
Δεν έχει δικαίωμα στην αλήθεια ο ελληνικός λαός;».

ΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία

«Το άρθρο του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με το "ατού" ότι αποτελεί το πιο "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ, κι όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα υποδαυλίζει την επιθετικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας και σπρώχνει στο συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τύπο του εξωτερικού.
«Αυτό επιβεβαιώνει και η γενικόλογη αναφορά του σε "διαφορές" με την Τουρκία που πρέπει να λυθούν μέσω του διαλόγου, όπως και η αναφορά του σε "έγγραφη συμφωνία" που είχε επιτευχθεί στο Βερολίνο, για την οποία πρέπει εδώ και τώρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, που εκτυλίσσεται με φανερή και μυστική διπλωματία, απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Για μυστική έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που δεν τήρησε, για προσφυγή στην Χάγη εάν χρειαστεί έκανε λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός σε αποκαλυπτικό του άρθρο που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde.
«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων.
Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης.
Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση.
Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε.
Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί.
Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν.
«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις.
Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα.
Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.  
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τ. Ερντογάν και στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. «Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο.
Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας» επισημαίνει στο άρθρο του.
«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης