Η κυβέρνηση έτοιμη για περαιτέρω μέτρα στήριξης της κοινωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός - Συνάντηση με Erdogan εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση
(upd) Ελληνοτουρκικά, οικονομία, πανδημική κρίση και προσφυγικό κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή (13/9/2020) στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ενώ δήλωσε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και να συναντηθεί ο ίδιος με τον Erdogan, αρκεί να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση.
Πάντως πρόσθεσε, πως παραμένουν στο τραπέζι της ΕΕ οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εάν υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Για την αγορά των 18 Rafale, έκανε γνωστό πως τα πρώτα αεροσκάφη θα έλθουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021.
Συνολικά για τα αμυντικά προγράμματα αναφέρθηκε σε σημαντικές επενδύσεις και όχι σε κούρσα εξοπλισμών.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι έτοιμος και για περαιτέρω μέτρα στήριξης, καθώς η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα εξήγγειλε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
Για το πτωχευτικό, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία έξωση.
Στο προσφυγικό υποστήριξε πως απαιτείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Για το μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε πως οι επιδόσεις της χώρας είναι ακόμη καλύτερες στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο ενώ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το άνοιγμα των σχολείων στις 14/9.
Θετικό βήμα η αποχώρηση του Orus Reis - Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία
Για την επιστροφή του Orus Reis στην Αττάλεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικό βήμα και πρόσθεσε, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και μάλιστα σύντομα αρκεί να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά.
«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης, ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε.
Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.
Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε.
Αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Βερολίνο ακυρώθηκε στην πράξη.
Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα που θα υπάρξει.
Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, έχουμε δει και στο παρελθόν θετικά βήματα τα οποία ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα.
Αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα είπε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
«Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται».
Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία, το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά.
Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών
Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες.
Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.
Στο τραπέζι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Για το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, υπογράμμισε, πως στόχος μας είναι να μην επιβληθούν.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι ως μια επιλογή της ΕΕ όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».
Παρατήρησε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου.
Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».
Μακριά από εμάς η «μυστική διπλωματία»
Για τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του πρωθυπουργού σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.
Επισήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Merkel.
Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο.
«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα».
Πρόσθεσε όμως και ότι το κλίμα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.
Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις.
Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις
Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale, υπογράμμισε, πως η κυβέρνηση κάνει κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζει ότι είναι πρώτα απ' όλα τα ανθρώπινο δυναμικό.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αναφερόμενος στο κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα.
«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.
Τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.
Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας.
Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» αποσαφήνισε.
Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.
Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.
Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».
Στρατιωτική θητεία: Δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών
«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας.
Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Στάθηκε στην ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.
Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18.
«Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ως συνέπεια της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση από το 1929, προσθέτοντας πως η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση.
Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο.
Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.
Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους.
Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας.
Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.
Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας
Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας.
Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο.
Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην ώρα τους τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι».
«Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα», επανέλαβε.
Πτωχευτικό: Δεν θα γίνει καμία έξωση
Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και ενδεχόμενο κύμα πλειστηριασμών, εκτίμησε πως είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, «που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια».
Δεν θα γίνει καμία έξωση, αυτός είναι ο σκοπός της παρέμβασής μας, δηλαδή με τη δημιουργία φορέα που θα παίρνει το σπίτι.
Δεν θα δούμε όπως έγινε σε άλλες χώρες κόσμο να βγαίνει από το σπίτι, διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία.
Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία.
Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα.
Το άνοιγμα των σχολείων και ο Covid -19
Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι, τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Αν υπάρξουν μεμονωμένες αστοχίες νομίζω μπορούν να συγχωρεθούν, πρόσθεσε και τόνισε, πως λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι γιατί οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας.
«Ξέρω ότι είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να την φοράμε όλη μέρα.
Ζητώ όμως από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο.
Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές», είπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.
Για τον Covid -19 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πως στόχος είναι «να προμηθευτούμε πολλά τεστ από τα οποία να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα.
Έχουμε παραγγείλει κάποια, αν αποδειχτούν αποτελεσματικά θα προμηθευτούμε κι άλλα».
«Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, αλλά είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτό το 2ο κύμα».
Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων.
Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους δύσπιστους πολίτες για την επικινδυνότητα του ιού στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
«Είναι λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορωνοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι κλπ.
Ο ιός υπάρχει, έχει στοιχίσει ζωές και έχω ευθύνη να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνομωσίας για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία».
Αισιοδοξία για το εμβόλιο
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».
Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.
Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».
Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό - Μίλησα με τη Merkel
Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε, πως η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες μία διαφορετική πολιτική, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Για τη Μόρια, εκτίμησε πως «κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, που ζητούσαν τη μετακίνησή τους από το νησί.
Ωστόσο παρατήρησε, πως μέσα από αυτή την τραγωδία δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης
«Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.
Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια.
Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία», σημείωσε.
«Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μίλησα με την κ. Merkel για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα, αν η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να διαχειριστεί δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Η χώρα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται, αυτή είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό
«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο.
Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.
«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».
Η Παιδεία το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση
Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.
Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».
«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Ορθή η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή.
Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους» σημείωσε.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη.
«Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στο Βελλίδειο (12/9)
Ο πρωθυπουργός, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED 7) τη συμφωνία τη και τη στήριξη στην κεντρική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, ανακοίνωσε, σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα, την αγορά 18 Rafale και 4 φρεγατών, αλλά και 15.000 προσλήψεις στον στρατό.
Στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες, 4 εκ των οποίων αφορούν την εργασία, συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε τη μείωση κατά τρεις μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021, αλλά και την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
«Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων:
Tα δύο προγράμματα για την 'Αμυνα και την Οικονομία.
Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά.
Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση.
Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Έξι εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα»
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:
-Πρώτον: Η πολεμική μας αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Μιράζ.
Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ.
Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
-Δεύτερον: Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου.
Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.
Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.
Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
-Τρίτον: Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων.
Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς.
Νέες τορπίλες βαρέoς τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι:
"Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται".
-Τέταρτον: Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.
Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης.
Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες.
Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
-Πέμπτον: Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας:
Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.
Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
-Έκτον: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία.
Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.
Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές.
Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας.
Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας».
Οικονομία: 12 πρωτοβουλίες, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι επιλογές στον τομέα της άμυνας «κινούνται σε πολλά επίπεδα:
Όχι μόνον της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες».
Και προσέθεσε ότι «με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα.
Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.
Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία.
Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα. Καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία.
Όπως είπε: «η πανδημία, όμως, δεν χτυπά μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εθνική οικονομία.
αι στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση απάντησε με ένα πλέγμα μέτρων που ισχύει ήδη από την άνοιξη.
Και που εμπλουτίζεται διαρκώς, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνω 12 ακόμα πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση:
Να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση.
Και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας.
Είναι 12 βήματα αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνουν έναν Οδικό Χάρτη για τους επόμενους μήνες, αλλά και το 2021.
Ώστε η οικονομία να μείνει όρθια, ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη.
Τέσσερα από αυτά, στηρίζουν την εργασία.
Τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις.
Και ακόμη πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων.
Αλλά και το εισόδημα της μεσαίας τάξης που δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια. Αυτή άλλωστε, θα το ξαναπώ, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.
Η πορεία αυτή, λοιπόν, ξεκινά:
Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ.
Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών.
Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.
Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.
Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας:
Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του.
Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.
Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ.
Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.
Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις.
Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.
Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020.
Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.
Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ.
Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.
Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις.
Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.
Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελλόριζο μέχρι τον 'Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.
Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.
Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.
Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.
Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
Και βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.
Τόνισε ότι μιλάμε για συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας 6,8 δισ. ευρώ. «To Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την απασχόληση.
Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας.
Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός, μπορεί να επηρεάσει όλους μας.
Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες. Και δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους.
Όμως τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες, θα είναι δυσμενέστερα για τους ασθενέστερους.
Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της Εργασίας.
Με τη συμπαράσταση του Κράτους. Αλλά και με τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού.
Ο οποίος, άλλωστε, είναι και αυτός που γεννά την Απασχόληση».
www.bankingnews.gr
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ενώ δήλωσε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και να συναντηθεί ο ίδιος με τον Erdogan, αρκεί να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση.
Πάντως πρόσθεσε, πως παραμένουν στο τραπέζι της ΕΕ οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εάν υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Για την αγορά των 18 Rafale, έκανε γνωστό πως τα πρώτα αεροσκάφη θα έλθουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021.
Συνολικά για τα αμυντικά προγράμματα αναφέρθηκε σε σημαντικές επενδύσεις και όχι σε κούρσα εξοπλισμών.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι έτοιμος και για περαιτέρω μέτρα στήριξης, καθώς η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και ταυτόχρονα εξήγγειλε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
Για το πτωχευτικό, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία έξωση.
Στο προσφυγικό υποστήριξε πως απαιτείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Για το μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε πως οι επιδόσεις της χώρας είναι ακόμη καλύτερες στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο ενώ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το άνοιγμα των σχολείων στις 14/9.
Θετικό βήμα η αποχώρηση του Orus Reis - Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία
Για την επιστροφή του Orus Reis στην Αττάλεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικό βήμα και πρόσθεσε, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και μάλιστα σύντομα αρκεί να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την άλλη πλευρά.
«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης, ο καλόπιστος διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος να λύσουμε το μοναδικό πρόβλημα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε.
Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος.
Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε.
Αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Βερολίνο ακυρώθηκε στην πράξη.
Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα που θα υπάρξει.
Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα, έχουμε δει και στο παρελθόν θετικά βήματα τα οποία ακολούθησαν πολλά αρνητικά βήματα.
Αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα είπε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
«Πιστεύω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μη μιλάει και να μην συναντιέται».
Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι καλύτερη ένδειξη καλής θέλησης να συζητήσω με την Τουρκία, το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας προσδιόρισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι ένα βήμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά.
Φρόντισα να είμαι πολύ προσεκτικός και να μην επιτεθώ στον Τούρκο Πρόεδρο.
Στο μεταξύ κάναμε εξαιρετικά ενεργητική διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες με αραβικά κράτη, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών
Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες.
Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.
Στο τραπέζι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
Για το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, υπογράμμισε, πως στόχος μας είναι να μην επιβληθούν.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι ως μια επιλογή της ΕΕ όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».
Παρατήρησε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου.
Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».
Μακριά από εμάς η «μυστική διπλωματία»
Για τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του πρωθυπουργού σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.
Επισήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Merkel.
Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο.
«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα».
Πρόσθεσε όμως και ότι το κλίμα στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.
Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις.
Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.
Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Σημαντικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις
Για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά των 18 αεροσκαφών Rafale, υπογράμμισε, πως η κυβέρνηση κάνει κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζει ότι είναι πρώτα απ' όλα τα ανθρώπινο δυναμικό.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας αναφερόμενος στο κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα.
«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις.
Τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.
Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας.
Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» αποσαφήνισε.
Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.
Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.
Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».
Στρατιωτική θητεία: Δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών
«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας.
Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Στάθηκε στην ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.
Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18.
«Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ως συνέπεια της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη κρίση από το 1929, προσθέτοντας πως η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση.
Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο.
Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.
Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους.
Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας
Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας.
Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.
Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας
Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας.
Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο.
Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην ώρα τους τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι».
«Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα», επανέλαβε.
Πτωχευτικό: Δεν θα γίνει καμία έξωση
Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και ενδεχόμενο κύμα πλειστηριασμών, εκτίμησε πως είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, «που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια».
Δεν θα γίνει καμία έξωση, αυτός είναι ο σκοπός της παρέμβασής μας, δηλαδή με τη δημιουργία φορέα που θα παίρνει το σπίτι.
Δεν θα δούμε όπως έγινε σε άλλες χώρες κόσμο να βγαίνει από το σπίτι, διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία.
Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία.
Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα.
Το άνοιγμα των σχολείων και ο Covid -19
Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι, τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση.
Αν υπάρξουν μεμονωμένες αστοχίες νομίζω μπορούν να συγχωρεθούν, πρόσθεσε και τόνισε, πως λόγος που επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι γιατί οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι το καλύτερο μέτρο προστασίας.
«Ξέρω ότι είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να την φοράμε όλη μέρα.
Ζητώ όμως από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο.
Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές», είπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.
Για τον Covid -19 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πως στόχος είναι «να προμηθευτούμε πολλά τεστ από τα οποία να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα.
Έχουμε παραγγείλει κάποια, αν αποδειχτούν αποτελεσματικά θα προμηθευτούμε κι άλλα».
«Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, αλλά είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε αυτό το 2ο κύμα».
Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων.
Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στους δύσπιστους πολίτες για την επικινδυνότητα του ιού στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
«Είναι λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορωνοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι κλπ.
Ο ιός υπάρχει, έχει στοιχίσει ζωές και έχω ευθύνη να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνομωσίας για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία».
Αισιοδοξία για το εμβόλιο
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα».
Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.
Το εμβόλιο, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».
Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό - Μίλησα με τη Merkel
Σχετικά με το μεταναστευτικό, σημείωσε, πως η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες μία διαφορετική πολιτική, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Για τη Μόρια, εκτίμησε πως «κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, που ζητούσαν τη μετακίνησή τους από το νησί.
Ωστόσο παρατήρησε, πως μέσα από αυτή την τραγωδία δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης
«Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.
Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια.
Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία», σημείωσε.
«Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μίλησα με την κ. Merkel για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες
Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα, αν η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να διαχειριστεί δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.
Η χώρα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται, αυτή είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό
«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο.
Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.
«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».
Η Παιδεία το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση
Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.
Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση , η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».
«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Ορθή η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή.
Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους» σημείωσε.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη.
«Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στο Βελλίδειο (12/9)
Ο πρωθυπουργός, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED 7) τη συμφωνία τη και τη στήριξη στην κεντρική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, ανακοίνωσε, σε ό,τι αφορά τον αμυντικό τομέα, την αγορά 18 Rafale και 4 φρεγατών, αλλά και 15.000 προσλήψεις στον στρατό.
Στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες, 4 εκ των οποίων αφορούν την εργασία, συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε τη μείωση κατά τρεις μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021, αλλά και την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
«Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων:
Tα δύο προγράμματα για την 'Αμυνα και την Οικονομία.
Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά.
Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση.
Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Έξι εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα»
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:
-Πρώτον: Η πολεμική μας αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Μιράζ.
Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ.
Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
-Δεύτερον: Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου.
Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.
Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο.
Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
-Τρίτον: Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων.
Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς.
Νέες τορπίλες βαρέoς τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι:
"Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται".
-Τέταρτον: Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.
Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης.
Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες.
Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
-Πέμπτον: Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας:
Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.
Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
-Έκτον: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία.
Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.
Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές.
Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας.
Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας».
Οικονομία: 12 πρωτοβουλίες, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι επιλογές στον τομέα της άμυνας «κινούνται σε πολλά επίπεδα:
Όχι μόνον της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες».
Και προσέθεσε ότι «με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα.
Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.
Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία.
Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα. Καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία.
Όπως είπε: «η πανδημία, όμως, δεν χτυπά μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εθνική οικονομία.
αι στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση απάντησε με ένα πλέγμα μέτρων που ισχύει ήδη από την άνοιξη.
Και που εμπλουτίζεται διαρκώς, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνω 12 ακόμα πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση:
Να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση.
Και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας.
Είναι 12 βήματα αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνουν έναν Οδικό Χάρτη για τους επόμενους μήνες, αλλά και το 2021.
Ώστε η οικονομία να μείνει όρθια, ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη.
Τέσσερα από αυτά, στηρίζουν την εργασία.
Τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις.
Και ακόμη πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων.
Αλλά και το εισόδημα της μεσαίας τάξης που δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια. Αυτή άλλωστε, θα το ξαναπώ, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.
Η πορεία αυτή, λοιπόν, ξεκινά:
Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ.
Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών.
Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.
Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.
Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας:
Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του.
Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.
Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ.
Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.
Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις.
Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.
Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020.
Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.
Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ.
Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.
Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις.
Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.
Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελλόριζο μέχρι τον 'Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.
Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.
Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.
Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.
Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
Και βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.
Τόνισε ότι μιλάμε για συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας 6,8 δισ. ευρώ. «To Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την απασχόληση.
Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας.
Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός, μπορεί να επηρεάσει όλους μας.
Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες. Και δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους.
Όμως τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες, θα είναι δυσμενέστερα για τους ασθενέστερους.
Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της Εργασίας.
Με τη συμπαράσταση του Κράτους. Αλλά και με τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού.
Ο οποίος, άλλωστε, είναι και αυτός που γεννά την Απασχόληση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών