Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζητήσεις με την Τουρκία αλλά όχι υπό απειλές και εκβιασμό

Δένδιας: Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζητήσεις με την Τουρκία αλλά όχι υπό απειλές και εκβιασμό
Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται πάντα προ γόρδιων δεσμών υποστήριξε ο κ.Δένδιας
Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να το πράξει υπό απειλές, υπό πίεση και υπό εκβιασμό διατύπωσε ο υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο «Economist».
«Είχαμε ένα θετικό σήμα από την Τουρκία.
Το Oruc Reis δε βρίσκεται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι στο λιμάνι του στην Αττάλεια.
Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτο.
Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα δώσει το χώρο για το διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις και προκλήσεις μια και «βρίσκεται διαχρονικά στο σταυροδρόμι ηπείρων, θαλασσών, αλλά και κρίσεων».
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται πάντα προ γόρδιων δεσμών.
Πολλαπλές κρίσεις: Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Συρία, Λιβύη.
Η Ελλάδα επίσης καλείται να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές που είναι αποτέλεσμα κρίσεων και πολύ πέρα από την περιοχή της και για λογαριασμό της, αλλά και για λογαριασμό της ΕΕ, της οποίας αποτελεί ασπίδα προστασίας προς την Ανατολή» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος αναφορικά με το μεταναστευτικό σημείωσε ότι οι ροές έχουν ως τελική κατεύθυνση όχι στενά την Ελλάδα αλλά την ΕΕ στο σύνολό της.
«Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τουρκική πολιτική νομιζόμενης ισχύος που δεν περιορίζεται στο μεταναστευτικό.
Είναι μια πολιτική νεοθωμανική, αναθεωρητική του νομικού καθεστώτος της περιοχής.
Η επιλογή επίλυσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ο διπλωματικός διάλογος και όχι το στρατιωτικό ξίφος.
Όμως η χώρα μου διαθέτει ξίφος και είναι περήφανη γι αυτό.
Το πραγματικό ισοζύγιο ισχύος δε διαμορφώνεται από μεσαιωνικές καυχησιολογίες.
Το διεθνές δίκαιο και η ειρηνική επίλυση διαφορών μέσα από διάλογο αποτελούν τη μόνη αποδεκτή επιλογή για κάθε ευνομούμενο, σύγχρονο κράτος της διεθνούς μας κοινότητας» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.
«Η Ελλάδα, μετά από δεκαετίας δυστοκίας, υπέγραψε συμφωνίες και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία που αποτελούν υποδείγματα εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
 Έτσι καταθέσαμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αντίληψή μας για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να βρει τρόπο επίλυσης της διαφοράς και με την Τουρκία, εφόσον βέβαια η Τουρκία αντιληφθεί ότι η εποχή των κανονιοφόρων έχει παρέλθει εδώ και περίπου έναν αιώνα και η Μεσόγειος μπορεί να καταστεί θάλασσα ειρήνης και ευημερίας όλων των κρατών και όλων των λαών.
Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε και επιχειρούμε να συνεισφέρουμε ώστε το βαλκανικό και μεσογειακό σταυροδρόμι εφαπτόμενων και διαρκών κρίσεων να μετατραπεί σε μια ισόπεδη διάβαση και θάλασσα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια σύγχρονη Τουρκία» επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κυρώσεις, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα «ζήτησε ένα κατάλογο δυνητικών κυρώσεων», ενώ σημείωσε πως έχουν συζητηθεί ήδη, θα συζητηθούν και στο συμβούλιο των υπουργών τη Δευτέρα και μετά επαφίεται στους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να αποφασίσουν.
«Θα θέλαμε να έχουμε μια σαφή εικόνα του τι σημαίνει το καθετί.
Σύννομη συμπεριφορά σημαίνει βοήθεια, σημαίνει υποστήριξη, φιλία.
Έκνομη συμπεριφορά σημαίνει κυρώσεις.
Η Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εγώ ο ίδιος παραδέχομαι ότι είμαστε από τους τελευταίους υποστηρικτές της προοπτικής της Τουρκίας εντός της ΕΕ.
Ακόμα ελπίζουμε ότι στην τελική φάση η Τουρκία θα διαπιστώσει με σαφήνεια ότι αυτό το μέλλον θα είναι καλύτερο για την τουρκική κοινωνία.
Όμως δε θα το κρίνουμε εμείς αυτό.
πάντοτε υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στην Τουρκία να έρθει στο τραπέζι.
Αλλά υπάρχει προϋπόθεση, η Τουρκία να κατανοήσει τον κόσμο και να δεχτεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης