Ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Ομόφωνα ένοχη για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση η πολιτική ηγεσία
(Συνεχές upd) Σε μία ιστορική απόφαση μετά από 5,5 χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
H ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των πρώην βουλευτών για τα ελαφρυντικά
Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.
Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».
Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής.
Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012.
Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.
Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό.
Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.
Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση».
Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».
Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη».
Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση τον Γιώργο Ρουπακιά.
Ο Ρουπακιάς, ο οποίος δεν παρέστη στο Εφετείο, κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή , οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με εξαίρεση τους Σταύρο Σαντοριναίο και Γιώργο - Χρήστο Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.
Το Τριμελές Εφετείο έκρινε επίσης ενόχους και τους πέντε κατηγορούμενους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όσον αφορά την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ το δικαστήριο ανέφερε ότι η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ένοχοι κρίθηκαν οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης.
Nα σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν παρέστησαν στο δικαστήριο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.
Η πρώτη αντίδραση Μιχαλολιάκου για την καταδίκη: Δεν έκανα απόπειρα αυτοκτονίας - Η δίωξη είναι πολιτική και ιδεολογική
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου υποστήριξε εκ νέου ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ιδεολογική ενώ φρόντισε να διαψεύσει και τη φημολογία περί απόπειρας αυτοκτονίας που διέπραξε.
«Είμαι υγιής.
Ρουφιάνοι γράφουν ψέματα.
Μη τους πιστεύετε» ανέφερε στην ανάρτησή του
Το ποστ μετά από λίγο εξαφανίστηκε και στη συνέχεια έγιναν δύο ακόμα αναρτήσεις, οι οποίες έγραφαν: «Θα ρίξετε και αυτό το Τουίτερ;
Τόσο πολύ φοβάστε τις Ιδέες;» και «Είμαι υγιής. Ρουφιάνοι γράφουν ψέματα.
Μη τους πιστεύετε».
Χειροκροτήματα αλλά και ένταση έξω από το Εφετείο
Χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων.
Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημέρωνε για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο.
Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, επικράτησε ένταση έξω από το Εφετείο Αθηνών, με με ομάδα κουκουλοφόρων να πετάει μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η Αστυνομία απώθησε τους κουκουλοφόρους.
Μάγδα Φύσσα μετά τη δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή: Ο Παύλος τα κατάφερε…
«Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα στο άκουσμα της ιστορικής δικαστικής απόφασης που έκρινε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον Γ. Ρουπακιά.
«Δικαιώθηκα.
Έχασα ένα παιδί, αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» υποστήριξε η Μάγδα Φύσσα.
Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντα ξένα στην Ελλάδα
Τη θέση ότι τα φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντα ξένα στην Ελλάδα διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία.
Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.
Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους» είπε η κα.Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γ.Κουμουτσάκο.
Μητσοτάκης: Κλείνει ένα τραυματικός κύκλος – Σήμερα η Δημοκρατία νίκησε
Τη θέση ότι με σημερινή δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας διατύπωσε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα του κ.Μητσοτάκη:
«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας.
Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα.
Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.
Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων.
Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα.
Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.
Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό.
Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας.
Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση.
Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.
Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια.
Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.
Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο.
Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών.
Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα.
Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.
Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε.
Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».
Τσίπρας: Μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία – Δεν ήταν ποτέ αθώοι
Για μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που κρίνει εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή.
«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας.
Δεν ήταν ποτέ αθώοι.
Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε.
Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία.
Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας.
Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ.Τσίπρας.
«Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ.
Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα.
Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα.
Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα.
Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας.
Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας.
Κουτσούμπας: Η καταδίκη να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων
Να επιβληθούν οι ανώτατες ποινές και να οδηγηθούν στην φυλακή σε όσους κρίθηκαν ένοχοι από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζητά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Ο κ.Κουτσούμπας υποστηρίζει πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τον λαό, καθώς, όπως λέει, το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.
«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους.
Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.
Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό.
Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”» αναφέρει ο κ.Κουτσούμπας.
Γεννηματά για δικαστική απόφαση για Χρυσή Αυγή: Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία
Για δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία κάνει λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην ιστορική δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία.
Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται.
Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί» αναφέρει η κα. Γεννηματά.
ΜέΡΑ25: Οι δημοκράτες πανηγυρίζουν για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης - Ζητά την απομάκρυνση του Χρυσοχοΐδη
«H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
Είναι προφανές, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι «οι φιλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην Αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη "Χρυσή Αυγή" επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα».
Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ 25 «η ρίψη νερού από κανόνια, (προδιαφημισμένη από το κρατικό κανάλι) έγινε νανοδευτερόλεπτα μετά το ξέσπασμα του χειροκροτήματος του πλήθους, πράγμα που σημαίνει ότι το να χειροκροτείς την ήττα του ναζισμού, για την Αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοΐδη αποτελεί έγκλημα προς πάταξη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων σε ένα πυκνό πλήθος, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή αφορμή γι' αυτό.
Δεύτερο σαφές λοιπόν, η χαρά για το τσάκισμα του φασισμού όφειλε να μετατραπεί αστραπιαία σε δάκρυα, και αυτοί που θα έπρεπε να νιώσουν φυλακισμένοι ήταν οι δημοκράτες πολίτες, όχι οι φονιάδες που άκουγαν τη βαριά καταδίκη της Δικαιοσύνης. Ακολούθησε η λεκτική επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 που ζήτησε να αφήσουν τον κόσμο να φύγει και να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα».
Η υβριστική αναφορά του άντρα των ΜΑΤ στο άκουσμα της ιδιότητας του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «δείχνει το τρίτο και βαρύτερο σημάδι ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά οι ιδέες της μπολιάστηκαν και κατοικούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον».
Το ΜέΡΑ25 καλεί τον πρωθυπουργό «να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν σήμερα υπεύθυνοι για τα ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας».
Αν δεν το πράξει, αναφέρει η ανακοίνωση, «θα είναι ηθικός αυτουργός όλων αυτών των επιθέσεων και πολιτικά υπεύθυνος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού μια τέτοια ιστορική μέρα που το αντιφασιστικό κίνημα το τσάκισε».
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά η Χρυσή Αυγή για το Κράτος Δικαίου
Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας.
«Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία της απόφασης
Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρει:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που διά του Προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους Δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία.
Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.
Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης.
Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της Χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης.
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Ύστερα από 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήρθε η ώρα το δικαστήριο να αποφανθεί ανάμεσα σε άλλα για το εάν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μια αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση.
Λίγο πριν τις 11:30 σήμερα Τετάρτη 7/10 το πρωί η Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου με την υπόλοιπη σύνθεση του δικαστηρίου προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, την ώρα που έξω από το Εφετείο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου – ανάμεσα τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά – με κύριο σύνθημα το «Δεν είναι αθώοι».
Συγκεκριμένα, οι δικαστές καλούνται σήμερα να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός.
Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα - όπως είπε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου - ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».
Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.
Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό ρόλο που έχει, απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.
Την ετυμηγορία του δικαστηρίου θα καλύψουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ενώ στην αίθουσα του Εφετείου θα δώσουν το παρών περίπου 300 άτομα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα δώσουν το παρών ο Ν. Μιχαλολιάκος και ο σκληρός πυρήνας των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ λίγοι από τους 68 κατηγορούμενους θα είναι παρόντες.
Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι κατηγορούμενοι, θύματα και συγγενείς θυμάτων και η Μάγδα Φύσσα που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δίκη, ισχυρή αστυνομική δύναμη, 44 δημοσιογράφοι, 12 φωτορεπόρτερς και πενήντα άτομα κοινό.
Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Εφετείο
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Εφετείο Αθηνών.
Πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναμένει την απόφαση για την δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η αστυνομία κάνει λόγο για πάνω από 15.000 διαδηλωτές.
Στο Εφετείο έφτασε νωρίτερα Μαγδα Φύσσα.
Μικροένταση με σπρωξίματα επικράτησε μεταξύ μελών των μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σημειώνεται ότι διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη κάθοδο και στην άνοδο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στην οδό Λουκαρεως.
Τσίπρας στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά
«Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δίνει το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών αν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει.
Επί 7 ολόκληρα χρόνια αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της αυτή η ηρωική μορφή, η Μάγδα Φύσσα και σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.
Η ετυμηγορία του λαού της Αθήνας είναι πως δεν είναι αθώοι για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό.
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού, η ιστορία αυτού του τόπου» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κουτσούμπας: Δεν εφησυχάζουμε - Η δίκη καθυστέρησε με ευθύνη των κυβερνήσεων
«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε.
Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ' όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Γεννηματά: Μόνο μαζί τελειώνουμε με τους ναζί
Στο Εφετείο προσήλθε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος.
Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό.
Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας.
Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί.
Κι αυτός είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται. Ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Στο Εφετείο αντιπροσωπεία της ΝΔ
Στο Εφετείο έφτασε αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.
«Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικα ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδω αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».
Η δήλωση της οικογένειας Φύσσα
Μονόδρομος είναι για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, η συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Πιο αναλυτικά, η οικογένεια Φύσσα αναφέρει σε δήλωση της:
«Μετά από 5,5 βασανιστικά χρόνια δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία δεχθήκαμε έως και ύβρεις και απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων, εμείς, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναμετρηθήκαμε κατά πρόσωπο με το τέρας του ναζισμού και σταθήκαμε όρθιοι. Η ώρα της απόφασης έφτασε.
7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00. 7 μαρτυρικά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, για εμάς η συνολική καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ είναι μονόδρομος.
Την ημέρα της απόφασης καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα του Εφετείου.
Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα».
Πουλικόγιαννης: Γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου
«Εμείς ως συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεχθήκαμε γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατ εντολή των μεγαλοεργολάβων σε μια προσπάθεια να κηρύξουν "άκρα του τάφου σιωπή" στους χώρους δουλειάς.
Ο Λάος σήμερα απαιτεί οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατά την άφιξη του στο Εφετείο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πουλικογιάννης είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Πρώτη υπόθεση η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση με την σειρά που εξετάστηκαν όλες οι υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας.
Πρώτα δηλαδή, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην συνέχεια η απόφαση για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έπειτα η απόφαση για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τελευταία η απόφαση για το μείζον ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Η τελευταία αυτή απόφαση αναμένεται να καθορίσει και την διάρκεια της όλης διαδικασίας.
Αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν ημέρες για την τελική απόφαση του δικαστηρίου μια και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι τελικές ποινές για κάθε έναν από τον κατηγορούμενους βάσει και των όποιων ελαφρυντικών.
Σημειώνεται πως αντιμέτωποι με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι οι οι 65 εκ των συνολικά 68 κατηγορουμένων.
Αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται 20 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 18 ακόμη πρώην βουλευτές του κόμματος του.
Εάν το Δικαστήριο ταυτιστεί με την εισαγγελική πρόταση – είχε προταθεί η πλήρης απαλλαγή των πολιτικών στελεχών από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης –τότε θα έχει καταπέσει το ποινικό εγχείρημα για εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και οι κατηγορούμενοι θα καταδικαστούν μεμονωμένα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Αυτό σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση θα βγει το αργότερο έως αύριο Πέμπτη 8/10.
Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες
Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)
Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία
Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :
Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5
Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Δημήτριος Αγριογιάννης
Θωμάς Μαριάς και
Μάρκος Ευγενικός.
Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
Ιωάννης Καστρινός.
Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)
Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης.
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής
* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης
H ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των πρώην βουλευτών για τα ελαφρυντικά
Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.
Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».
Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής.
Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012.
Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.
Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό.
Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.
Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση».
Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».
Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη».
Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Τρία ελαφρυντικά ζητάει ο Μιχαλολιάκος
Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
«Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του.
Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του.
«Έχει μια διαδρομή που κανείς δεν μπορεί να του προσδώσει τίποτα.
Κανείς δεν προκλήθηκε όσο ο Μιχαλολιάκος και δεν αντέδρασε», προσέθεσε ο συνήγορος.
Ακόμη, η πλευρά Μιχαλολιάκου ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά για μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....
Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε.
Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τι διηύθυνε...» επεσήμανε ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ.
Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη.
«Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός.
Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα.
Βοήθησε κόσμο.
Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε.
Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε.
Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».
Ακόμη ο συνήγορος Μιχαλολιάκου ανέφερε: «Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο.
Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού.
Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους.
Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής.
Για ποιο λόγο γίνανε;
Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».
«Ειλικρινής μεταμέλεια» το ελαφρυντικό που ζητά ο Ρουπακιάς
Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
«Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».
Ισχυρίστηκε δε, πως ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε» από τα ΜΜΕ και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για «μια απλή ανθρωποκτονία», εννοώντας πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.
Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο 20λεπτη διακοπή.
Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:
Η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου.
«Είναι δεδομένος ο σύννομος βίος του.
Αν δεν τον έχει ο Μιχαλολιάκος ποιος τον έχει;», είπε ο δικηγόρος του.
«Έχει μια διαδρομή που κανείς δεν μπορεί να του προσδώσει τίποτα.
Κανείς δεν προκλήθηκε όσο ο Μιχαλολιάκος και δεν αντέδρασε», προσέθεσε ο συνήγορος.
Ακόμη, η πλευρά Μιχαλολιάκου ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά για μετέπειτα καλή συμπεριφοράς και για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε....
Εχει τηρήσει ολες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε.
Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τι διηύθυνε...» επεσήμανε ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ.
Αλλά επειδή ξερω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Σε ό,τι αφορά στο σύννομο βίο, η υπεράπιση Μιχαλολιάκου ανέφερε πως ο εντολέας της δεν έχει καμία καταδίκη.
«Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός.
Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα.
Βοήθησε κόσμο.
Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε.
Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδικημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε.
Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».
Ακόμη ο συνήγορος Μιχαλολιάκου ανέφερε: «Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο.
Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού.
Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους.
Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής.
Για ποιο λόγο γίνανε;
Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».
«Ειλικρινής μεταμέλεια» το ελαφρυντικό που ζητά ο Ρουπακιάς
Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
«Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».
Ισχυρίστηκε δε, πως ο εντολέας του «δαιμονοποιήθηκε» από τα ΜΜΕ και εμφανίστηκε ως αμετανόητος όταν είπε πως πρόκειται για «μια απλή ανθρωποκτονία», εννοώντας πως δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο.
Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε πριν από λίγο 20λεπτη διακοπή.
Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.
Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση τον Γιώργο Ρουπακιά.
Ο Ρουπακιάς, ο οποίος δεν παρέστη στο Εφετείο, κρίθηκε επίσης ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή , οπλοφορία και οπλοχρησία.
Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με εξαίρεση τους Σταύρο Σαντοριναίο και Γιώργο - Χρήστο Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.
Το Τριμελές Εφετείο έκρινε επίσης ενόχους και τους πέντε κατηγορούμενους για την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όσον αφορά την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ το δικαστήριο ανέφερε ότι η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ένοχοι κρίθηκαν οι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης.
Nα σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν παρέστησαν στο δικαστήριο.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.
Η πρώτη αντίδραση Μιχαλολιάκου για την καταδίκη: Δεν έκανα απόπειρα αυτοκτονίας - Η δίωξη είναι πολιτική και ιδεολογική
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου υποστήριξε εκ νέου ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ιδεολογική ενώ φρόντισε να διαψεύσει και τη φημολογία περί απόπειρας αυτοκτονίας που διέπραξε.
«Είμαι υγιής.
Ρουφιάνοι γράφουν ψέματα.
Μη τους πιστεύετε» ανέφερε στην ανάρτησή του
Το ποστ μετά από λίγο εξαφανίστηκε και στη συνέχεια έγιναν δύο ακόμα αναρτήσεις, οι οποίες έγραφαν: «Θα ρίξετε και αυτό το Τουίτερ;
Τόσο πολύ φοβάστε τις Ιδέες;» και «Είμαι υγιής. Ρουφιάνοι γράφουν ψέματα.
Μη τους πιστεύετε».
Χειροκροτήματα αλλά και ένταση έξω από το Εφετείο
Χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων.
Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημέρωνε για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο.
Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, επικράτησε ένταση έξω από το Εφετείο Αθηνών, με με ομάδα κουκουλοφόρων να πετάει μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η Αστυνομία απώθησε τους κουκουλοφόρους.
Μάγδα Φύσσα μετά τη δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή: Ο Παύλος τα κατάφερε…
«Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα στο άκουσμα της ιστορικής δικαστικής απόφασης που έκρινε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον Γ. Ρουπακιά.
«Δικαιώθηκα.
Έχασα ένα παιδί, αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» υποστήριξε η Μάγδα Φύσσα.
Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετειο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντα ξένα στην Ελλάδα
Τη θέση ότι τα φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντα ξένα στην Ελλάδα διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία.
Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.
Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους» είπε η κα.Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γ.Κουμουτσάκο.
Μητσοτάκης: Κλείνει ένα τραυματικός κύκλος – Σήμερα η Δημοκρατία νίκησε
Τη θέση ότι με σημερινή δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας διατύπωσε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Το μήνυμα του κ.Μητσοτάκη:
«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας.
Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα.
Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.
Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων.
Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα.
Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.
Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό.
Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας.
Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση.
Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.
Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια.
Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.
Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο.
Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών.
Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα.
Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.
Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε.
Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».
Τσίπρας: Μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία – Δεν ήταν ποτέ αθώοι
Για μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που κρίνει εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή.
«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας.
Δεν ήταν ποτέ αθώοι.
Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε.
Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία.
Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας.
Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ.Τσίπρας.
«Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ.
Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα.
Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα.
Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα.
Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας.
Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας.
Κουτσούμπας: Η καταδίκη να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων
Να επιβληθούν οι ανώτατες ποινές και να οδηγηθούν στην φυλακή σε όσους κρίθηκαν ένοχοι από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζητά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Ο κ.Κουτσούμπας υποστηρίζει πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός από τον λαό, καθώς, όπως λέει, το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.
«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους.
Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.
Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό.
Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”» αναφέρει ο κ.Κουτσούμπας.
Γεννηματά για δικαστική απόφαση για Χρυσή Αυγή: Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία
Για δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία κάνει λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην ιστορική δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία.
Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται.
Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί» αναφέρει η κα. Γεννηματά.
ΜέΡΑ25: Οι δημοκράτες πανηγυρίζουν για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης - Ζητά την απομάκρυνση του Χρυσοχοΐδη
«H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
Είναι προφανές, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι «οι φιλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην Αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη "Χρυσή Αυγή" επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα».
Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ 25 «η ρίψη νερού από κανόνια, (προδιαφημισμένη από το κρατικό κανάλι) έγινε νανοδευτερόλεπτα μετά το ξέσπασμα του χειροκροτήματος του πλήθους, πράγμα που σημαίνει ότι το να χειροκροτείς την ήττα του ναζισμού, για την Αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοΐδη αποτελεί έγκλημα προς πάταξη. Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων σε ένα πυκνό πλήθος, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή αφορμή γι' αυτό.
Δεύτερο σαφές λοιπόν, η χαρά για το τσάκισμα του φασισμού όφειλε να μετατραπεί αστραπιαία σε δάκρυα, και αυτοί που θα έπρεπε να νιώσουν φυλακισμένοι ήταν οι δημοκράτες πολίτες, όχι οι φονιάδες που άκουγαν τη βαριά καταδίκη της Δικαιοσύνης. Ακολούθησε η λεκτική επίθεση στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 που ζήτησε να αφήσουν τον κόσμο να φύγει και να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα».
Η υβριστική αναφορά του άντρα των ΜΑΤ στο άκουσμα της ιδιότητας του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «δείχνει το τρίτο και βαρύτερο σημάδι ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά οι ιδέες της μπολιάστηκαν και κατοικούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον».
Το ΜέΡΑ25 καλεί τον πρωθυπουργό «να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν σήμερα υπεύθυνοι για τα ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας».
Αν δεν το πράξει, αναφέρει η ανακοίνωση, «θα είναι ηθικός αυτουργός όλων αυτών των επιθέσεων και πολιτικά υπεύθυνος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού μια τέτοια ιστορική μέρα που το αντιφασιστικό κίνημα το τσάκισε».
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά η Χρυσή Αυγή για το Κράτος Δικαίου
Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας.
«Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.
Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία της απόφασης
Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρει:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που διά του Προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους Δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία.
Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.
Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης.
Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της Χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης.
Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Ύστερα από 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήρθε η ώρα το δικαστήριο να αποφανθεί ανάμεσα σε άλλα για το εάν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μια αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση.
Λίγο πριν τις 11:30 σήμερα Τετάρτη 7/10 το πρωί η Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου με την υπόλοιπη σύνθεση του δικαστηρίου προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, την ώρα που έξω από το Εφετείο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου – ανάμεσα τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά – με κύριο σύνθημα το «Δεν είναι αθώοι».
Συγκεκριμένα, οι δικαστές καλούνται σήμερα να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “ αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης.
Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός.
Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα - όπως είπε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου - ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου, βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».
Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες.
Το δικαστήριο σήμερα, με τον θεσμικό ρόλο που έχει, απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα.
Την ετυμηγορία του δικαστηρίου θα καλύψουν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ενώ στην αίθουσα του Εφετείου θα δώσουν το παρών περίπου 300 άτομα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα δώσουν το παρών ο Ν. Μιχαλολιάκος και ο σκληρός πυρήνας των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ λίγοι από τους 68 κατηγορούμενους θα είναι παρόντες.
Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι κατηγορούμενοι, θύματα και συγγενείς θυμάτων και η Μάγδα Φύσσα που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δίκη, ισχυρή αστυνομική δύναμη, 44 δημοσιογράφοι, 12 φωτορεπόρτερς και πενήντα άτομα κοινό.
Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Εφετείο
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το Εφετείο Αθηνών.
Πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναμένει την απόφαση για την δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η αστυνομία κάνει λόγο για πάνω από 15.000 διαδηλωτές.
Στο Εφετείο έφτασε νωρίτερα Μαγδα Φύσσα.
Μικροένταση με σπρωξίματα επικράτησε μεταξύ μελών των μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σημειώνεται ότι διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη κάθοδο και στην άνοδο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στην οδό Λουκαρεως.
Τσίπρας στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά
«Δεν είναι αθώοι, το γνωρίζουμε πολύ καλά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δίνει το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών αν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
«Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει.
Επί 7 ολόκληρα χρόνια αυτό το βάρος το κουβαλούσε σχεδόν μόνη της αυτή η ηρωική μορφή, η Μάγδα Φύσσα και σήμερα παίρνουμε όλοι μαζί λίγο από αυτό το άχθος για τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.
Η ετυμηγορία του λαού της Αθήνας είναι πως δεν είναι αθώοι για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό.
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού, η ιστορία αυτού του τόπου» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κουτσούμπας: Δεν εφησυχάζουμε - Η δίκη καθυστέρησε με ευθύνη των κυβερνήσεων
«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε.
Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ' όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο κ. Κουτσούμπας συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείου, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Γεννηματά: Μόνο μαζί τελειώνουμε με τους ναζί
Στο Εφετείο προσήλθε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος.
Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό.
Σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για το φασισμό στη ζωή μας.
Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί.
Κι αυτός είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται. Ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Στο Εφετείο αντιπροσωπεία της ΝΔ
Στο Εφετείο έφτασε αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.
«Η Νέα Δημοκτρατια έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε παντού απέναντί τους και στην κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους στην πράξη, θέτοντάς τους στο περιθώριο, εκεί που πραγματικα ανήκουν», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργιού. Η ΝΔ «ανέδειξε την εγκληματική τους δράση, αυτή που σήμερα εδω αξιολογείται ποινικά από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».
Η δήλωση της οικογένειας Φύσσα
Μονόδρομος είναι για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, η συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής.
Πιο αναλυτικά, η οικογένεια Φύσσα αναφέρει σε δήλωση της:
«Μετά από 5,5 βασανιστικά χρόνια δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία δεχθήκαμε έως και ύβρεις και απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων, εμείς, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναμετρηθήκαμε κατά πρόσωπο με το τέρας του ναζισμού και σταθήκαμε όρθιοι. Η ώρα της απόφασης έφτασε.
7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00. 7 μαρτυρικά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, για εμάς η συνολική καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ είναι μονόδρομος.
Την ημέρα της απόφασης καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα του Εφετείου.
Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα».
Πουλικόγιαννης: Γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου
«Εμείς ως συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεχθήκαμε γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατ εντολή των μεγαλοεργολάβων σε μια προσπάθεια να κηρύξουν "άκρα του τάφου σιωπή" στους χώρους δουλειάς.
Ο Λάος σήμερα απαιτεί οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατά την άφιξη του στο Εφετείο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πουλικογιάννης είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
Πρώτη υπόθεση η δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση με την σειρά που εξετάστηκαν όλες οι υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας.
Πρώτα δηλαδή, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην συνέχεια η απόφαση για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έπειτα η απόφαση για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τελευταία η απόφαση για το μείζον ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Η τελευταία αυτή απόφαση αναμένεται να καθορίσει και την διάρκεια της όλης διαδικασίας.
Αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν ημέρες για την τελική απόφαση του δικαστηρίου μια και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι τελικές ποινές για κάθε έναν από τον κατηγορούμενους βάσει και των όποιων ελαφρυντικών.
Σημειώνεται πως αντιμέτωποι με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση είναι οι οι 65 εκ των συνολικά 68 κατηγορουμένων.
Αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται 20 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 18 ακόμη πρώην βουλευτές του κόμματος του.
Εάν το Δικαστήριο ταυτιστεί με την εισαγγελική πρόταση – είχε προταθεί η πλήρης απαλλαγή των πολιτικών στελεχών από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης –τότε θα έχει καταπέσει το ποινικό εγχείρημα για εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και οι κατηγορούμενοι θα καταδικαστούν μεμονωμένα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Αυτό σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση θα βγει το αργότερο έως αύριο Πέμπτη 8/10.
Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες
Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)
Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία
Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :
Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5
Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Δημήτριος Αγριογιάννης
Θωμάς Μαριάς και
Μάρκος Ευγενικός.
Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
Ιωάννης Καστρινός.
Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)
Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης.
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής
* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης
Σχόλια αναγνωστών