Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς έδωσε η υπεράσπιση τη «μάχη» των ελαφρυντικών – Στις 12/10 οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για την επιβολή ποινών έως 10 χρόνια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς έδωσε η υπεράσπιση τη «μάχη» των ελαφρυντικών – Στις 12/10 οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για την επιβολή ποινών έως 10 χρόνια
Τη Δευτέρα (12/10) οι δικαστικές αποφάσεις για την επιβολή ποινών
Η «μάχη των ελαφρυντικών» στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιείχε νομικές ερμηνείες και επιχειρήματα, ηθικές αξιολογήσεις, βολές κατά προσώπων και κοινωνικών ομάδων αλλά και ειρωνικές εκφράσεις.
Εκατοντάδες ήταν τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να στοιχειοθετήσουν τα αιτήματα τους για ελαφρυντικά είτε για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είτε για αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε της ειλικρινούς μεταμέλειας, είτε του «μη εύλογου χρόνου της δίκης» που αναφέρεται σε βλάβη εξαιτίας μεγάλης χρονικής διάρκειας της δίκης.
Επί έντεκα ώρες αμέσως μετά την απόφαση επί της ενοχής, οι συνήγοροι ανέπτυξαν τις θέσεις τους προβάλλοντας ό,τι έκριναν πως θα ευνοήσει τους εντολείς τους στην μείωση της ποινής .
Η πρόταση της Εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών, που ουσιαστικά απέκλεισε την διευθυντική ομάδα από κάθε εύνοια στον καταλογισμό της ποινής -πρότεινε ελαφρυντικό για όσους δεν αντιμετωπίζουν και επιμέρους κακούργημα - πυροδότησε στις δευτερολογίες έναν νέο πιο έντονο και μαχητικό γύρο αγορεύσεων συνολικής διάρκειας περίπου 12 ωρών .
Οι συνήγοροι, ανάλογα με το προσωπικό ύφος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας, σκιαγράφησαν τους εντολείς τους στο δικαστήριο τονίζοντας τα στοιχεία της προσωπικότητας και της ζωής τους που έκριναν πως θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Η υπεράσπιση με τις αγορεύσεις φαίνεται να κινήθηκε γενικά σε δύο άξονες. Ο πρώτος σχετίζεται με την εξατομικευμένη παράθεση στοιχείων για την επίτευξη της αναγνώρισης του σύννομου βίου και άλλων ελαφρυντικών. Ο δεύτερος διαμορφώθηκε είτε στη βάση των ήδη εκφρασμένων θέσεων κατηγορουμένων περί πολιτικής δίωξης είτε στη βάση την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα της δίκης πριν από την έκδοση της απόφασης επί της ενοχής.

Ο σύννομος βίος
 
Οι ισχυρισμοί συνηγόρων για τους λόγους που αιτήθηκαν -κυρίως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου- έτυχαν εκτός δικαστηρίου πολλών σχολίων κυρίως με περιπαικτική διάθεση.
Ωστόσο το ζήτημα δεν στερείται νομικού ενδιαφέροντος, ειδικά αν το δικαστήριο αναγνωρίσει σε κατηγορούμενους το συγκεκριμένο ελαφρυντικό. Ενώ ήδη εξελίσσεται η διαμόρφωση μίας πάγιας νομολογίας για την νομική οριοθέτηση του «σύννομου» έναντι του «έντιμου» βίου που ίσχυε με τον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα.
Είναι απολύτως βέβαιο πως θα τύχει μεγάλης προσοχής η οποιαδήποτε αιτιολόγηση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε περίπτωση που αναγνωρίσει το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.
.Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων παρείχε στο δικαστήριο όσα πιο πολλά κριτήρια μπορούσε θέτοντας υπόψη των δικαστών στοιχεία της προσωπικότητας των κατηγορουμένων με πληροφορίες και ηθικού περιεχομένου και κοινωνικής προσφοράς ( που τονίζονταν επί του προγενέστερου «πρότερου εντίμου» βίου) .
Σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκαν οι πληροφορίες περί «εθελοντισμού», «αγάπης για τα ζώα», «γάμου και οικογένειας», «γάμου με την ίδια γυναίκα δύο φορές» ακόμη και «επικείμενου γάμου τον Δεκέμβριο διότι δεν περίμενε πως θα τύχει τέτοια σκληρής μεταχείρισης».
Ακούστηκαν όμως και εκφράσεις όπως «ποιος έχει το σύννομο; ο Γεωργιανός;» που αφορά γνωστή υπόθεση δολοφονίας ή αναφορές σε «εγώ έχω κάνει ένα παιδί, δεν υιοθέτησα μαυράκι» και άλλες.
Αντίστοιχα προβλήθηκε ιδιαίτερα η βουλευτική ιδιότητα ως προς την «αποδοχή μέρους της κοινωνίας στο πρόσωπο του κατηγορουμένου», ως προς την προσφορά κατηγορουμένων βουλευτών σε κοινωνικό αλλά και «εθνικό επίπεδο».

Οι βολές για την απόφαση και η αναγγελία των επόμενων κινήσεων

Οι αγορεύσεις κινήθηκαν όμως και σε έναν δεύτερο άξονα που περιείχε δεικτικές εκφράσεις, έντονη πολιτική κριτική, ειρωνικές εκφράσεις, ακόμη και έμμεσες αιτιάσεις για την κρίση του δικαστηρίου.
Από πολλές τοποθετήσεις δεν έλειψαν οι προαναγγελίες προσφυγών, με ήρεμους αλλά και υψηλούς τόνους, εναντίον της απόφασης .
Κορυφαίο από αυτά τα θέματα που τέθηκαν στο δικαστήριο είναι «η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας» εξαιτίας των δηλώσεων πολιτικών προσώπων που προηγήθηκαν της απόφασης καθώς και της κινητοποίησης με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι».
Υπονοήθηκε επίσης εκ μέρους κατηγορούμενου, πως δεν είναι εκτός του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας και μία προσφυγή για κακοδικία: «δεν θα πληρώσει το κράτος , θα πληρώσετε εσείς».
Στο πλαίσιο αυτών των τοποθετήσεων υπήρξαν στο δικαστήριο καταγγελίες και ευθείες βολές για την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων από τα ΜΜΕ, για την Πολιτική Αγωγή «που δίνει έξω πρες κόφερανς» αλλά και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την συγκέντρωση πολιτών έξω από το Εφετείο κατά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής.
Οι χιλιάδες συγκεντρωθέντες πολίτες χαρακτηρίστηκαν «όχλος», «ξυπόλυτοι», «παρακμιακοί και ύποπτοι», «αυτοί που θα έκαιγαν τα πάντα αν δεν τους άρεσε η απόφαση».
Η δυναμική των κινητοποιήσεων αυτών και οι πολιτικές δηλώσεις, υπονοήθηκε με μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση, πως επηρέασε την κρίση του δικαστηρίου. Ενδεικτικά ειπώθηκε πως το δικαστήριο «αποφάσισε υπό καθεστώς πολιορκίας».
Η απόφαση σε ό,τι αφορά τη διάσταση της δράσης της οργάνωσης ενάντια στη δημοκρατία αντιμετωπίστηκε και με ειρωνική διάθεση με φράσεις όπως «κινδυνεύει η Δημοκρατία από το καφάσι του Μπαρμαρούση» και άλλες.

Στις 12/10 οι αποφάσεις για την επιβολή ποινών – Το χρονικό των εξελίξεων 9/10

Στην τελική ευθεία για την απόφαση επί των ποινών στους κατηγορούμενους βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής με πιθανό σενάριο να επιβληθούν έως 10 χρόνια κάθειρξη στα βασικά μέλη της ηγεσίας του κόμματος.
Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να προχωρήσει σε συλλήψεις των κατηγορουμένων, των οποίων οι ποινές δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ στον Κορυδαλλό διαμορφώνονται ειδικά κελιά.
Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, παραμένει στην οικία του, έξω από την οποία υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8/10 την απόρριψη των αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου από το Τριμελές Εφετείο.
Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Με την εισαγγελική πρόταση ανοίγει ο δρόμος για τη φυλάκισή τους, με το ζήτημα των αναστολών να είναι κρίσιμο.
Η Εισαγγελέας άλλαξε την αρχική της πρόταση και ζήτησε τελικά να δοθεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται με άλλα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
Το δικαστήριο επανήλθε μετά τη διακοπή και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.
Πριν τη διακοπή είχε αναφέρει τα εξής: «Τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω με την απόφαση του δικαστηρίου σας;
Κρίνατε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν μια ένωση προσώπων που αποσκοπούσε στην τέλεση ανθρωποκτονιών με σκοπό να πλήξει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Συνεπώς προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα αιτήματα για ελαφρυντικά», τόνισε η εισαγγελέας.
Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Π.Κ., παράγραφος 6, "η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση".
Το ελαφρυντικό αναγνωρίζεται σε όσους έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση.
Τα εγκληματα αυτά ειναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Στο δικαστήριο βρίσκονται 9 κατηγορούμενοι.

Εισαγγελέας: Παραμένω πιστή στην πρόταση για αθώωση - Κρίνω με βάση τη δικαστική απόφαση

Το γεγονός ότι η δική της πρόταση εξακολουθεί να είναι απαλλακτική, ξεκαθάρισε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεσμεύεται από την απόφαση του δικαστηρίου και με βάση αυτή κρίνει τα αιτήματα για ελαφρυντικά.
Με την έναρξη η εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την χθεσινή σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών.
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης.
Για να μην υπάρχουν σκιές.
Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου.
Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασης του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή.
Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», τόνισε.
 
Λαγός: Τη Δευτέρα 12/10 θα είμαι στο δικαστήριο

Στο Εφετείο θα παραστεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Γιάννης Λαγός, όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη βγει αρνητικό.
«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο.
Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!».

Προς άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή εντός του Οκτωβρίου

Την άρση της ασυλίας του, καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού, θα εξετάσει εντός του Οκτωβρίου (2020), η ευρωβουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε  (9/10/2020) τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.
Επόμενο βήμα σύμφωνα με πηγές της Ευρωβουλής είναι να ψηφιστεί η άρση της ασυλίας του εν λόγω ευρωβουλευτή στην επόμενη ολομέλεια, στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του κατ'επείγοντος δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες εκκρεμείς υποθέσεις στην αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φανεί ότι λόγω γραφειοκρατίας υπάρχει καθυστέρηση στο θέμα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης