Σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προστασία της Α΄κατοικία αλλά και για τα ελληνοτουρκικά
Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 25/10/2020 η τριήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Η πρόταση καταψηφίστηκε με 158 ψήφους σε σύνολο 291 ψηφισάντων βουλευτών, δηλαδή από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 133 βουλευτές από τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ δεν καταγράφηκε κανένα «παρών».
Από τη συζήτηση είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης.
Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενώ αίσθηση προκάλεσε η «προτροπή» του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά όλης της κυβέρνησης. Αλλά όπως είπε δεν τολμά, επειδή η αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
H προστασία της πρώτη κατοικίας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την πιο ακατάλληλη περίοδο.
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση μεταξύ άλλων για τα εθνικά θέματα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την διπλωματική αδράνεια καθώς το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα.
Νωρίτερα κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη περίοδο
Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια.
Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.
Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη.
Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας.
Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε.
Υποβάλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας.
Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης" είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : «με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη.
Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.
Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα.
Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη» είπε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς.
Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019.
Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».
Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».
Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους.
Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διπλωματική αδράνεια, φέρνει μνημονιακά μέτρα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα αλλά και για τον πτωχευτικό νόμο εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες;
Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες τo Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…
Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.
Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος - ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις.
Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων.
Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».
Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;
Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;
Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι.
Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.
Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Κάλεσε ττον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.
Για τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Δηλαδή ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000. Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.
Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.
Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.
Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη».
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, «καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών.
Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος.
Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα.
Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα;
Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.
Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.
Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία».
Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000.
Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης.
Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ψέμα το ότι «θα προστατευθούν οι πολίτες από τις εξώσεις», υπογραμμίζοντας: «Μα όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας.
Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Γιατί ;
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών έχουν ευθύνες οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Εμείς επι τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύνατους. Βάλαμε τέλος στο πάρτυ των ισχυρών.
Και το πληρώσαμε. Όπως πληρώσαμε και το γεγονός ότι έχοντας ως στόχο να ξεχρεώσουμε τη χώρα, κυβερνήσαμε για ένα μεγάλο διάστημα με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη».
\«Ποιοι θα είναι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Οι εργαζόμενοι που είτε απολύονται είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση εργασίας τους και να μειώνεται το εισόδημά τους ελέω κορωνοϊού.
Και οι επιχειρηματίες που βλέπουν το τζίρο τους να εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι άλλοι. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες.
Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση».
Γεννηματά: Με τον πτωχευτικό η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους
Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, την πανδημία και τον πτωχευτικό νόμο.
«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Erdogan μέσα στα 12 ν.μ.
Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή», σημείωσε για τα εθνικά θέματα.
«Έχετε μεγάλη ευθύνη, γιατί εσείς χάσατε τον έλεγχο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Και χάσαμε ό,τι με την προσπάθεια όλων μας κερδίσαμε την άνοιξη. Από την καραντίνα οδηγήσατε στον εφησυχασμό και δώσατε το σύνθημα της χαλάρωσης.
Ξέρουμε τι έγινε με το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων, του τουρισμού, το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στα σχολεία, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφορικά με τον πτωχευτικό υπογράμμισε: «Πώς θα προστατευθούν κ. πρωθυπουργέ όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν;
Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα.
Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους.
Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ.
Ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του;
Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους.
Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρεψαν οι Τράπεζες και τα Funds».
Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη, τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού» επισήμανε.
«Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς.
Αρκετά, κ. Τσίπρα. Αφήστε να κάνει αντιπολίτευση κανένας άλλος. Το κενό το καλύπτουμε ήδη από καιρό εμείς, το Κίνημα Αλλαγής».
Κουτσούμπας: Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις
Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πτωχευτικό κώδικα.
«Είναι τέτοια η αναλγησία σας που για πρώτη φορά εισάγετε την έννοια της πτώχευσης φυσικού προσώπου.
Εξισώνετε τον μεγαλοεπιχειρηματία με τον μισθωτό και τον αγρότη», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που βήμα – βήμα προωθούσαν όλο και πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις για να φορτώσουν νέα βάρη στους πολίτες.
Εσείς κύριοι της ΝΔ θεσμοθετείτε την τριετή εργασία του εργαζόμενου προς όφελος της τράπεζας.
Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Τα ΜΑΤ; Ότι κάνατε ιδιώνυμο αδίκημα την κατηγορία σε όποιον αντιδρά κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;
Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχει τη δική σας υπογραφή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία γι εσάς για να ισοπεδώσετε ό,τι απέμεινε από τα λαϊκά δικαιώματα και να υλοποιήσετε διάφορα αντιλαϊκά μέτρα.
Μέσα σε έναν χρόνο υλοποιήσατε τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν υλοποίησαν μέσα σε τρία μνημόνια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ».
Αναφερόμενος στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο υπογράμμισε.
«Τη μισή από αυτή τη δουλειά την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο που είχε περάσει η υπουργός σας.
Που τώρα είναι στα κάγκελα που δίπλα στο όνομά της είναι και αυτό του κ. Βρούτση».
Ο λαός πρέπει να πιστέψει στις ανεξάρτητες δυνάμεις του, να δυναμώσει την πάλη του για αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, μομφή αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μομφή σε όσους υπηρετούν ένα σύστημα που δεν μπορεί να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία, αλλά δεν μπορεί να προασπίσει τη δημόσια υγεία.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική των κομμάτων που σχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Βελόπουλος: Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο
Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
«Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο και η κυβέρνηση φέρνει ένα σοβαρό θέμα σε λάθος ώρα.
Την ώρα που χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής.
Πολιτικά άστοχη η πρόταση μομφής. Αν έπρεπε να κάνει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, ας έκανε σε όλη την κυβέρνηση.
Ο Πτωχευτικός, είναι πράγματι πτωχευτικός, γιατί πτωχεύουν όλοι οι Έλληνες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Η οικονομία είναι εθνικό ζήτημα.
Δεν έχεις άμυνα, δεν έχεις ασφάλεια αν δεν έχεις οικονομία» σημείωσε και επεσήμανε «πως θέλει προσοχή ο ελληνικός λαός, γιατί έχει απογοητευθεί απ όλους».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει σύμφωνους.
Θα συμφωνούμε με ό,τι είναι σωστό απ όπου και αν προέρχεται.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να μας ενημερώνει.
Είναι υποχρεωμένος για να σταθούμε δίπλα του», είπε.
Αποχώρησε το ΜέΡΑ25
Να σημειωθεί ότι, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποχώρησε από τη συζήτηση.
Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ;
Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης.
Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες.
Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες.
Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες.
Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό.
Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού.
Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Η πρόταση καταψηφίστηκε με 158 ψήφους σε σύνολο 291 ψηφισάντων βουλευτών, δηλαδή από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 133 βουλευτές από τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ δεν καταγράφηκε κανένα «παρών».
Από τη συζήτηση είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης.
Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ενώ αίσθηση προκάλεσε η «προτροπή» του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά όλης της κυβέρνησης. Αλλά όπως είπε δεν τολμά, επειδή η αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
H προστασία της πρώτη κατοικίας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την πιο ακατάλληλη περίοδο.
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση μεταξύ άλλων για τα εθνικά θέματα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την διπλωματική αδράνεια καθώς το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα.
Νωρίτερα κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη περίοδο
Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια.
Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.
Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη.
Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας.
Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε.
Υποβάλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας.
Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης" είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : «με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη.
Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.
Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα.
Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη» είπε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς.
Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019.
Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».
Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».
Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους.
Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
.
Τσίπρας: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διπλωματική αδράνεια, φέρνει μνημονιακά μέτρα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα αλλά και για τον πτωχευτικό νόμο εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες;
Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες τo Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…
Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.
Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος - ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις.
Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων.
Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».
Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;
Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;
Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι.
Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.
Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Κάλεσε ττον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.
Για τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Δηλαδή ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000. Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.
Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.
Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.
Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη».
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, «καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών.
Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος.
Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα.
Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα;
Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.
Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.
Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία».
Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000.
Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης.
Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ψέμα το ότι «θα προστατευθούν οι πολίτες από τις εξώσεις», υπογραμμίζοντας: «Μα όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας.
Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Γιατί ;
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών έχουν ευθύνες οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Εμείς επι τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύνατους. Βάλαμε τέλος στο πάρτυ των ισχυρών.
Και το πληρώσαμε. Όπως πληρώσαμε και το γεγονός ότι έχοντας ως στόχο να ξεχρεώσουμε τη χώρα, κυβερνήσαμε για ένα μεγάλο διάστημα με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη».
\«Ποιοι θα είναι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Οι εργαζόμενοι που είτε απολύονται είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση εργασίας τους και να μειώνεται το εισόδημά τους ελέω κορωνοϊού.
Και οι επιχειρηματίες που βλέπουν το τζίρο τους να εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι άλλοι. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες.
Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση».
Γεννηματά: Με τον πτωχευτικό η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους
Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, την πανδημία και τον πτωχευτικό νόμο.
«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Erdogan μέσα στα 12 ν.μ.
Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή», σημείωσε για τα εθνικά θέματα.
«Έχετε μεγάλη ευθύνη, γιατί εσείς χάσατε τον έλεγχο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Και χάσαμε ό,τι με την προσπάθεια όλων μας κερδίσαμε την άνοιξη. Από την καραντίνα οδηγήσατε στον εφησυχασμό και δώσατε το σύνθημα της χαλάρωσης.
Ξέρουμε τι έγινε με το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων, του τουρισμού, το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στα σχολεία, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφορικά με τον πτωχευτικό υπογράμμισε: «Πώς θα προστατευθούν κ. πρωθυπουργέ όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν;
Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα.
Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους.
Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ.
Ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του;
Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους.
Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρεψαν οι Τράπεζες και τα Funds».
Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη, τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού» επισήμανε.
«Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς.
Αρκετά, κ. Τσίπρα. Αφήστε να κάνει αντιπολίτευση κανένας άλλος. Το κενό το καλύπτουμε ήδη από καιρό εμείς, το Κίνημα Αλλαγής».
Κουτσούμπας: Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις
Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πτωχευτικό κώδικα.
«Είναι τέτοια η αναλγησία σας που για πρώτη φορά εισάγετε την έννοια της πτώχευσης φυσικού προσώπου.
Εξισώνετε τον μεγαλοεπιχειρηματία με τον μισθωτό και τον αγρότη», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που βήμα – βήμα προωθούσαν όλο και πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις για να φορτώσουν νέα βάρη στους πολίτες.
Εσείς κύριοι της ΝΔ θεσμοθετείτε την τριετή εργασία του εργαζόμενου προς όφελος της τράπεζας.
Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Τα ΜΑΤ; Ότι κάνατε ιδιώνυμο αδίκημα την κατηγορία σε όποιον αντιδρά κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;
Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχει τη δική σας υπογραφή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία γι εσάς για να ισοπεδώσετε ό,τι απέμεινε από τα λαϊκά δικαιώματα και να υλοποιήσετε διάφορα αντιλαϊκά μέτρα.
Μέσα σε έναν χρόνο υλοποιήσατε τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν υλοποίησαν μέσα σε τρία μνημόνια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ».
Αναφερόμενος στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο υπογράμμισε.
«Τη μισή από αυτή τη δουλειά την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο που είχε περάσει η υπουργός σας.
Που τώρα είναι στα κάγκελα που δίπλα στο όνομά της είναι και αυτό του κ. Βρούτση».
Ο λαός πρέπει να πιστέψει στις ανεξάρτητες δυνάμεις του, να δυναμώσει την πάλη του για αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, μομφή αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μομφή σε όσους υπηρετούν ένα σύστημα που δεν μπορεί να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία, αλλά δεν μπορεί να προασπίσει τη δημόσια υγεία.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική των κομμάτων που σχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Βελόπουλος: Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο
Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
«Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο και η κυβέρνηση φέρνει ένα σοβαρό θέμα σε λάθος ώρα.
Την ώρα που χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής.
Πολιτικά άστοχη η πρόταση μομφής. Αν έπρεπε να κάνει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, ας έκανε σε όλη την κυβέρνηση.
Ο Πτωχευτικός, είναι πράγματι πτωχευτικός, γιατί πτωχεύουν όλοι οι Έλληνες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Η οικονομία είναι εθνικό ζήτημα.
Δεν έχεις άμυνα, δεν έχεις ασφάλεια αν δεν έχεις οικονομία» σημείωσε και επεσήμανε «πως θέλει προσοχή ο ελληνικός λαός, γιατί έχει απογοητευθεί απ όλους».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει σύμφωνους.
Θα συμφωνούμε με ό,τι είναι σωστό απ όπου και αν προέρχεται.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να μας ενημερώνει.
Είναι υποχρεωμένος για να σταθούμε δίπλα του», είπε.
Αποχώρησε το ΜέΡΑ25
Να σημειωθεί ότι, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποχώρησε από τη συζήτηση.
Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ;
Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης.
Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες.
Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες.
Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες.
Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό.
Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού.
Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Σχόλια αναγνωστών