Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στο Βαθύ και το Καρλόβασι, όπου καταγράφονται οι περισσότερες καταστροφές
(upd) Για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και οικονομική στήριξη των κατοίκων της Σάμου, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του (31/10) στο νησί προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τον σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Ο πρωθυπουργός αφού συλλυπήθηκε τους γονείς και συγγενείς των δύο εφήβων που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, την ώρα που είχαν τελειώσει το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους, υποστήριξε πως η Πολιτεία θα λειτουργήσει άμεσα όπως και στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία καθώς τόσο η Σάμος όσο και η Χίος έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Xρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αποζημιώσεις ώστε η Σάμος να ξαναβρεί όσο το δυνατόν συντομότερα τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.
Δυστυχώς μέσα από μια σειρά φυσικών καταστροφών με πιο πρόσφατη τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία στο να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν.
Αυτό θα γίνει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων, τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών.
Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές» ανέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί με τοπικούς φορείς.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στο Βαθύ και το Καρλόβασι, όπου καταγράφονται οι περισσότερες καταστροφές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλωσε "ικανοποιημένος από το ότι το 112 το οποίο λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την εμφάνιση τσουνάμι. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα, δεν είναι ο τελευταίος σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα αλλά σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι ώστε να ενημερώνουμε έγκαιρα τους πολίτες».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στα παλιά, ακατοίκητα κτίρια, ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί, όπως τόνισε.
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών
Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς που βρίσκεται ήδη στο νησί «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ».
Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών, προκειμένου να αποτιμηθούν οι ανάγκες των πληγέντων κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχουν στηθεί σκηνές, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους, καθώς υπολογίζεται ότι περίθπου 100 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ από σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των πληγέντων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.
Πάνω από 200 αυτοψίες
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στο νησί.
Έως το τέλος της ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.
Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.
Το Σάββατο 31/10/2020 ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.
Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:
• 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
• 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
• 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
• 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών
Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.
Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.
Θρήνος για την Κλειώ και τον Άρη
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο της Κλεούς και του Άρη που έχασαν τη ζωή τους άδικα από τα χαλάσματα σπιτιού στη διάρκεια του σεισμού.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα 14χρονο παιδί που μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, καθώς και μια γυναίκα τραυματίας που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο 14χρονος έχει βαριά κατάγματα κυρίως στα κάτω άκρα ενώ στο νοσοκομείο μετέβη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας ευχήθηκε περαστικά στον Ερρίκο και είπε ότι «όλα είναι έτοιμα στο νοσοκομείο προκειμένου ο 14χρονος να χειρουργηθεί αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του».
Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.
Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μετέβη επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο μετέβη επίσης στη Σάμο, ενώ οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θα ανακύπτουν.
Παπαζάχος: Δεν έχουν περάσει τα χειρότερα
Ανήσυχος εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα.
Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».
Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.
Τσελέντης: Περιμένουμε κι άλλους μετασεισμούς
Ανησυχία για την εξέλιξη του μετασεισμικού φαινομένου στη Σάμο εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» δήλωσε σήμερα για το σεισμό στη Σάμο στον Σκάι.
Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ, Πεντεμισάρια και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους» ανέφερε ο σεισμολόγος.
Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε. «Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.
«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.
Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε.
Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Χίου, λόγω εκτεταμένων ζημιών από τον ισχυρό σεισμό στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
Ειδικότερα, μετά από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.
Στο μεταξύ, οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.
Στην κηδεία των δύο εφήβων η υφυπουργος Παιδείας
Στη Σάμο θα βρεθεί την Κυριακή 1/11 η υφυπουργος Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προκειμένου να παραστεί στις κηδείες των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή 30/10 μετά τον ισχυρό σεισμό.
Η κ. Ζαχαράκη σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε την Παρασλευή 30/10 πως «δεν έχω λόγια για να εκφράσω την θλίψη για τον χαμό των δύο παιδιών μας που επέστρεφαν από το σχολείο τους την ώρα του σεισμού στη Σάμο.
Η σκέψη και μόνο μας φέρνει δάκρυα και οδύνη».
«Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο των οικογενειών, των φίλων και των οικείων τους. Στεκόμαστε δίπλα τους και στέλνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», πρόσθεσε.
ΟΛΜΕ: Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των μαθητών
Την «βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο» εξέφρασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους οικείους, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους καθηγητές - καθηγήτριες τους που δοκιμάζονται από τον πόνο της απώλειάς τους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, η ΟΛΜΕ εξέφρασετα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
www.bankingnews.gr
Ο πρωθυπουργός αφού συλλυπήθηκε τους γονείς και συγγενείς των δύο εφήβων που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, την ώρα που είχαν τελειώσει το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους, υποστήριξε πως η Πολιτεία θα λειτουργήσει άμεσα όπως και στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία καθώς τόσο η Σάμος όσο και η Χίος έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Δυστυχώς μέσα από μια σειρά φυσικών καταστροφών με πιο πρόσφατη τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία στο να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι στο παρελθόν.
Αυτό θα γίνει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
"Θέλω να έχουμε μια πρώτη εικόνα της αποτύπωσης της ζημιάς, των άμεσων επόμενων βημάτων, τα οποία πρέπει να γίνουν και μετά των μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν κυρίως σε ζητήματα υποδομών.
Το πρώτο που θέλω να καταλάβω είναι να έχω μια πλήρη εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές» ανέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί με τοπικούς φορείς.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στο Βαθύ και το Καρλόβασι, όπου καταγράφονται οι περισσότερες καταστροφές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλωσε "ικανοποιημένος από το ότι το 112 το οποίο λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα στέλνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την εμφάνιση τσουνάμι. Είμαστε μια σεισμογενής χώρα, δεν είναι ο τελευταίος σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα αλλά σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι ώστε να ενημερώνουμε έγκαιρα τους πολίτες».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στα παλιά, ακατοίκητα κτίρια, ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί, όπως τόνισε.
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών
Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς που βρίσκεται ήδη στο νησί «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ».
Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών, προκειμένου να αποτιμηθούν οι ανάγκες των πληγέντων κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έχουν στηθεί σκηνές, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους σεισμόπληκτους, καθώς υπολογίζεται ότι περίθπου 100 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ από σήμερα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των πληγέντων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία.
Πάνω από 200 αυτοψίες
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στο νησί.
Έως το τέλος της ημέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτίρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.
Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.
Το Σάββατο 31/10/2020 ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.
Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:
• 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.
• 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.
• 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.
• 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών
Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.
Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.
Θρήνος για την Κλειώ και τον Άρη
Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θλίψη του για το θάνατο της Κλεούς και του Άρη που έχασαν τη ζωή τους άδικα από τα χαλάσματα σπιτιού στη διάρκεια του σεισμού.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα 14χρονο παιδί που μεταφέρθηκε από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, καθώς και μια γυναίκα τραυματίας που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Ο 14χρονος έχει βαριά κατάγματα κυρίως στα κάτω άκρα ενώ στο νοσοκομείο μετέβη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας ευχήθηκε περαστικά στον Ερρίκο και είπε ότι «όλα είναι έτοιμα στο νοσοκομείο προκειμένου ο 14χρονος να χειρουργηθεί αφού πρώτα σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του».
Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.
Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μετέβη επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο μετέβη επίσης στη Σάμο, ενώ οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θα ανακύπτουν.
Παπαζάχος: Δεν έχουν περάσει τα χειρότερα
Ανήσυχος εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επακόλουθα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε χθες τη Σάμο και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καθώς όπως τόνισε «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα.
Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».
Οσον αφορά στο ρήγμα είπε ότι «είναι 50 χιλιόμετρα ρήγμα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ενας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι» τόνισε ο καθηγητής.
Τσελέντης: Περιμένουμε κι άλλους μετασεισμούς
Ανησυχία για την εξέλιξη του μετασεισμικού φαινομένου στη Σάμο εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» δήλωσε σήμερα για το σεισμό στη Σάμο στον Σκάι.
Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ, Πεντεμισάρια και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους» ανέφερε ο σεισμολόγος.
Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε. «Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.
«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.
Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε.
Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για έντονη κινητοποίηση κρατικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι λίγα λεπτά μετά το σεισμό του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα 30 χρόνια της καριέρας μου. Με ρώτησε πως εξελίσσεται το φαινόμενο, τι να περιμένουμε, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» παρατήρησε ο Άκης Τσελέντης, εκθειάζοντας και την κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Νίκο Χαρδαλιά.
Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στη Σάμο
Αναστέλλεται η λειτουργία δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και των ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων, ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών και ορχηστρών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου, αναστέλλεται η λειτουργία:
1. Δομών των δημοτικών και ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών
2. Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου Ανατολικής Σάμου
3. Ιδιωτικών Μουσικών Ιδρυμάτων, Ωδείων, Μουσικών Σχολών, Χορωδιών, Ορχηστρών και μουσικής δωματίου
Η αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω δομών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ελεγχθεί η στατικότητα των συγκεκριμένων κτιρίων μετά τον χθεσινό σεισμό.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή την Παρασκευή 30/10.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από 30/10/2020 και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ΧίοςΑναστέλλεται η λειτουργία δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και των ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων, ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών και ορχηστρών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, από τις 2 έως και τις 4 Νοεμβρίου, αναστέλλεται η λειτουργία:
1. Δομών των δημοτικών και ιδιωτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών
2. Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου Ανατολικής Σάμου
3. Ιδιωτικών Μουσικών Ιδρυμάτων, Ωδείων, Μουσικών Σχολών, Χορωδιών, Ορχηστρών και μουσικής δωματίου
Η αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω δομών κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ελεγχθεί η στατικότητα των συγκεκριμένων κτιρίων μετά τον χθεσινό σεισμό.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή την Παρασκευή 30/10.
Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από 30/10/2020 και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Χίου, λόγω εκτεταμένων ζημιών από τον ισχυρό σεισμό στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
Ειδικότερα, μετά από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.
Στο μεταξύ, οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.
Στην κηδεία των δύο εφήβων η υφυπουργος Παιδείας
Στη Σάμο θα βρεθεί την Κυριακή 1/11 η υφυπουργος Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, προκειμένου να παραστεί στις κηδείες των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή 30/10 μετά τον ισχυρό σεισμό.
Η κ. Ζαχαράκη σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε την Παρασλευή 30/10 πως «δεν έχω λόγια για να εκφράσω την θλίψη για τον χαμό των δύο παιδιών μας που επέστρεφαν από το σχολείο τους την ώρα του σεισμού στη Σάμο.
Η σκέψη και μόνο μας φέρνει δάκρυα και οδύνη».
«Ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο των οικογενειών, των φίλων και των οικείων τους. Στεκόμαστε δίπλα τους και στέλνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», πρόσθεσε.
ΟΛΜΕ: Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των μαθητών
Την «βαθιά θλίψη και οδύνη για τον τραγικό χαμό των δύο νέων παιδιών στη Σάμο» εξέφρασε το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους οικείους, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους καθηγητές - καθηγήτριες τους που δοκιμάζονται από τον πόνο της απώλειάς τους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, η ΟΛΜΕ εξέφρασετα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών