Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης: Το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά αντέχει, Χριστούγεννα με περιορισμούς

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης: Το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά αντέχει, Χριστούγεννα με περιορισμούς
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται νοσοκομεία της πόλης παρέχοντας ηθική στήριξη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
(upd)Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα (28/11) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συμβολική κίνηση για να τονώσει το ηθικό των πολιτών την ώρα που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία.
Πρώτη στάη του πρωθυπουργού το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου τον υποδέχθηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι «θα πρέπει όλοι να προσέχουμε ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες». Επεσήμανε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα μάλιστα που αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο» το οποίο, όπως επανέλαβε, «θα είναι δωρεάν» και προανήγγειλε μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία.
«Οι γιατροί θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν εμβολιασμό από τον Ιανουάριο οπότε ξεκινά ο εμβολιασμός» είπε.
Ο πρωθυπουργός έχοντας μια σύντομη συνομιλία με όσους τον υποδέχτηκαν, έκανε λόγο για στήριξη στους γιατρούς και για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος υγείας. Τόνισε επίσης ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ.
«Το σύστημα υγείας, πιέστηκε, πιέζεται, όμως αντέχει» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκαναν δώρο μια ζωγραφιά από παιδιά της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.
Image

Νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

Σε συζήτηση που είχε για τους γιατρούς, για τον αριθμό των ΜΕΘ του νοσοκομείου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν σήμερα 25 κλίνες ΜΕΘ και θα προστεθούν ακόμα 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου.
«Θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη όλη αυτή η δωρεά που γίνεται από το Ίδρυμα Νιάρχος, για το νοσοκομείο και στην μάχη κατά του COVID αλλά και για την επόμενη μέρα. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε λίγες κλίνες ΜΕΘ στην πατρίδα μας. Ξέρετε πολύ καλά τι τεράστια προσπάθεια έγινε ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη δύσκολη περίοδο", υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στο κόκκινο και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας».
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο που κατασκευάζονται οι νέες ΜΕΘ, χαρακτήρισε "εντυπωσιακό" το έργο και και ζήτησε «να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Θα ξεπεράσουμε την κρίση

Παράλληλα με τον αγώνα των γιατρών είπε ότι πρέπει και οι πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα με την τήρηση των μέτρων και τόνισε:
«Ελπίζω να είναι η πρώτη και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση και ειδικά στους ειδικευόμενους πέσατε στα βαθιά αλλά ξέρω ότι κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Πραγματικά εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ποτέ μία τέτοια κρίση, αλλά αν ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που πρέπει, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, μέχρι τους απλούς πολίτες από τους οποίους δεν ζητάμε πολλά πράγματα:
Ζητάμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός και εντός σπιτιών, να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Θα την ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και όσο πιο σύντομα την ξεπεράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έχουμε».
Οι γιατροί, στη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό είπαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά, εκτός της πανδημίας, και ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε:
«Έτσι είναι. Κάνετε μια σπουδαία δουλειά. Και θέλω να τονίσω ότι δεν σταμάτησαν -το έχω πει πολλές φορές- οι Έλληνες να αρρωσταίνουν από άλλες ασθένειες λόγω COVID. Και είναι πολύ σημαντικό το Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται από τη μια στην πανδημία και από την άλλη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, πόσω μάλλον συμπολίτες μας οι οποίοι είναι από τη φύση τους ευάλωτοι, έχουν ανάγκη από τακτική, εβδομαδιαία υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε και τα δύο, οπότε δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πίσω από τον COVID υπάρχει και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ασχολείται με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, τα έκτακτα περιστατικά. Ξέρω ότι κάνετε μια σπουδαία δουλειά».

Το ΕΣΥ αντέχει και θα αντέξει

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή και υπογράμμισε:«Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει»".
Παράλληλα είπε ότι όλη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επισήμανε: «Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση.
Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας».
Συνομιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή και σημείωσε: «Κάνετε πολύ σπουδαία δουλειά. Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι.
Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται. Αντέχει όμως και θα αντέξει. Και να ξέρετε ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη της πολιτείας και την αμέριστη προσωπική μου φροντίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εσείς στέλνετε πάνω από όλα το μήνυμα ότι μέχρι να περάσει αυτή η κρίση πρέπει όλοι να προσέχουμε.
Έχουμε ήδη τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο ειδικά εδώ στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι και όλοι οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν ότι και ως ένδειξη σεβασμού σε εσάς πάνω από όλα, που δίνετε αυτόν τον αγώνα 24 ώρες το 24ωρο πρέπει όλοι να προσέξουμε για να περάσουμε στην άλλη όχθη του ποταμού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά ειδικά γιατί ξέρω ότι και στην παιδοψυχιατρική κάνετε μια σπουδαία δουλειά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε δώρο ένα χειροτέχνημα από τα παιδιά του παιδοψυχιατρικού τμήματος.

Θέλουμε τη στήριξή σας

Εκπρόσωπος των νοσηλευτριών, υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, μας τιμά η παρουσία σας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ευελπιστούμε στην περαιτέρω στήριξή σας γιατί το προσωπικό καταβαλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον πολύ μεγάλο αριθμό των ασθενών και αυτό εμπράκτως καθημερινά το κάνει με αυτοθυσία και υπεράνθρωπη προσπάθεια».
«Στο πρόσωπό σας να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ειδικά στο προσωπικό του Ιπποκρατείου.
Ξέρω τι έχετε κάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Ξέρετε ότι και η πολιτεία έχει σταθεί δίπλα στο νοσοκομείο, το έχει ενισχύσει με παραπάνω προσωπικό, αυτή ήταν η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θα ξεπεράσουμε και αυτή την περιπέτεια. Και ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας σε όλες τις νοσηλεύτριες, σε όλους τους νοσηλευτές, σε όλη τη χώρα και ειδικά εδώ στο Ιπποκράτειο το οποίο βρέθηκε, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επίσκεψη στο ΕΚΑΒ

Ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η Πυλαία, όπου επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ο οποίος εκσυγχρονίστηκε και λειτουργεί με νέα μορφή εδώ και 10 περίπου μέρες. Από το νέο θάλαμο επιχειρήσεων, χειριστές μπορούν να βλέπουν ζωντανά όλες τις μονάδες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε μέσα από τον ασύρματο του ΕΚΑΒ σε όλα τα πληρώματα που βρίσκονταν σε βάρδια σε Αθήνα, Λάρισα, Καβάλα, Γιάννενα και σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ο οποίος είπε: «Καλημέρα σε όλους σας, είμαι ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο Νίκος Παπαευσταθίου και έχουμε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενούμε στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, του Παραρτήματος τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελα να σας απευθύνει ένα χαιρετισμό για να σας εμψυχώσει και να σας ευχαριστήσει ουσιαστικά για όλα αυτά τα πράγματα τα οποία προσφέρετε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο και να είστε δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

Ο χαιρετισμός στα πληρώματα του ΕΚΑΒ

«Καλημέρα σας, καλημέρα από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, από το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ. Θέλω από καρδιάς και πιστεύω εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες όπου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά.
Γνωρίζετε καλά ότι ο ρόλος σας είναι απολύτως κρίσιμος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ουσιαστικά ως μία μεγάλη υγειονομική περιφέρεια και η ασφαλείς και γρήγορες διακομιδές των ασθενών προς τα νοσοκομεία που πρέπει να τους περιθάλψουν είναι απολύτως καθοριστική, προκειμένου να μπορούμε όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, να ξέρετε ότι απολαμβάνετε της αγάπης, της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Και να γνωρίζετε -όπως πιστεύω το έχουμε αποδείξει- ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στο ΕΚΑΒ, δίπλα στους διασώστες, στους γιατρούς, τους οδηγούς, σε όλες και σε όλους που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους εαυτούς τους και είναι ένα πολύ σημαντικό γρανάζι σε αυτή τη μεγάλη συλλογική εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε, για να πολεμήσουμε αυτή την πρωτοφανή πανδημία».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια.
"Είμαστε όλοι μια ομάδα γιατι και αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή και με τον Υπουργό και με τον Γενικό και με όλα τα στελέχη, ότι ουσιαστικά σε μια κρίση πανδημίας η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια, άρα όλες οι διακομιδές -είτε γίνονται με ασθενοφόρα είτε αν χρειάζεται μέχρι και αεροπορικώς- παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
'Αρα ο ρόλος σας είναι απολύτως καθοριστικός, σας έχουμε μέσα στην καρδιά μας και σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ" τόνισε.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος.
Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα»,  τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.  
Πρόσθεσε πως «έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις.
Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία.
Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου.
Όπως ανέφερε «η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο.
Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση.
Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες.
«Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό.
«Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό.
Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό.
Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις.
Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι.
Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει  θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «οι συνθήκες που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι τελείως πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες, αλλά έχουμε τη στήριξη όλου του προσωπικού.
Όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό έχει κάνει τα αδύνατα-δυνατά, για να έχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και ζητούν τη βοήθειά μας.
Αναπτύξαμε έξι κλίνες ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν έφτασε και φτάσαμε σε σημείο να έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε αναπτύξει 44 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δηλαδή είναι το όριο αυτή τη στιγμή που μπορούσαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο».
Ο κ. Καραβιώτης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βοήθεια που έχει δώσει στο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε τους τελευταίους μήνες.
«Από τότε που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια έχουν μπει 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.   
Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε πόσο σημαντική ήταν η ενίσχυση της Περιφέρειας σε προσωπικό.
«Είχαμε πάνω από 975 προσλήψεις προσωπικού που ήρθαν να ενδυναμώσουν το σύστημα.
Ήτοι 190 άτομα επικουρικό ιατρικό και λοιπό ιατρικό προσωπικό, 384 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε να ενδυναμώσει τη λειτουργία του συστήματος και 400 άτομα, πλέον, λοιπό βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό» είπε,  ενώ πρόσθεσε ότι «στην ανάπτυξη της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου περιλαμβάνεται και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μπορέσαμε και πετύχαμε αλματώδη αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και κλινών που μπορούν να αναπτύσσουν αναπνευστική λειτουργία, ώστε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει υποστήριξης να μπορεί να ικανοποιηθεί».
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία του Συστήματος Υγείας ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας.
«Να σημειώσω ότι η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του δεύτερου κύματος και γι’ αυτό το νοσοκομείο ήταν έτοιμο.
Υπήρχε το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας σε αναπνευστήρες, το χρησιμοποιήσαμε κατάλληλα όταν ήταν η κατάλληλη ώρα, ενισχύθηκε το νοσοκομείο και κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της στήριξης του υγειονομικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη.
Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση και σε όλο το προσωπικό» ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων Παναγιώτης Τουχτίδης ανέφερε πως «από τη μεριά του προσωπικού καταβάλλεται ένας τιτάνιος αγώνας, οι ενισχύσεις οι οποίες έχουν έρθει ήταν καίριες αλλά δυστυχώς δεν φτάσανε.
Λίγο, ας πούμε, ότι επαναπαυθήκαμε στην επιτυχία του πρώτου κύματος».
Μεταξύ άλλων πρόσθεσε «την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας, το λέμε 20 χρόνια, εγώ έχω αρχίσει και γκριζάρω πλέον και δεν την είδα.
Πραγματικά θα σας πω το εξής, ότι αν στην πρόληψη επενδύσουμε γλιτώνουμε πάρα πολλά από τη θεραπεία.
Είναι πολύ πιο ακριβό να θεραπεύεις παρά να προλαμβάνεις.
Η Πρωτοβάθμια λοιπόν πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τι να το κάνω όταν θα έχω 1.000 ΜΕΘ και δεν θα μπορώ να βάλω άλλον άρρωστο μέσα γιατί δεν θα έχω 1.001.
Βέβαια είναι κάτι το οποίο το βλέπεις μια φορά στα 100 χρόνια αλλά ίσως ήμασταν τυχεροί που έτυχε στα χέρια μας και όχι σε άλλους».
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, όπου ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του και ενημερώθηκε ότι θα λειτουργούν εκεί τρία εμβολιαστικά κέντρα, που θα δουλεύουν σε διπλή βάρδια.
Βλέποντας τις υποδομές, που είναι ήδη έτοιμες και πολύ σύγχρονες, είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς είχαμε αρχίσει την προετοιμασία για τα εμβολιαστικά κέντρα πριν έρθουν τα καλά νέα για το εμβόλιο».

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων έστειλαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Υγείας ,Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.
Ο Πρωθυπουργός και οι δύο τοπικοί άρχοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα.
Συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου ανέφερε ότι «μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και, βεβαίως, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, παρακολουθεί πάντοτε την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει αναλόγως και μετά την εισήγηση των ειδικών».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύεται συνεχώς και θα αντέξει ότι και να γίνει, ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν τις επόμενες μέρες.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας δήλωσε πως εξέφρασε στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό του για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα.
«Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, στην περιοχή μας, σε όλη τη Β. Ελλάδα και σε ότι αφορά τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας , ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει ως κυβέρνηση την απόφαση στήριξης όλων επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα, και να υπάρξει επέκταση και τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας , ανέφερε πως έθεσε στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απόψεις και συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη.
«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown.
Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων και η επόμενη μέρα της πόλης.
Άρα το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το εμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αναζωπύρωση, όπως λένε οι γιατροί, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο», τόνισε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος και σημείωσε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στα αυστηρά μέτρα που επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και ανέργους να συνεχιστούν και το Δεκέμβριο, ενώ  διατύπωσε προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, γιατρών, νοσηλευτών, τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ και την τοποθέτηση εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης