Τελευταία Νέα
Πολιτική

Yπουργείο Υγείας: Διαψεύδει δημοσίευμα για την προμήθεια των rapid test

Yπουργείο Υγείας: Διαψεύδει δημοσίευμα για την προμήθεια των rapid test
Για σκάνδαλο κάνει λόγο η εφημερίδα «Δημοκρατία»
Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σχετικά με την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test), διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
 «Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας.

   Όπως είναι γνωστό εξ' αρχής:

   * Στον διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη, έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.
   * Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο αξιοπιστίας, ήταν η χαμηλότερη τιμή.
   * Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των rapid tests διενεργήθηκε από την ΙΦΕΤ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4682/2020, αναρτήθηκε όπως προβλέπει ο Νόμος στην ιστοσελίδα της ΙΦΕΤ και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

 Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Από την πρώτη στιγμή έως σήμερα, το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενεργούν με διαφάνεια και εντιμότητα, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και μόνον».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία»,κάνει λόγο για διαγωνισμό με ύποπτους όρους και προθεσμίες, που προκηρύχθηκε μέσα από τη σελίδα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ Α.Ε.) προκειμένου το Δημόσιο να προμηθευτεί 2.000.000 rapid tests και ο οποίος -κατά την πάγια τακτική το τελευταίο διάστημα- δεν αναρτήθηκε στη Δι@υγεια.
Όπως αναφέρεται «το έργο, ύψους 10.000.000 ευρώ, δόθηκε τελικά στην εταιρία FOR HEALTH Α.Ε., η οποία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών μόλις 1.326.187,08 ευρώ(!), είχε ως βασικό αντικείμενο πριν από την πανδημία τις υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω ενός δικτύου επαγγελματιών Υγείας και όχι την προμήθεια βιοτεχνολογικού υλικού, και της οποίας επικεφαλής είναι, συμπτωματικά, πρώην στέλεχος της Siemens (!).
Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο γεγονός που γεννά ερωτήματα για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά μια σειρά γεγονότων, τα οποία μάλιστα έχουν διατυπωθεί και κατατεθεί μέσω επιστολής και προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από τον ίδιο τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ήδη από τις 13 Νοεμβρίου.
Στις 4 Νοεμβρίου, λοιπόν, ο ΙΦΕΤ ανάρτησε στο σάιτ του την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για την επείγουσα προμήθεια έως και 2.000.000 rapid tests […] με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (!)».
Η πρόσκληση προσδιόριζε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών την 9η Νοεμβρίου (δινόταν δηλαδή περιθώριο μόλις τεσσάρων εργάσιμων ημερών, δεδομένου πως μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο), ενώ και ο χρόνος παράδοσης των τεστ μετά την υπογραφή της σύμβασης προσδιοριζόταν στο ελάχιστο διάστημα των τριών ημερών».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης