Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Δεν θα διευρυνθεί το ωράριο για τις μετακινήσεις - Μέχρι τον Μάρτιο η Τουρκία να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση

Πέτσας: Δεν θα διευρυνθεί το ωράριο για τις μετακινήσεις - Μέχρι τον Μάρτιο η Τουρκία να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση
Εξετάζεται αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου για το ρεβεγιόν, όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας
«Δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις», ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον «ΑΝΤ1» ανέφερε ότι με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από αύριο, Κυριακή 13/12 για click away, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ, κάτι που θα ισχύει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι τις 22:00 μέχρι τις 5 το πρωί.  
«Δεν θα έχουμε επέκταση για μετά τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας και σημείωσε για το ρεβεγιόν πως «θα είναι η οικογένεια μόνη της ή το πολύ-πολύ με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα».
«Θα κάνουμε ρεβεγιόν, είναι με ασφάλεια.
Το επόμενο  ζήτημα είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.
Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την στήριξη των πληττόμενων

 «Το περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο.
Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η  προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να αποσυμφορήσουμε το Σύστημα Υγείας.
Δεν θέλει κανείς να μείνει ούτε στο σπίτι του, ούτε να έχει κλειστά καταστήματα, ιδίως μέρες γιορτινές.
Είναι όμως η ανάγκη να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε και την κοινότητα από τη διασπορά.
Κάνουμε αυτό ως πρώτο βήμα.
Και ταυτόχρονα η Πολιτεία στηρίζει οργανωμένα όσους πλήττονται από τα υγειονομικά μέτρα. 
Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Συμπλήρωσε ότι στον Προϋπολογισμό, ο οποίος συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη 15/12, υπάρχουν μόνιμα μέτρα και για το 2021.
«Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που αφορά τον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που δίνει μια ανάσα, γιατί μειώνει το μισθολογικό κόστος και αφήνει κάτι περισσότερο στην τσέπη των εργαζομένων.
Υπάρχουν μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπάρχουν, φυσικά, και τα προσωρινά μέτρα», σημείωσε.
Για τους οφειλέτες, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «έχει ξεκαθαριστεί από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη, ότι θα πάμε σε 12 και 24  δόσεις».
«Όσον αφορά, όμως, γενικά το ιδιωτικό χρέος έχουμε δείξει, όλους αυτούς τους μήνες, ότι δεν επιτρέπουμε να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει όσους δουν τις αναστολές να συσσωρεύονται  και  να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές.
Αυτό που έχει σημασία, είναι να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά.
Να αφήνουμε το οικονομικό επιτελείο να δει τι όπλα έχει στη φαρέτρα του και όταν είμαστε έτοιμοι, τότε κάνουμε ανακοινώσεις.  
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία που οι τράπεζες παρατείνουν προς τα πίσω, όλες τις οφειλές, λόγω της πανδημίας.
Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το νέο σύστημα του Πτωχευτικού, μαζί με τη Δεύτερη Ευκαιρία, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μπορούν να κάνουν μετά και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά».
Όπως εξήγησε, «παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο.
Αυτά είναι δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε».
Επανέλαβε , όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι  η Ευρώπη κινείται αργά.
«Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσας, «από τώρα μέχρι τον Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά.
Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι.
Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη –όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της.
Είχαμε πει ότι ο κ. Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί ένα πλέγμα κυρώσεων που θα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα.
Τις έβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Τον Οκτώβριο εγκρίθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων.
Και τον Δεκέμβριο έχουμε την διεύρυνση αυτού του καταλόγου με τομεακές ενδεχομένως κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης».
«Είναι, όμως, πραγματικά πολύ πιο αργή η διαδικασία απ’ όσο θα θέλαμε.
Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης