Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αριθμό εμβολίων που υπερκαλύπτει τις ανάγκες
Όπως επεσήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, από τις 28-29 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 45.000 εμβολιασμοί -σήμερα πλησιάζουμε τον αριθμό των 8.000 ημερησίως- και πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σταδιακά, με στόχευση, σύντομα, τους 30.000 ημερησίως.
Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε τη σημασία της σταθερής ροής στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, όπως και της γεωγραφικής κατανομής: περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 50 νοσοκομεία ανά την επικράτεια είναι στην πρώτη γραμμή ήδη.
Οι μεγάλες δόσεις θα φθάσουν άλλωστε το Φεβρουάριο, με στόχο να αναπτυχθεί ανοσία του πληθυσμού τους επόμενους μήνες, συμπέρανε.
Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αριθμό εμβολίων που υπερκαλύπτει τις ανάγκες: συγκεκριμένα 24 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε 15 εκατ. εμβολιασμούς (από όλα τα εμβόλια, ένα έχει μία και όχι δύο δόσεις όπως τα υπόλοιπα, εξήγησε στη συνέχεια).
«Η Ελλάδα πήρε όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο χαρακτηρίζοντας ψευδή τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν το αντίθετο.
Πήραμε το μέγιστο αριθμό εμβολίων και είναι καλυμμένο το σύνολο του πληθυσμού, «όλα τα άλλα είναι παραπληροφόρηση», τόνισε επίσης.
Αναγνωρίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν τα πνευματικά δικαιώματα στις χώρες, παρατήρησε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουν τη δυνατότητα για κάθετη παραγωγή, στο μέλλον μπορεί.
Αλλά, τη στιγμή αυτή οι προτεραιότητες είναι άλλες, συμπλήρωσε.
Οι σχέσεις με τον Σ. Τσιόδρα
Ερωτηθείς για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα -με αφορμή την απουσία του τελευταίου από τις συνεντεύξεις Τύπου- ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει η παραμικρή κόντρα και ένταση.
Ο κ. Τσιόδρας είναι καθημερινώς, διαρκώς «μαζί μας και δίπλα μας», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας πως αν χρειαστεί, θα απευθυνθεί στους πολίτες.
Η ελληνοτουρκική κρίση
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως δεν είμαστε κοντά σε διαπραγματεύσεις.
Άλλωστε η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να απευθύνει πρόσκληση, αφού στο σημείο εκείνο είχαν σταματήσει οι διερευνητικές, είπε και έθεσε τους βασικούς όρους της ελληνικής κυβέρνησης: να εκλείψει, πρώτα, κάθε ίχνος της τουρκικής επιθετικότητας.
Πολλά, εξάλλου, μπορούν να συμβούν, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η γεωγραφία, ήταν η χαρακτηριστική φράση του Γ. Γεραπετρίτη, ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συζήτηση αλλαγής του status quo.
Μόνο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, επέμεινε, είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ, να πιάσουμε εν τέλει το νήμα από εκεί που είχε σταματήσει το 2016.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών