Σε τροχιά διάσπασης οδεύει το ΚΙΝΑΛ μετά την καρατόμηση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος μετά από απόφαση της Φώφης Γεννηματά.
Αμέσως μετά την απόφαση αυτή, στελέχη που εντάχθηκαν σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου τάχθηκαν για ακόμα μία φορά στην αναγκαιότητα συνεργασία της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.
Θέλουν ένα μεγάλο μέτωπο εναντίον του Μητσοτάκη
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως μεγάλο κεκτημένο την κοινή δήλωση των κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 για τις εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο πριν λίγο καιρό απέναντι στην στάση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη που ένωσε μετά από πολύ καιρό –έστω και τυπικά- τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Σε αυτή τη συνομοταξία στελεχών, έχουν προστεθεί και αυτών της «ομάδας των 53», της ΡΕΝΕ του Αντώνη Κοτσακά που στα κείμενά τους μιλούν για σύμπραξη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός αντιδεξιού μετώπου.
Υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης», η οποία συμπεριλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις έχουν ταχθεί δημόσια οι Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Μπίστης.
Στην ίδια λογική, κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου των κομμάτων.
Για μία προεκλογική προγραμματική συμφωνία ίσως;
Την ίδια ώρα, το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τονίζει ότι θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών δείχνοντας το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25.
Κλείνουν το μάτι στην Φώφη για συνεργασία
Είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαίες δεν είναι. Τα παραπάνω στελέχη κλείνουν το μάτι στην Φώφη Γενηματά για σύμπραξη των δύο κομμάτων σε μία λογική την οποία την εξηγήσαμε σε προηγούμενο κείμενο:
Την συνεργασία τους μετά τη δεύτερη εντολή που θα λάβει το δεύτερο κόμμα όταν γίνουν οι εκλογές με απλή αναλογική και με αυτό το τρόπο θα ανακόψουν την πορεία εύκολης επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διπλές εκλογές.
Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του ΚΙΝΑΛ
Ωστόσο, στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει ένα μεγάλο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο εκφράζεται από πολλά στελέχη όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Γιώργος Φραγγίδης, ο Απόστολος Πανάς, η Εύα Καιλή, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Σπύρος Καρανικόλας κ.α.
Επίσης, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων αλλά από την βάση του κόμματος.
Οι γραμματείς στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ έβαλαν κατά του Γιώργου Παπανδρέου για το φλερτ που έχει αναπτύξει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να καρπωθεί όλο αυτό το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ η Νέα Δημοκρατία ο ιδεολογικός.
Με άλλα λόγια με τη ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε συζήτηση.
Γι’ αυτό και είναι σίγουρo ότι εάν κορυφωθεί το φλερτ της Φώφης με το ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη αυτά θα φύγουν από το ΚΙΝΑΛ προσβλέποντας στην κεντρώα, πλέον, Νέα Δημοκρατία, στο δρόμο που ακολούθησαν πολλοί πασοκογενείς.
Μεγάλη σημασία, επίσης, για τις εξελίξεις θα παίξουν Βαγγέλης Βενιζέλος και Κώστας Σημίτης.
Αμφότεροι, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν το κόμμα να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η «Ομπρέλα» και οι βαρόνοι
Και αν το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης εσωκομματικής διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση, στον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται και άλλα σενάρια που δεν περιλαμβάνουν τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτά.
Σύμφωνα με στελέχη της «Ομπρέλας», της ιδεολογικής συνεργασίας των 53 μαζί με μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, έγινε κρούση στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να ηγηθεί της ομάδας και να επιστρέψει ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα παραπάνω στελέχη συμφώνησαν ότι εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να ηγηθούν της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, θα πρέπει να αναθέσουν αυτό το ρόλο σε κάποιο νέο πρόσωπο, άφθαρτο με το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.
Όλα συγκλίνουν ότι αυτός είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος, όταν ο Τσίπρας υπέγραψε το μνημόνιο παραιτήθηκε και έφυγε ησύχως από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Θα μπορούσε ο Σακελλαρίδης να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και να παίξει το ρόλο του συντονιστή όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς; Το ΚΙΝΑΛ πως θα αντιδρούσε σε ένα νέο πρόσωπο ευρύτερης επιρροής;
Ο Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ 25 θα συνέπλεε με ένα πρόσωπο, όπως ο ίδιος, δεν δέχθηκε να εφαρμόσει το μνημόνιο των δανειστών;
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών