Την προσοχή της στο σημερινό 18/1/2021 άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς είναι σαφές, πλέον, ότι αποτελεί μία κίνηση μεγάλου ρίσκου.
Οι πιέσεις, ωστόσο, ήταν τόσο δυνατές που δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Όλα τα επαγγελματικά επιμελητήρια με επιστολές τους κατέστησαν σαφές στους κυβερνώντες ότι όχι μόνο πρέπει να ανοίξουν άμεσα την αγορά αλλά και να μην επιβληθεί τρίτο lockdown εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, παρ’ ότι οι πρόσφατες αποφάσεις έφεραν μία σχετική ευφορία, αποπνέεται μία απαισιοδοξία για τη συνέχεια καθώς εάν προκύψει 3ο κύμα πανδημίας θα πρέπει να αρθούν οι αποφάσεις αυτές και να τεθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Μέτρα που θα πολλαπλασιάσουν την λαϊκή οργή με γεωμετρική πρόοδο.
Οι αγγλομαθείς και αγγλοτραφείς του πρωθυπουργικού Μεγάρου τονίζουν συνεχώς το «February Effect» - το οποίο ως όρος αναφέρεται για τα stock markets -, δηλαδή δείχνουν τον Φεβρουάριο ως τον πιο κρίσιμο μήνα καθώς οι πιέσεις θα είναι μεγάλες και θα αφορούν σε όλα τα μέτωπα του κυβερνητικού έργου, κυρίως, όμως, στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας.
Διαφορετική η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας
Καταρχάς τα κρούσματα της Κυριακής (237) δεν δείχνουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Και αυτό διότι κάθε Σαββατοκύριακο τα τεστ (rapid και μοριακά) που πραγματοποιούνται είναι το 1/3 ή και το 1/4 του συνολικού αριθμού των tests που διενεργούνται καθημερινά.
Η εικόνα απέχει από την πραγματικότητα και η κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά με διάφορες παράνομες μαζώξεις-πάρτι σε σπίτια ή μεγάλους χώρους (όπως έγινε και προχθές στην Θεσσαλονίκη), στους χώρους των σχολείων που έχουν ανοίξει κ.α.
Το άνοιγμα της εστίασης και η συμπεριφορά του Έλληνα
Η κατάσταση θα επιβαρυνθεί παραπάνω από την στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει σιγά σιγά το υπό όρους άνοιγμα της εστίασης από 1 Φεβρουαρίου και εφόσον διατηρηθούν χαμηλά τα κρούσματα στην ελληνική επικράτεια.
Γνωρίζει, ωστόσο, ότι όταν η εστίαση είχε ανοίξει στα τέλη Μαΐου 2020 παρατηρήθηκε αυξημένη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και μη συμμόρφωση στους νέους υγειονομικούς κανόνες λειτουργίας.
Παραπάνω από υπαρκτός είναι ο φόβος να εκτροχιαστεί η κατάσταση και να δούμε φαινόμενα Λονδίνου, όταν η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον άνοιξε το εμπόριο και πολύ γρήγορα - μέσα στις γιορτές- αναγκάστηκε σε καθολικά lockdown.
Κρύες μέρες, σύμμαχος για την διασπορά του ιού
Επίσης, αυτό που φοβίζει τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής αλλά και άλλους επιστήμονες είναι ότι μέχρι τώρα οι ήπιες καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος.
Δεν είχαμε κρύες μέρες, ειδικά στα αστικά κέντρα, και έτσι ο κόσμος μπορούσε να κυκλοφορήσει εκτός σπιτιού.
Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, χιονίζει σε πολλές περιοχές και το κρύο θεωρείται ύπουλο για μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοιού.
Το άπιαστο νούμερο των 2 εκατ. εμβολιασμών τον Μάρτιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει έναν μηχανισμό για τον εθνικό εμβολιασμό με 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για μαζικούς εμβολιασμούς.
Ο στόχος που έχει θέσει δημοσίως ο Έλληνας Πρωθυπουργός για 2 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλος Μαρτίου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος.
Για κάποιους ακατόρθωτος.
Επιστήμονες, όπως ο Πρύτανης Aθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνουν ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης χρειάζονται 40.000 εμβολιασμοί κάθε μέρα και τώρα ο αριθμός είναι υποπολλαπλάσιος…
Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τον Φεβρουάριο, τότε ο στόχος που έχει θέσει το Μαξίμου θα είναι ένα σύντομο αστείο…
Το άνοιγμα των σχολείων και η διασπορά στα σπίτια
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να βρει την κατάλληλη ημερομηνία ανοίγματος της Γ΄ Λυκείου, που επείγει λόγω των πανελληνίων εξετάσεων καθώς και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Όταν ανοίξει όλη η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τότε θα έχουν την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα και να ενταθεί η διασπορά μέσα στα νοικοκυριά.
Αυτό αναμένεται να συμβεί και πριν τον Φεβρουάριο άρα το δεύτερο μήνα του νέου χρόνου θα δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα…
Απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Φεβρουάριο
Η κυβέρνηση ως σύνολο μέσα στο Φεβρουάριο θα αναγκαστεί να ανοίξει μεγάλα μέτωπα στην Παιδεία και απέναντι στα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.
Έρχεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία με κορυφαίες διατάξεις την εισαγωγή βάσης εισόδου στα πανεπιστήμια, το χρονικό περιορισμό φοίτησης ενός φοιτητή και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Είναι σίγουρο ότι το φοιτητικό κίνημα θα κινηθεί συντεταγμένα σε μία πορεία σύγκρουσης.
Άλλωστε, πριν μέρες είδαμε πορείες και επεισόδια τα οποία ήταν το «ορεκτικό» επερχόμενων μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων ακόμα και των ακαδημαϊκών που αντιτίθενται σε πολλές από τις κυβερνητικές διατάξεις.
Επίσης, η ΟΛΜΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αντιτίθεται στην αξιολόγηση που θέλει να προβεί το Υπουργείο Παιδείας.
Τέλος, τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εργασίας που φέρνουν αλλαγές σε ωράριο εργασίας, διευθέτηση χρόνου εργασίας, υπερωρίες, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών αλλά και την ένταξη ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης, θα ανοίξουν ρήγμα στη κοινωνία και θα ενώσουν την αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής. Οπότε ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ θερμός μήνας για τη κυβερνητική πορεία.
Σε κρίσιμη καμπή τα ελληνοτουρκικά
Τέλος, το Φεβρουάριο 2021 τα ελληνοτουρκικά θα μπουν σε μία κρίσιμη καμπή.
Στις 25 Ιανουαρίου 2021 θα έχουμε την πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας και προμηνύεται ότι όλα θα είναι επεισοδιακά, αν αναλογιστεί κανείς την διευρυμένη ατζέντα που φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία.
Εάν, ωστόσο, τα πράγματα κυλήσουν ομαλά η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα στον Φεβρουάριο.
Τον επόμενο μήνα, λοιπόν, κρίνονται πολλά και στο μέτωπο της διπλωματίας.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών