Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή τα 12 ν. μ. στο Ιόνιο – Δένδιας: Μεγαλώσαμε την Ελλάδα – Ιστορική στιγμή

Στη Βουλή τα 12 ν. μ. στο Ιόνιο – Δένδιας: Μεγαλώσαμε την Ελλάδα – Ιστορική στιγμή
Η επέκταση των χωρικών υδάτων περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, μεγάλωσε η Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική στιγμή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», το οποίο έχει την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη 19/1 και αύριο Τετάρτη 20/1 στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνει και ανατολικό κομμάτι του νησιού ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωερικών σχετικά με ζητήματα υφαλοκρηπίδας και μη οριοθετημένων ζωνών.

Μεγαλώσαμε την Ελλάδα

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στο εθνικό κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα.
Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947, πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής.
Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην επιτροπή, το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

Η επέκταση περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και απαντώντας σε παρατήρηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι υπάρχει διάσταση διατυπώσεων, του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών για τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ.Δένδιας είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη».
«Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
«Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από τον νόμο Μανιάτη.
Ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή, το γεγονός είναι πραγματικό.
Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία, με μια από τις όμορες χώρες.
Αναφέρομαι στην Τουρκία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση» υποστήριξε ο ΥΠΕΞ.

Δεν διαπραγματευόμαστε χωρικά ύδατα, είναι θέμα κυριαρχίας

«Ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, δεν θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματος μας» ανέφερε ο κ.Δένδιας.
«Η Ιταλία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε μαζί τους.
Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν έκανε σαφή δήλωση, όταν δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα» τόνισε ο κ.Δένδιας.

Κατρούγκαλος: Επέκταση και ανατολικά της Κρήτης για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα

Στην τοποθέτηση του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπσοτήριξε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων, πράγματι, μεγαλώνει τη χώρα».
«Θα πρέπει όμως να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο.
Είναι αναγκαία η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, και όχι μόνο νότια Κρήτης, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.
Η επέκταση νότια και ανατολικά και της Κρήτης πρέπει να προχωρήσει, για να ανασχεθεί η παράνομη τουρκική επιθετικότητα, που την είδαμε να εκδηλώνεται, με θρασύτητα μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων.
Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναγγείλει ήδη από τον Αύγουστο την επέκταση» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δηλώσεις ή τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών».

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτήματα για τον πρωθυπουργό

Ακόμη πιο κρίσιμο, ενόψει των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζει αυτό που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τους Τούρκους στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή, στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Ο πρωθυπουργός όμως επανειλημμένα αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες συνολικά, στις οποίες ως γνωστόν συμπεριλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα, και η αιγιαλίτιδα ζώνη», υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος και τόνισε ότι «αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι ο υπουργός Εξωτερικών, διότι δεν είναι ο κ. Δένδιας που αποκλίνει από την εθνική θέση».
Επιπλέον, ο κ.Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συμφωνία του Βερολίνου αποτελεί παρόμοια περίπτωση, διότι «ακόμη είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε τότε αφού η κυβέρνηση δεν έχει θέσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά ούτε καν έχει ενημερώσει επακριβώς τα κόμματα για το περιεχόμενο τους».

Όλα στο φως για τις διερευνητικές

Ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι όλα πρέπει να είναι στο φως και «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επανειλημμένα δείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».
«Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από τον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με τον ανατολικό γείτονα.
Και γι΄αυτόν τον λόγο στηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, χωρίς εκβιασμούς όμως, χωρίς απειλή χρήσης βίας.
Και η διαδικασία αυτή ξεκινάει υπονομευμένη, ακριβώς γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να εξασφαλίσει κυρώσεις, σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια, τα οποία θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα που είδαμε το 2020» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι έστω και έτσι η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει το σχέδιο και την τακτική της στις διερευνητικές.
«Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη.
Θα στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική.
Εφόσον υπάρχει.
Η οποία προφανώς θα πρέπει να διαμορφωθεί από ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όχι από κηδεμόνες, όχι από προστάτες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης