Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε το επιλέξει - Τσίπρας: Είστε αναξιόπιστοι

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε το επιλέξει - Τσίπρας: Είστε αναξιόπιστοι
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία από τον πρωθυπουργό για τα 12 ναυτικά μίλια
Σχετικά Άρθρα
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στην Κρήτη και αλλού, όποτε το επιλέξει.

Εν όψει των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς, στέλνει ένα μήνυμα και προς ανατολάς. «Στο ίδιο πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία.
Αρκεί η ηγεσία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου και των συνεννοήσεων.
Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
Προσερχόμαστε με αισιοδοξία και με ελπίδα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, αλλά προσερχόμαστε και με μηδενική αφέλεια.
Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές από το σημείο που σταμάτησαν», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αναξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, καθώς πολέμησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση στο Ιόνιο.

Σφοδρή αντιπαράθεση στις δευτερολογίες

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απάντησε στον παραλληλισμό του κ.Τσίπρα, των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. "Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
"Ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι εσείς και το κόμμα σας από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και γι΄ αυτό κυβερνήσατε με τον κ.Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν έστειλε ποτέ σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στο ΣΤΕ.
Το ρώτησε επίσης γιατί δεν επικοινώνησε απευθείας τότε με τον ίδιο για να ζητήσει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί αυτή τη συναίνεση δεν την επιδίωξε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα θέμα πιο ευαίσθητο εθνικά στο οποίο ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει μόνος αλλά για το θέμα των χωρικών υδάτων λέει ότι δεν υπήρχαν συνθήκες συναίνεσης και ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.
«Επίσης εξακολουθεί να υπάρχει η ευθεία τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ότι δεν το κάνατε γιατί φοβηθήκατε τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Καλό είναι να υπάρχει πλήρης ιστορική αποτύπωση της πραγματικότητας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η πραγματικότητα και η Ιστορία θα γράψει ότι εξωτερική πολιτική με προθέσεις δεν γίνεται.

Τσίπρας: Αναλάβετε τις ευθύνες σας για το τοξικό κλίμα


Στις αντιφάσεις του πρωθυπουργού προ και μετά των εκλογών στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του καταλόγισε ότι όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν προχώρησε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ενώ είχε την δυνατότητα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν δικές του δηλώσεις που να εξέφραζε διαφωνία σε μία τέτοια πολιτική.
Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα "εγώ δεν το είπα". Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει "εγώ δεν το είχα πει". Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».
Απαντώντας επί της ουσίας για την προεργασία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος, προβλέπει ότι η διεύρυνση των ορίων της επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί με 151 βουλευτές. Επίσης ότι κανένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει από υπουργικό συμβούλιο και μετά να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να ετοιμάσει τον νόμο. Του ζήτησα μάλιστα να πάει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η απάντηση που έδωσε τότε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ήταν "Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο"».
Συμπερασματικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε: «Τέτοιες μείζονες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν και ένα κλίμα εθνική συνεννόησης. Αυτό το κλίμα ως αντιπολίτευση εσείς δεν το δώσατε. Όταν εσείς έπρεπε να παράσχετε αυτή την συναίνεση, εσείς αντίθετα βγαίνατε με δηλώσεις "μην τολμήσετε να δεσμεύσετε την χώρα". Και επιπλέον υπήρχαν και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν ένα κλίμα τοξικό. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε, και σήμερα μας λέτε ότι δεν το έκανα εγώ αλλά τα στελέχη μου... Εμείς είχαμε επιλέξει να το κάνουμε σε μία χρονικότητα έξω από το προεκλογικό κλίμα των ευρωεκλογών».
Απάντησε, όμως, και για τα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο και τους συσχετισμούς με τα όσα έγιναν στις ΗΠΑ: «Υπήρχε τότε οργανωμένο σχέδιο, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εισόδου στο Κοινοβούλιο για να κρεμάσουν τους προδότες που υπέγραφαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Το κοινό σημείο ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν έξω από την ελληνική Βουλή και σε αυτά που συνέβησαν στο Καπιτώλιο είναι ότι ακροδεξιοί ήταν και εκεί και εδώ... Όσο για το κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 (στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός) με τα επεισόδια του 2018 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, το κόμμα σας ήταν στις διαδηλώσεις. Το κόμμα σας με πρόεδρο τον Αντώνη Σαμαρά (και δεν αναφέρομαι στα Ζάππεια που ήταν πολιτική θέση), είχε την στάση της στήριξης εκείνων των συλλαλητηρίων. Εκτός αν για όλα ισχύει ότι "δεν τα είπα εγώ, τα είπαν τα στελέχη μου"».
Για τα εξοπλιστικά, έκανε λόγο για ευθύνες του πρωθυπουργού και προανήγγειλε ότι σύντομα οι επιλογές του πρωθυπουργού θα προκαλέσουν αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή. Τέλος για τις αιτιάσεις ότι επί των ημερών του δεν ενίσχυσε τα οπλικά συστήματα της χώρας είπε: «Παραδώσατε μία χώρα χρεοκοπημένη με περιορισμένες δυνατότητες να συντηρήσουμε τα εξοπλιστικά συστήματα, ωστόσο η κυβέρνησή μας έκανε αυτά που έπρεπε- και μπορείτε να ρωτήσετε τους ανθρώπους σας».

Μητσοτάκης: Προσερχόμαστε στις διερευνητικές με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».
«Η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς» τόνισε.
«Στα θέματα αυτά είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να γίνονται πολλά περισσότερα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «θα παρακαλούσα ορισμένα ΜΜΕ να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα ξένων διεκδικήσεων».


«Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Ιόνιο, με μια αναφορά στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818.
«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».
«Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Για πρώτη φορά μετά το 1947 η εθνική επικράτεια αυξάνεται κατά 10% . Όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο βήμα, η χώρα μας επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο.
Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στην Κρήτη και αλλού, όποτε το επιλέξει».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

«Καθαρό μήνυμα»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι διεθνές συνθήκες και κανόνες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας αυτής της κυβέρνησης.
«Πριν το διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο
Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων
Οι όποιες διαφωνίες μας με την Αλβανία οδεύουν στο Διεθνές Δικαστήριο», σημείωσε.

Τσίπρας: Αναξιόπιστη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης - Μας πολεμήσατε για την επέκταση στο Ιόνιο

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη την εξωτερική της πολιτική.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνησή του από την τωρινή κυβέρνηση, όσον αφορά την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο.
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς. Σας καλωσορίζουμε επίσης στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.
Εσείς που μας πολεμήσατε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τώρα πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε. Είστε αναξιόπιστοι στην εξωτερική πολιτική
Λέγατε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο, ότι θα φέρει ζημία στα εθνικά μας συμφέροντα .
Περίπου τα ίδια λέγατε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό αναξιοπιστία εξηγώντας: «Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση. Γιατί σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία με αίσθηση εθνικής ευθύνης ανοίξαμε, εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε και ότι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους, εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση. Και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών».
Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε δηλώσεις του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και του κ. Βασίλη Κικίλια, που ήταν αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, καθώς και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του κ. Άγγελου Συρίγου, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μόνο στο Ιόνιο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Κρίσιμα ερωτήματα για τις διερευνητικές

Κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί για τις διερευνητικές επαφές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με ποια ατζέντα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες; Με ποιους στόχους; Τι κινήσεις γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη συναίνεση για τα εθνικά μας θέματα.
Σας καλώ να ξεφύγετε από την ασάφεια και το καταστροφικό "βλέποντας και κάνοντας"», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Και προειδοποίησε ότι όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου και όσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι αυξάνουν.

Δένδιας: Αναφαίρετο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε παντού τα 12 ν. μ.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει», ανέφερε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο.
Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Θέλω να είμαι σαφής» επεσήμανε ο κ.Δένδιας, ο οποίος δήλωσε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας
Όπως είπε ο κ.Δένδιας, «η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.
Πάντως, εκτιμάται ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία αναμένεται η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Παρών από το ΚΚΕ

Παρών αναμένεται να ψηφίσει το ΚΚΕ με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δ. Κουτσούμπα να αναφέρει από το βήμα της Βουλής πως δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί.
«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, ότι η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει, ότι αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947 και άλλα πολλά.
Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.
Γι΄ αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό.
Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κουτσούμπας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης