Ο Αντώνης Σαμαράς αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη
Κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη.
«Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, σημειώνοντας ότι οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη, «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαράς «η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν «τιμωρεί» μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
Την ίδια ώρα, προσθέτει ο κ. Σαμαράς, «η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας. Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη).
Ζητάει αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δυο χωριστά κράτη στην Κύπρο.
Πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής η Θράκη
Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει λέγοντας πως «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη!
Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.
Αυτή είναι η «διευρυμένη ατζέντα» που θέτει η Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων, όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX . Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες γραμμές…».
Αντίθετος με πιθανή προσφυγή στη Χάγη
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει αντίθετος και με μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη , καθώς, όπως αναφέρει, με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο».
Όπως σημειώνει, «μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει».
Συμπληρώνει πως «ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία. Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο.
Με απλά λόγια: Εμείς με το συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα …του τοπογράφου μηχανικού».
Δηλώνει ότι έχει διαφωνήσει κατηγορηματικά.
«Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!», συμπληρώνει.
Τον επεκτατιστή μόνον τον αποτρεπτικά τον αντιμετωπίζεις
Κληθείς να απαντήσει στο τι κάνει η Ελλάδα αν επιμένουν, τονίζει πως «επιμένουμε και εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πως θα …μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!»
Όπως εξηγεί, «αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα» - όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα…γι΄ αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο!».
Προσθέτει πως «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος.
Τον επεκτατιστή μόνον τον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις».
Εξηγώντας τους τρόπους, ο κ. Σαμαράς αναφέρει « με ισχυρές συμμαχίες, για τις οποίες ευτυχώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα» και «με αποφασιστικότητα , ώστε κανείς να μη θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα τελικά θα υποχωρήσει, θέλει δεν θέλει».
Δεν με ικανοποιεί η αντίδραση της ΕΕ
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν τον ικανοποιεί η μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΕ , σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη – μέλη της – Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από μία τρίτη χώρα, την Τουρκία.
Κατά τον ίδιο, είναι αδιανότητο χώρες όπως η Γερμανία ή η Ισπανία να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα».
ΣΥΡΙΖΑ: Υπό την ομηρία Σαμαρά ο πρωθυπουργός
«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».
Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Σχόλια αναγνωστών