Την προαναγγελία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον ιδιότυπο περιοριστικό πλαίσιο με εναλλασσόμενα lockdown και μέτρα μέχρι και το καλοκαίρι 2021, έκανε ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας από την μία να μην κλείσει ξανά τελείως την αγορά, να διασώσει την πεσμένη οικονομία και από την άλλη να συγκρατήσει το 3ο κύμα της πανδημίας.
Υπάρχει, όμως, απαισιοδοξία και οι λόγοι είναι οι εξής:
Η αγγλική μετάλλαξη και τα ορφανά κρούσματα
Το νέο στέλεχος του ιού από την Αγγλία είναι πλέον ανεξέλεγκτο στη χώρα μας.
Από τα 2 κρούσματα πριν μία εβδομάδα, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού έφτασαν τα 59 και από αυτά τα 25 είναι ορφανά, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει η ανίχνευση για να δουν από που προέρχονται.
Με μαθηματική ακρίβεια τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν.
Το μόνο αισιόδοξο με το νέο στέλεχος είναι ότι τα εμβόλια μέχρι τώρα φαίνεται να καλύπτουν τις περιπτώσεις του μεταλλαγμένου ιού.
Οι άγνωστες βραζιλιάνικες και νοτιοαφρικάνικες μεταλλάξεις
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το ιατρικό ρεπορτάζ, υπάρχουν και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν στη χώρα και προέρχονται από την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική και δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων εάν τα εμβόλια μπορούν να δημιουργήσουν ασπίδα σε αυτά τα στελέχη.
Οι παραλλαγές του ιού φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματικές, ίσως και κατά 70%, και ταυτόχρονα περισσότερο θανατηφόρες, ίσως κατά 30%.
Και δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό έχουν διασπαρθεί.
Προβληματίζουν οι καθυστερήσεις των εταιριών εμβολίων
Η ανοσία της ελληνικής αλλά κυρίως της ευρωπαϊκής κοινότητας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα και τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχει αποφασιστεί κεντρικά.
Τα πολεμοφόδια, δηλαδή τα εμβόλια λιγοστεύουν και οι εταιρείες δείχνουν να παρουσιάζουν προβλήματα στην παραγωγή και διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το γιατί δεν μπορεί να είναι γνωστό.
Μετά την Pfizer και τα προβλήματα στη βιομηχανία παραγωγής της, ο έτερος πόλος, η AstraZeneca, κάνει πίσω και αυτή την πιο κρίσιμη στιγμή διαμηνύοντας στην ΕΕ ότι η ποσότητα των εμβολίων που θα μπορέσει να έχει έτοιμη μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι κατά 60% μικρότερη, δηλαδή περί τις 31 εκατ. δόσεις, κατά την εκτίμηση ευρωπαίου αξιωματούχου.
Λίγοι εμβολιασμοί κάθε μέρα
Στην Ελλάδα θα έπρεπε να εκτελούμε πάνω 30.000-40.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα για να μπορέσουμε να έχουμε ελπίδες ότι θα δημιουργήσουμε ένα ικανοποιητικό πλέγμα ασπίδας και ανοσίας του κόσμου.
Αλλά αυτό δεν γίνεται. Καθυστερούν να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.
Η δύσκολη μορφολογία της χώρας
Επίσης, επειδή είμαστε νησιωτική χώρα δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να γίνουν οι εμβολιασμοί ενώ είναι και δύσκολο να μεταφερθούν τα εμβόλια σε απομακρυσμένα νησιά.
Θα πρέπει να γίνονται σε νησιά αναφοράς που έχουν μονάδες υγείας.
Οι ελλείψεις εμβολίων και οι παρανοήσεις για την απαραίτητη 2η δόση
Η έλλειψη που παρατηρείται στα εμβόλια ευρωπαϊκά θα επηρεάσει τη χώρα μας και σε άλλο ένα σημαντικό σημείο.
Οι εμβολιασμοί της δεύτερης δόσης πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.
Στον οργανισμό αναπτύσσονται αντισώματα που φτάνουν το 52% την 15η μέρα μετά τον εμβολιασμό.
Όμως είναι λάθος ορισμένοι να θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση.
Για να επιτευχθεί ποσοστό προστασίας που ξεπερνά και το 95% είναι απαραίτητη και η δεύτερη δόση του εμβολίου που στη χώρα μας γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη.
Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να υπάρχουν κρούσματα σε γηροκομείο που είχαν γίνει οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης. Παρατηρείται ότι άτομα που εμβολιάζονται νομίζουν ότι απέκτησαν ανοσία τον ιό, ενώ θα πρέπει να περάσουν μέρες για να ισχυροποιηθούν τα αντισώματα και ακολούθως να γίνει και ο δεύτερος εμβολιασμός.
Ούτως ή άλλως, ο εμβολιασμός δεν σταματάει τη μετάδοση…
Ενεργοί θύλακες του ιού
Δεν έχει νικηθεί ο κορωνοιός στη χώρα μας όταν καθημερινά τα κρούσματα κυμαίνονται στα 500, οι διασωληνωμένοι κοντά στους 300 και οι θάνατοι στους 25 κατά μέσο όρο.
Εχθές 25/1 έγιναν γύρω στα 9.000 τέστ γύρω στο 1/3 των τεστ που γίνονται καθημερινά.
Τα νούμερα αυτά καταδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας δεν εξαλείφτηκαν οι θύλακες της πανδημίας όπως π.χ στην Δυτική Αττική και εσχάτως στα βόρεια προάστια.
Ανοίγουν τα σχολεία, αυξάνεται η διασπορά
Η χώρα μπαίνει σε ακόμη πιο δύσκολο μονοπάτι καθώς ανοίγουν και τα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα φανεί το αποτύπωμα στην πανδημία από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου. Κάθε εβδομάδα και κάθε δεκαπενθήμερο (χρόνος εκκόλαψης του ιού) είναι κρίσιμη για παραπάνω περιοριστικά μέτρα.
Υπάρχει, όμως, μεγάλη κόπωση στον πληθυσμό.
Είδαμε πως ξέδωσε ο κόσμος όταν άνοιξαν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Σε όλες τις πόλεις είδαμε τρανταχτές εικόνες συνωστισμού. Διατυπώνεται η απορία, ότι αφού είμαστε πάλι στα ίδια γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνηση σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα με περιοριστικούς κανόνες στο λιανεμπόριο από την αρχή.
Αντ’ αυτού έκλεισε την αγορά τελείως.
Ο άσχημος καιρός σύμμαχος της πανδημίας
Ο χειμωνιάτικος καιρός είναι εχθρός για τον έλεγχο της πανδημίας καθώς κλείνει στα σπίτια τον κόσμο και τα νοικοκυριά, κάνοντας πιο εύκολη την διασπορά του ιού.
Στη χώρα μας, έχουμε συνηθίσει να κάνει τσουχτερό κρύο ακόμα και τον Απρίλιο.
Άρα τίποτε δεν είναι βέβαιο.
Μόνο ο καλοκαιρινός καιρός μπορεί να αποβεί σύμμαχος στην καταπολέμηση του ιού.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών