Πολλά θετικά μηνύματα αλλά και μερικά ηχηρά καμπανάκια και για την κυβέρνηση, και για την αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνου οι δύο νέες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για το Mega και της Pulse για το ΣΚΑΙ.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την εντεινόμενη αγωνία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας και για τις συνέπειες στην οικονομία, ενώ σταθερά προβάδισμα άνω του 16% διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 16,4% για ΝΔ - Προηγείται με 36,1% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ
Πολλά θετικά μηνύματα αλλά και μερικά ηχηρά καμπανάκια και για την κυβέρνηση, και για την αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega δείχνει, επίσης, την εντεινόμενη αγωνία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας αλλά και για τις συνέπειες στην οικονομία.
Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο).
Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.
Η πανδημία τρομάζει
Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη.
Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες.
Είναι εμφανές όμως ότι η υγειονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών και οι συνέπειες στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας, «καίνε» καθημερινά τους Ελληνες.
Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα.
Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες.
Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες.
Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.
Ακόμη, 4 στους 10 (41%) τονίζουν ότι είναι στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, το 16% σε καλύτερη αλλά και το 43% σε χειρότερη κατάσταση.
Η πανδημία και το εμβόλιο
Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. 3 στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.
Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσου θα το κάνουν επειδή προφανώς το εμβόλιο έχει έρθει και ήδη έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί.
Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.
Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι.
Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται.
Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.
Διερευνητικές με Τουρκία
Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων;
Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει…» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά.
Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.
Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά.
Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.
Αξιολόγηση έργου
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%).
Οι αρνητικές είναι στο 19% και το ισοζύγιο στο 49%.
Ακολουθεί η διαχείριση του κορωνοίού και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές (ισοζύγιο 14), οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές.
Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.
Δημοσκόπηση Pulse: Μειώνονται οι αντιρρησίες του εμβολίου, 7 στους 10 θα εμβολιαστούν
Διατηρεί το προβάδισμα των 16 ποσοστιαίων μονάδων η Νέα Δημοκρατία (39%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23%) στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της διαφοράς όπως επισημαίνεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας είναι πως ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%.
Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ενώ περίπου έξι στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.
Ο Κ. Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες.
Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%.
Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37% (έναντι 38% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 22% (από 23%) του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 3%.
Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7% των ερωτηθέντων, 5% δηλώνει λευκό άκυρο ή αποχή, ενώ 8,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πιο ελκυστική η ΝΔ;
Το 8% του 37% που σημειώνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 29% από συσπείρωση πρώην εκλογέων. Αντίστοιχα το 3% του 22% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις προέρχεται από εισροές νέων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 19% από συσπείρωση πρώην εκλογέων.
Ελληνοτουρκικά: Απαισιοδοξία για τις διερευνητικές αλλά…
Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, και το εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, το 17% δηλώνει σίγουρα ναι (2%) και μάλλον ναι (15%), ενώ το 76% απαντά μάλλον όχι (46%) και σίγουρα όχι (30%).
Απαισιοδοξία για Biden
Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά το 59% των ερωτώμενων απαντά σίγουρα ναι (14%) ή μάλλον ναι (45%), ενώ το 33% απαντά μάλλον όχι (23%) ή σίγουρα όχι (10%).
Μειώνονται οι αντιρρησίες του εμβολίου, 7 στους 10 θα εμβολιαστούν
Μειωμένος εμφανίστηκε ο αριθμός εκείνων που φοβούνται να εμβολιαστούν, αφού περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν, 6 στους 10 πως θα εμβολιαστούν το συντομότερο, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η πλειοψηφία ζητά ελάφρυνση των περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων, σύμφωνα με ευρήματα δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ .
Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν
Πάντως, στην κοινή γνώμη επικρατεί ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ωστόσο η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα. Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα ναι (49%) ή μάλλον ναι (25%) έναντι 67% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, ενώ 21% συνολικά απαντά μάλλον όχι (11%) και σίγουρα όχι (10%) έναντι 29% στην προηγούμενη έρευνα.
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο το 37% των ερωτηθέντων έλεγαν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, έναντι του 40% το Δεκέμβριο και του 49% τον Ιανουάριο.Μάλλον ναι στον εμβολιασμό έλεγε το Νοέμβριο το 27% των ερωτώμενων, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό ανήλθε στο 25%. Μάλλον όχι στον εμβολιασμό δήλωνε το Νοέμβριο το 16%, το Δεκέμβριο το 15% των ερωτώμενων και τον Ιανουάριο το 11%.
Απόλυτα αρνητικοί στον εμβολιασμό ήταν το Νοέμβριο το 14%, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό έπεσε στο 10%.
Πάνω από έξι στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο
Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το 63% συνολικά απαντά το συντομότερο δυνατό (47%) ή μετά από 2 με 3 μήνες (16%) έναντι 57% συνολικά στη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Το 22% των ερωτώμενων απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%) ενώ το 11% δηλώνει ποτέ (έναντι 15% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση).
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού το 58% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (29%) και αρκετά (29%), το 20% απαντά μέτρια, και το 20% λίγο (9%) και ελάχιστα με καθόλου (11%).
Η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών/ άνοιγμα δραστηριοτήτων
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης και άλλων περιορισμών ή το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων στη χώρα μας με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 55% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (20%) ή μάλλον ναι (35%),
ενώ το 39% απαντά μάλλον όχι (30%), και σίγουρα όχι (9%).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών