«Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα. Με προσοχή, με μέτρα, αλλά και με τη δύναμη που προσφέρουν τα διδάγματα της κρίσης», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας, διαδικτυακά, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, η πανδημία έπληξε κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας και την καθημερινότητα όλων και προκάλεσε «ελλείμματα» στην παραγωγική ζωή, στην οικονομία, στα δικαιώματα, γενικώς σε κάθε ανθρώπινη επαφή και δραστηριότητα.
«Έχω την αίσθηση, όμως, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αυτόν που οδηγεί και πάλι στο φως μακριά από την κρίση, στην ελευθερία, αλλά και στην κανονικότητα, με σύμμαχους βέβαια τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα στο 2020, αλλά και το αγαθό που αλλάζει τα πάντα: Το εμβόλιο», πρόσθεσε η υφυπουργός.
Υπογράμμισε ότι είναι δύσκολη η συνέχεια.
Όπως είπε, «η μάχη απέναντι στον covid-19 δεν είναι μαραθώνιος, μοιάζει περισσότερο σαν μια άσκηση ορειβασίας. Και μαζί ξεπερνάμε μια μικρή κορυφή κάθε μέρα ατενίζοντας την ψηλότερη κορυφή και κάθε μέρα ατενίζουμε μια μικρή νίκη και προετοιμαζόμαστε. Προετοιμάζουμε την τελική νίκη, στη ζωή μας, στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, με αργά ίσως, αλλά σταθερά βήματα. Με προσοχή, με μέτρα, αλλά και με τη δύναμη που προσφέρουν τα διδάγματα της κρίσης».
Για τον τουρισμό
Κάνοντας αναφορά στον τουρισμό, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η χώρα μας έχει «ισχυρές βάσεις» και το «απόθεμα δυναμικής» για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Για το «διαβατήριο εμπιστοσύνης» που μετέφεραν την προηγούμενη χρονιά οι επισκέπτες της χώρας μας στις δικές τους χώρες, έκανε λόγο η κ. Ζαχαράκη, αλλά και για μια χώρα, την Ελλάδα, «που τηρούσε απαρέγκλιτα τους κανόνες» προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αναδείξαμε την Ελλάδα σε υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Και όλα αυτά, που προανέφερα, είναι πολύτιμες, υπερπολύτιμες παρακαταθήκες για το μέλλον».
Έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που ήδη παίρνει η ελληνική πλευρά σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο, όπως είπε, συζητούν καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες και οργανισμοί», αλλά και στις επαφές που έγιναν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την ένταξη σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μέσω και υποτροφιών, αλλά και την εξασφάλιση της διοργάνωσης του πρώτου συνεδρίου της διαδικτυακής τουριστικής εκπαίδευσης του ΠΟΤ.
Στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης , αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τις νέες αναδυόμενες ανάγκες της τουριστικής αγοράς, αλλά και σε πρόγραμμα που τρέχει ήδη για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διεύρυνση των πόλεων, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.
«Δε μένουμε, λοιπόν, αδρανείς σαν χώρα, κάθε άλλο. Σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε σε όλους τους τομείς του τουρισμού, την εποχή που θα ζήσουμε, αλλά και την εποχή μετά τον covid -19», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι παρά τις αντιξοότητες ο ελληνικός τουρισμός «στάθηκε όρθιος», χάρη στις προσπάθειες και των ανθρώπων του και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Η ίδια επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου για τη συνέχιση της στήριξης του κλάδου και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά μας δίνουν την αίσθηση να συλλογιστούμε, πως θα σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα»,.
Τέλος, για την Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «μπορεί να αποτελέσει κόμβο ιατρικού τουρισμού» για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσόγειου, καθώς και γαστρονομικού και συνεδριακού τουρισμού, καθώς και προορισμό city brake.
Ζαχαράκη: Tο 2021 μπορεί και πρέπει να είναι μια χρονιά ανάκαμψης
Παρά τις αντιξοότητες ο ελληνικός τουρισμός «στάθηκε όρθιος», τόνισε η Σ. Ζαχαράκη
Σχόλια αναγνωστών