Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχοινάς: Η Ελλάδα διαχειρίζεται υποδειγματικά την πανδημία - Η Ευρώπη να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς

Σχοινάς: Η Ελλάδα διαχειρίζεται υποδειγματικά την πανδημία - Η Ευρώπη να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς

Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς", ανέφερε ο Μ. Σχοινάς

Σχετικά Άρθρα

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού υποδειγματικά: με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που οργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ).
Όπως είπε, ««όλα όσα το 2018 φάνταζαν απίστευτα, δύσκολα, και πέρσι τον Σεπτέμβριο πιο εφικτά, σήμερα γίνονται βασικά συστατικά του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και της πόλης μας, που με την ώθηση της Ευρώπης παραμένει σε σταθερή πορεία, παρά τις υπαρξιακές, τις κοσμογονικές αλλαγές που επιφυλάσσει ο ιός που στοίχησε τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας».
Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί «στην Ελλάδα πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και ξέρει πως να τις κάνει πράξη και ένας αποτελεσματικός- ίσως ο πρώτος μη Μεσσιανικός - πρωθυπουργός της χώρας με πολιτική βούληση και διοικητική επάρκεια. Μια χώρα που αντιμετωπίζει την πανδημική κρίση και τα παρεπόμενα της με παραδειγματικό τρόπο για το μέγεθος και τις υποδομές της. Με υποδειγματική, πολλαπλασιαστική, διπλωματική και αποτρεπτική ισχύ όπου χρειάστηκε στον Έβρο, το Αιγαίο, τη ΝΑ Μεσόγειο και με ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια. Με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση».

Για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

«Η Ελλάδα κατέθεσε εγκαίρως τις πρώτες σκέψεις για τον εθνικό σχεδιασμό της ανάκαμψης. Σας επιβεβαιώνω ότι ανήκει στη πρώτη ταχύτητα της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή στόχευση και από τα πιο ισορροπημένα ως προς την σχέση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την φάση ο προγραμματισμός αφορά και σωστά τις επιδοτήσεις ένα ποσό δηλαδή ύψους 16,4 δις ευρώ. 'Άρα, συμπέρασμα πρώτο: Καλό και λειτουργικό σχέδιο», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «η ωριμότητα που επιδεικνύει η χώρα, συνδυάζεται με το χωρίς προηγούμενο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέγεθος του οποίου δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε το 2018 ή το 2019. Που σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και την Στρατηγική για τα Εμβόλια καθιστά την Ευρωπαϊκή Απάντηση στην Πανδημία ένα πραγματικό, φεντεραλιστικό άλμα, ουσιαστικά το πέρασμα του Ρουβίκωνα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».
Ανέφερε ότι το οριστικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές έως τις 30 Απριλίου 2021, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί επίσημα και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο και με την έγκριση προβλέπεται να πληρωθεί απευθείας, άμεσα ως προκαταβολή το 13% του συνολικού ποσού.

Προτεραιότητες

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει σε προτεραιότητα για την Ελλάδα τις εξής επενδυτικές ανάγκες:

  • Δημόσια διοίκηση: ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησης για τις δημόσιες επενδύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις, για να καταστεί δυνατή η αποδοτική και αποδοτική χρήση της διευκόλυνσης.
  • Επιχειρηματικό περιβάλλον: απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, καταπολέμηση της σκιώδους οικονομίας και ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων της φορολογικής διοίκησης, αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.
  • Κοινωνική συνοχή, αγορά εργασίας, εκπαίδευση και πρωτοβάθμια περίθαλψη : α) αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, βελτιώνοντας τις βασικές ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και τη συνάφεια του εκπαιδευτικού συστήματος και ενισχύοντας την επαγγελματική κατάρτιση (και μέσω ενίσχυσης του δημόσιου οργανισμού απασχόλησης), β) βελτιωμένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες για τις ευπαθείς ομάδες σε κίνδυνο φτώχειας.
  • Υποστήριξη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, κυρίως μέσω των δανείων ύψους 12,6 δισ. ευρώ.Το πώς αυτά τα δάνεια θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα για επενδυτικά σχέδια συζητείται ακόμη με τις υπηρεσίες COM, με δύο βασικούς μηχανισμούς να εξετάζονται : α) κρατικές εγγυήσεις για εμπορικούς τραπεζικούς δανεισμούς σε επιχειρήσεις, η/και β) συγχρηματοδότηση από το κράτος με εμπορικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για την Κεντρική Μακεδονία

Για την Κεντρική Μακεδονία ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι θα έχει αντίστοιχες χρηματοδοτικές δυνατότητες και στο νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (2021-2027) που ήδη έχουμε συμφωνήσει. Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν αρκετοί πόροι που θα μπορούν να καλύψουν απευθείας ανάγκες για τα επόμενα 7 χρόνια.
Σε αναμονή της έγκρισης των τελικών ποσών για την Κεντρική Μακεδονία, βάσει του εθνικού σχεδίου, με τα σημερινά δεδομένα προορίζονται περίπου 1,16 δισ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και το νέο ΕΚΤ.

Περί έργων

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ενδεικτικά έργα που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, επισημαίνοντας τα εξής:

  • Μόνο μέσω του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ έχουμε χρηματοδοτήσει περίπου 716 εκατ. ευρώ τα χρόνια 2014-20 για εμβληματικά και ουσιαστικά έργα.

Η νέα παραλία, τα προγράμματα Marie-Curie και Εrasmus, τον εκσυγχρονισμό του Θεαγενείου, το Μετρό, το άνοιγμα του 6ου προβλήτα στο λιμάνι, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec, δεκάδες σχολεία, τα οδικά δίκτυα, την εμβληματική αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής, το διαδεδομένο Flyover, τα τεχνολογικά vouchers ύψους μεγαλύτερου από 4 εκατ. ευρώ σε 400 μικρές επιχειρήσεις, την αποκατάσταση του υπεδάφους και των δικτύων στα δυτικά ύψους 8 εκατ. ευρώ, την υποστήριξη των κοινωνικών δομών με πάνω από 58 χιλιάδες αποδέκτες και 24 μονάδων υγείας με αποδέκτες σχεδόν 14 χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Το γνωστό σε όλους πια ΔΙΕΞΟΔΟΣ που «εμείς εγκρίναμε τον Αύγουστο και διαχειρίστηκαν οι περιφερειακές αρχές.
Χρηματοδοτούμε περίπου στο 80%, δηλαδή τα 120 εκατ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το 20%, τα 30 εκατ. από εθνική συμμετοχή», σημείωσε.

Τα διδάγματα της πανδημίας


Στα διδάγματα που προέκυψαν από τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο κ.Σχοινάς, σημειώνοντας πως «σήμερα είμαστε στο σημείο όπου τα διδάγματα της πανδημίας έχουν πλέον μπει στο χαρτί και σταδιακά αποδίδουν αποτελέσματα.
Όπως είπε, «το πρώτο δίδαγμα ήταν η ανάγκη να ενδυναμώσουμε τις αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης κρίσεων. Ένα χρόνο πριν η Ευρώπη είχε ελάχιστες, δυσδιάκριτες αρμοδιότητες στην υγεία. Στην αρχή της πανδημικής κρίσης όπου κάκιστα εμφανίστηκε ο υγειονομικός εθνικισμός μας απέδειξε γρήγορα ότι δεν οδηγεί πουθενά και ότι μαζί μπορούμε καλύτερα».
Υπογράμμισε πως «η Ευρώπη ενωμένη σήμερα απέδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει και την δυσκολότερη κρίση. Δυστυχώς χάσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, δεν μείναμε αλώβητοι, όμως όπως και οι κρίσεις του παρελθόντος θα γίνουμε δυνατότεροι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι.
Αποτέλεσμα της πεποίθησης αυτής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας στην καρδιά της οποία βρίσκεται η Στρατηγική για τα Εμβόλια».
Ακόμη, χαρακτήρισε «εν πολλοίς άδικη» την κριτική που ασκείται στην Ε.Ε για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία και κυρίως το ζήτημα των εμβολίων, λέγοντας ότι «πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας ένα άλμα πίστης , ξεκίνησε μια διαδικασία προαγοράς εμβολίων όταν ακόμη κανείς δεν προέβλεπε πότε θα ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ή ποιος θα μπορούσε να το παράξει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδότησε την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου, έχοντας τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό έχει διασφαλίσει σήμερα 2,3 δισ. δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρίες σε τιμή που επιτρέπει σε όλους τους ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Σας διαβεβαιώ ότι όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι πετύχαμε ένα θαύμα μέσα σε λίγους μήνες, με διαφανείς όρους και με ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».
Το δεύτερο δίδαγμα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς ώστε η εξάρτηση της από προμηθευτές σε τρίτες χώρες για φάρμακα, πρώτες ύλες και τις επικοινωνίες (5G) που έχει ήδη φτάσει δεν θα είναι πλέον ο κανόνας».
Όπως είπε, «η παραπληροφόρηση και οι διαδικτυακές επιθέσεις δεν θα σταματήσουν, άρα θα πρέπει εμείς - οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι πολίτες - να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποφασισμένοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης