(upd) Μια ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα Πέμπτη 11/2 στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που μεταξύ άλλων προβλέπει νέο σύστημα εισαγωγής, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ελεγχόμενη είσοδο στα ιδρύματα και το τέλος των «αιώνιων φοιτητών».
Η συζήτηση θα διεξαχθεί με φόντο το νέο lockdown στην Αττική αλλά και τα όσα εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία αλλά και τις δηλώσεις Τσίπρα για τις συγκεντρώσεις, γεγονότα που έχουν προκαλέσει έναν ακόμα σφοδρό γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένεται στις 12:00 το μεσημέρι.
Με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, εκτιμάται πως θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Άλλωστε από τη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι κάθε άλλο παρά υπάρχει πολιτική συναίνεση επί του εν λόγω νομοσχεδίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Να το αποσύρετε
Ενδεικτική της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση της υπ.Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της και να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε βρίσκει απέναντι όλη την επιστημονική κοινότητα και τους φοιτητές, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον εκπρόσωπο της Χρ. Ταραντίλη κατηγορώντας τον για fake news και αλλαγή λέξεων, με αφορμή τις δηλώσεις του για το ρίσκο από την εξάπλωση του ιού από τις συγκεντρώσεις.
«Άλλαξε (σ.σ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) εσκεμμένα τις λέξεις από τη συνέντευξή μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο ενδεχόμενης επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «με ρώτησε ο δημοσιογράφος αν δέχομαι το ρίσκο και απάντησα βεβαίως γι’ αυτό ζητώ από τη κυβέρνηση να το αποσύρει αν θέλει και νοιάζεται.
Άλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο!
Προφανώς και το κατάλαβε ο εκπρόσωπός σας αλλά σε αυτό το σημείο αθλιότητας έχετε πέσει.
Fake news, διαστρέβλωση και αλλαγή λέξεων για εντυπώσεις».
Η απάντηση Κεραμέως
Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η υπ.Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι «μετά την πρωτοφανή του δήλωση ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα να ανασκευάσει».
«Είπε στην συνέντευξή του «βεβαίως δέχομαι το ρίσκο» και το είπε απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση.
Δέχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος» τόνισε η κα.Κεραμέως ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας ήρθε να απολογηθεί και να ανασκευάσει το ολέθριο λάθος του».
Κατά του νομοσχεδίου
Πάντως, πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου τάσσονται και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, αναφέροντας πως ο πυρήνας του σχεδίου νόμου αποτυπώνει «τον αυταρχικό και αστυνομοκεντρικό χαρακτήρα της κυβέρνησης».
«Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο – παρωδία προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και υποβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, ενώ ο Ιωάννης Δελλής από το ΚΚΕ υποστήριξε πως «πάει πολύ δηλαδή – που θα έλεγαν και οι μαθητές αυτοί – που μας έκλεψαν το βιβλίο από το χέρι να μας κατηγορούν ότι μείναμε και αδιάβαστοι».
«Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι εναντίον του νομοσχεδίου… αλλά εσείς θα επιμείνετε και θα προχωρήσετε μέχρι τέλους» είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.
Υπ.Παιδείας: Αναγκαίο το νομοσχέδιο
Παρά τις αντιδράσεις αυτές, το υπουργείο Παιδείας και οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν την αναγκαιότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων.
Η υπ.Παιδείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μεταρρυθμιστική τομή που επιχειρεί να σπάσει χρόνιες παθογένειες οι οποίες, όπως είπε, έχουν παραδώσει αρκετά πανεπιστήμια σε μειοψηφικές ομάδες τραμπούκων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ακαδημαϊκή ασφάλεια.
«Λαμβάνω μηνύματα από καθηγητές και μαθητές που μου λένε ότι συμφωνούν με τις διατάξεις.
Μας καλούν να μην κάνουμε πίσω αλλά μας λένε ότι φοβούνται να βγουν μπροστά και να τα πουν δημόσια» και πρόσθεσε «ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η σιωπή.
Να σπάσει η νοσηρή παράδοση.
Να διαλυθεί άπαξ και διαπαντός η οσμή φόβου και ανομίας στα πανεπιστήμια που ευδοκιμεί εκεί και πουθενά αλλού στην χώρα» είπε η κα.Κεραμέως.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών