Την αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην χώρα αποζητάει το κυβερνητικό επιτελείο η οποία, όμως, παραμένει αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.
Επιδημιολόγοι, όχι μόνο δεν θεωρούν ότι θα επέλθει άμεσα η μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, αλλά εκτιμούν ότι θα έχουμε έξαρση και κορύφωση κρουσμάτων που θα αγγίξουν όλη την ελληνική επικράτεια, κυρίως της πυκνοκατοικημένη Αττική.
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο σχεδιασμός κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς πάει ακόμα πιο πίσω απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Παρ’ όλο που ο Πρωθυπουργός είχε δώσει το στίγμα στις αρχές της εβδομάδας ότι θα έχουμε μόνο άλλες 12 μέρες σκληρού lockdown (μέχρι δηλαδή τις 16/3), το πιθανότερο είναι αυτές να παραταθούν.
Η κρίσιμη εβδομάδα «ελευθερίας»
Πλέον, το κύριο κυβερνητικό σενάριο για άνοιγμα της αγοράς είναι η εβδομάδα 22/3 – 28/3, εφόσον αποκλιμακωθούν τα κρούσματα και φτάσουν στο επίπεδο των 800 κρουσμάτων ανά ημέρα και παράλληλα υπάρξει και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Στέλεχος της κυβέρνησης θεωρεί εξαιρετικά συμβολική την εβδομάδα αυτή καθώς στα μέσα της, στις 25/3 είναι η εθνική εορτή της επανάστασης του 1821 και εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση για την ελευθερία.
Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν συμβολικό ότι η εβδομάδα της ελευθερίας από το lockdown θα συμπέσει με μία πολύ μεγάλη εθνική εορτή της ελευθερίας μας από τον τουρκικό ζυγό.
Απελευθέρωση από κορωνοιό και τα 200 χρόνια επανάστασης
Άλλωστε, η κυβέρνηση εκείνες τις μέρες ετοιμάζει συμβολική φιέστα για τα 200 χρόνια επανάστασης, τηρουμένων και των κρίσιμων συνθηκών, με στρατιωτική παρέλαση την οποία θα τιμήσουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Macron με την σύζυγό του ενώ αναμένεται να έλθει και ο Πρίγκηπας Κάρολος από την πλευρά της Αγγλίας.
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη επικοινωνιακή διάσταση και στα δύο γεγονότα τα οποία συνδυαζόμενα με το προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς μπορούν να δημιουργήσουν μία περίοδο ευφορίας.
Ο ευρύτερος προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου, πλέον, τέλη Μαρτίου ανοίγει την αγορά του λιανεμπορίου, αρχές Απριλίου συνεχίζει με το άνοιγμα των σχολείων ενώ τον Μάιο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση προκειμένου ο Μάιος να βρει ανοικτούς τους κλάδους αυτούς.
Οι εμβολιασμοί και το πιστοποιητικό
Παράλληλα, προχωράει κανονικά ο εμβολιασμός.
Εντός Απριλίου οι εμβολιασμοί την ημέρα θα διπλασιαστούν.
Το Μαξίμου υπολογίζει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει ξεπεράσει τους 2 εκατ. εμβολιασμούς ενώ η έλευση του εμβολίου της J&J στα τέλη Μαρτίου θα αυξήσει τους εμβολιασμούς περαιτέρω.
Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνεται μία σχετική αισιοδοξία για το ελληνικό Πάσχα του 2021 ενώ εάν συνεχιστεί ο καλός καιρός γίνονται ακόμα πιο ευνοϊκές οι συνθήκες αποκλιμάκωσης της πανδημίας.
Στο θετικό απολογισμό, η κυβέρνηση τοποθετεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πλέον κατοχυρώνεται ευρωπαϊκά.
Έρχονται σημαντικά νομοσχέδια το επόμενο διάστημα
Ωστόσο, τα κρίσιμα μέτωπα της κυβέρνησης παραμένουν ανοικτά.
Μέχρι τον Ιούνιο έρχονται νομοσχέδια που φέρνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και προκαλούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Κορυφαίες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ζητήματα, στο ασφαλιστικό με αλλαγές στο πυλώνα της επικούρησης, στην κρίσιμη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συμβάσεων και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επενδύσεων.
Ωστόσο, στο Μαξίμου φοβούνται τον αστάθμητο παράγοντα Κουφοντίνα.
Όχι γιατί έχει πολιτικό κόστος.
Αλλά γιατί προκαλεί καθημερινή κινητοποίηση.
Η υπόθεση Κουφοντίνα εξελίσσεται άσχημα για τον κρατούμενο τρομοκράτη ο οποίος, όπως φαίνεται από τις συνεχόμενες πολυπληθείς πορείες στο κέντρο της Αθήνας, διατηρεί μεγάλη επίδραση στην ελληνική κοινωνία και την αριστερά.
Όλο το πολιτικό σύστημα έχει δεχτεί επίδραση.
Εκτός, όμως, από την κυβέρνηση και τη αξιωματική αντιπολίτευση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις «χάνει» με την προσκόλλησή της με τον Κουφοντίνα και την τρομοκρατία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών