Στη μάχη για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, παλαιών και νέων, μπαίνουν πιστοποιημένοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
«Σκοπός μας είναι ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει με τις δυνάμεις και τις ιδέες του στη συνολική προσπάθεια για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, «οι συνταξιούχοι δεν ενδιαφέρονται εάν η σύνταξή τους θα εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενδιαφέρονται να εκδοθεί γρήγορα», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο στοίχημα.
Για να κερδηθεί, όπως σημειώνει, χρειάζονται γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ενώ περιγράφει πως θα λειτουργεί το νέο σώμα των πιστοποιημένων ιδιωτών, αλλά και τα επόμενα μέτρα που αφορούν κυρίως την απλούστευση των διαδικασιών στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Τα επόμενα βήματα
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «το υπουργείο, η ομάδα έργου και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, «χτίζουν» πάνω σε σημαντική προηγηθείσα προσπάθεια της διοίκησης του ΕΦΚΑ» αλλά και πως τις αμέσως επόμενες μέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση περαιτέρω απλούστευσης.
«Φυσικά δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά "χοντρά". Ένα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο "αγκάθι". Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης είτε προσωρινής είτε οριστικής», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Η διαδικασία
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, «πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις, όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής».
Για επικουρικές
Ο υπουργός Εργασίας κληθείς αν απαντήσει πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές συντάξεις, αναφέρει ότι «στόχος είναι να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους».
«Μας ενδιαφέρει οι νέοι εργαζόμενοι και όσοι είναι μέχρι 35 ετών να μπορούν, χωρίς το κράτος να φροντίζει πριν από αυτούς για αυτούς, να δημιουργούν έναν ατομικό συνταξιοδοτικό «κουμπαρά», προσδιορίζοντας ως ένα βαθμό οι ίδιοι το ύψος της σύνταξή τους. Είναι σημαντικό να ενισχύεται η ελευθερία των επιλογών των νέων ανθρώπων, αλλά να μπορούν να ακολουθούν κάτι που γίνεται ήδη στην Ευρώπη, αντί να παραμένουμε δέσμιοι δογμάτων που έχουν καταρρεύσει στην πράξη», συμπληρώνει.
Εργασιακό νομοσχέδιο
Κάνοντας αναφορά στο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι είναι έτοιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό και σύντομα θα γίνει η παρουσίασή του, ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση.
Όπως αναφέρει, «το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, με στόχο την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. Επειδή γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα "κεραμίδια", θέλουμε να συνδυάσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Προσθέτει πως θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη» με παράλληλη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ρυθμίσεις για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως η άδεια πατρότητας για πρώτη φορά στους πατεράδες, μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τη διευθέτηση ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις στο ατομικό εργατικό δίκαιο, όπως η τηλεργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η λήψη μέτρων για νέες μορφές απασχόλησης.
Για αλλαγές στη διευθέτηση εργασίας
Σχετικά με τις αλλαγές στη διευθέτηση εργασίας, μετά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας έχει προχωρήσει σχεδόν σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών».
Αυτό, όπως εξηγεί, «συμβαίνει ιδιαίτερα σε κλάδους με αυξημένη εποχικότητα, άρα με αυξομείωση στη ζήτηση, ενώ αποσαφηνίζει ότι δεν επηρεάζονται συνολικά ρυθμίσεις, όπως είναι το 8ωρο ή οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. «Γίνονται απλώς διευθετήσεις, βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας σε επίπεδο εξαμήνου», σημειώνει , μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης.
«Μπορείς, δηλαδή, να δουλέψεις για κάποια περίοδο του χρόνου μέχρι 10 ώρες την ημέρα. Και για αντίστοιχη περίοδο του ίδιου έτους να δουλεύεις 6 ώρες την ημέρα ή και να παίρνεις ρεπό», όπως εξηγεί.
Γονικές άδειες και συνδικαλιστικός νόμος
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης για τις γονικές άδειες, σημειώνει πως «φέρνουμε ρυθμίσεις που στηρίζουν την ισότητα των φύλων και συμφιλιώνουν την επαγγελματική ζωή με την οικογενειακή, δίνοντας για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές λόγω γέννησης τέκνου σε όλους τους πατεράδες», για τον συνδικαλιστικό νόμο αναφέρει πως «θα φέρουμε μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών