Τα ξίφη τους για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί.
H Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες με καλύτερα συστήματα υγείας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία και την οικονομία.
O πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, ωστόσο χαρακτήρισε ψέμα την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει η αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή, έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι παίζουν με τα νεύρα της κοινωνίας και μιλούν για ένα success story εν μέσω πανδημίας.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, λάθος να αξιολογούμε με φωτογραφίες της στιγμής.
Να μη χάνουμε τη γενική εικόνα.
Παρά τις δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα: Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα από άλλα κράτη με πιο οργανωμένα συστήματα υγείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η εικόνα καταστροφής που περιγράφει η αντιπολίτευση είναι ψέμα.
«Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει, κανείς δεν χαμογελά με 8.000 νεκρούς. Αλλά να μη μηδενίζουμε αυτά που έχουμε επιτύχει, όπως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, οι χιλιάδες προσλήψεις στην Υγεία», τόνισε.
«Εάν η Ελλάδα ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε επιπλέν 8.000 νεκρούς»
«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».
«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.
«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.
Η πορεία των εμβολιασμών
Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».
«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
«Η επιχείρηση Ελευθερία δουλεύει υποδειγματικά»
«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».
«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην χώρα και εξήγησε πως, «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».
«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, - συνέχισε - μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».
«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».
Στα 40 δισ. ευρώ η συνολική στήριξη
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι παράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».
«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε: «Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».
Γεννηματά: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Είναι ολοφάνερο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, απαιτείται σοβαρό εθνικό σχέδιο», τόνισε.
«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε σήμερα με άλλο ύφος και άλλη διάθεση. Και πώς θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά; Αφού αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό», είπε η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πως «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία».
Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν, είπε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας ότι: βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε.
Απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα στραβά στον τόπο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρωτολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστη κα Γεννηματά μια φράση. "... με μπίζνες από την Μαξίμου...". Αλήθεια; Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανεβείτε στο βήμα να τα πείτε. Δυστυχώς μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο» συμπλήρωσε.
Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια».
Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».
Απέτυχαν τα οριζόντια μέτρα
«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων .
Στα νησιά έβλεπαν τις οικονομίες τους να κλείνουν, ενώ είχαν μηδενικά κρούσματα . Εάν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση
Οι αποφάσεις σας δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ.
Δεν τηρήθηκε ποτέ η εφαρμογή των μέτρων, τα μέτρα σας ήταν ανεπαρκή», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Τσίπρας: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη
«Ζούμε μια έκτακτη, μια τραγική συνθήκη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δείξει ενσυναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.«Κε. Πρωθυπουργέ έχω την αίσθηση ότι
ήρθατε να μας παρουσιάσετε ένα success story. Δεν θα αμφισβητήσω ότι η χώρα χρειάζεται αισιοδοξία.
Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιχνίδια επικοινωνίας.
Ο μέσος πολίτης, οι νέοι απαιτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τους καταλάβουμε και να δράσουμε αποτελεσματικά στα προβλήματα τους.
Είναι λυπηρό σε αυτές τις συνθήκες, να εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, δηλαδή η κυβέρνηση, να μην καταλαβαίνουν τίποτα και να μη σέβονται την αλήθεια», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον θαυμαστό κόσμο του κ. Μητσοτάκη όλα βαίνουν καλώς Είναι δυνατόν άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν αλλά οι αριθμοί να ευημερούν, διερωτήθηκε.
«Καταστρέφετε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουμε όταν οι πολίτες παρακολουθούν έναν χορό αντιφάσεων;
Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια».
Έκτακτη και δραματική συνθήκη
Για "δυσανεξία" των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε μια "έκτακτη" και "δραματική" συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση "δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης" αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια "πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις", υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει "ενσυναίσθηση" απέναντι στην "κρίσιμη πραγματικότητα", με "σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις".
Αναζήτηση λύσης σε 2 κατευθύνσεις
Η πρώτη, σημείωσε, είναι "πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης" και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι "ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας" και "πρωτίστως στους νέους".
"Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. "Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας", υπογράμμισε.
Η δευτερολογία Μητσοτάκη
Με μια επισήμανση, λόγω της απουσίας της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Ολομέλειας, ξεκίνησε την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή συζήτηση για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό».«Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις αποφάσεις της Επιτροπής
«Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. "κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;"» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα.
Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Δεν συμφωνούσα απόλυτα. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.
«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε να πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».
Αντιπολιτευτικό όπλο η πανδημία
«Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία» τόνισε, λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Που θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Κύριε Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορωνοϊό».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Και επειδή είχατε διάλογο με την κα Μπακογιάννη που σας θύμισε το δίσκο του Σαββόπουλου "Τραπεζάκια έξω". Υπάρχει και ένα τραγούδι το "τσάμικο" στον ίδιο δίσκο, με το στίχο "η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει". Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς».
Η δευτερολογία Τσίπρα
Να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του σήμερα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό "ισμό"», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από "μηδενισμό", η κ. Γεννηματά από "μαξιμαλισμό", ο κ. Κουτσούμπας από "αρνητισμό" και ο κ. Βαρουφάκης από "σουρεαλισμό". «Ο μόνος που έχει θετικό "ισμό" είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον "ρεαλισμό".
«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις "αποδόσεις" της κυβέρνησης και "τον δείκτη εμπιστοσύνης" των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».
«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι "μας ξεπέρασε η πραγματικότητα"» τόνισε, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι "αποτύχαμε, κάναμε λάθος" και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει "άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο" με "γενναιότητα" παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών