Τις τελευταίες μέρες πριν την Μεγάλη Δευτέρα θα αποφασιστεί εάν τελικά η κυβέρνηση επιτρέψει τις μετακινήσεις για το Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει συνθήκες «καρότου και μαστίγιου» στους πολίτες στην λογική «τηρείστε τα μέτρα ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις.
Ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές και κυρίως θα αναλυθεί η καμπύλη του επιδημιολογικού φορτίου καθώς οι ειδικοί επιστήμονες πιθανολογούν ότι από τις 15 Απριλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Η πανδημία πάντως γνωρίζει νέα έξαρση σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Λάρισα.
Η απαγόρευση μετακίνησης θα ισοδυναμεί με νέο πολιτικό κόστος και την τελευταία περίοδο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διαφορετικά μέτωπα, εκτός της πανδημίας.
Τα 3 σενάρια για το Πάσχα
Ωστόσο, το σχέδιο για έξοδο στο χωριό το Πάσχα έχει μέχρι τώρα 3 πιθανά σενάρια:
Να επιτραπεί μόνο μία μετακίνηση, πχ. από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Όχι στάσεις – παρακάμψεις σε δευτερεύοντες προορισμούς και όχι εκδρομές από τον βασικό προορισμό σε όμορες περιοχές.
Η κυβέρνηση θέλει να είναι το self test υποχρεωτικό για τις μετακινήσεις το Πάσχα.
Ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι έλεγχοι να μπορούν να καταγραφούν κάπου και έτσι εάν γίνεται έλεγχος από την τροχαία ή άλλο ελεγκτικό όργανο να γνωρίζουν το αποτέλεσμα του τεστ.
Εξετάζονται οι μετακινήσεις μόνο σε περιοχές στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο ώστε να μην επιβαρύνονται οι περιοχές με λίγα κρούσματα.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μετακινηθεί περιορισμένος αριθμός πολιτών.
Σήμερα οι αποφάσεις για σχολεία
Από εκεί και πέρα, σήμερα θα εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.
Υπάρχει μία ισχυρή μερίδα ειδικών που δεν θέλει το άνοιγμα των σχολείων στις 12/4 καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων και ίσως επιδεινωθεί η κατάσταση.
Η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα με τη χρήση των self test και κυρίως, θέλει να μπει στις τάξεις η Γ Λυκείου καθώς οι μαθητές θα περάσουν από πανελλήνιες εξετάσεις.
Το τελευταίο είναι αρκετά πιθανό να το δεχτούν οι λοιμωξιολόγοι.
Τρομάζει η άρνηση κόσμου να εμβολιαστεί με Astra Zeneca
Σοβαρό ζήτημα άρνησης μερίδας κόσμου να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astra Zeneca στη Ελλάδα μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δήλωσε την Τρίτη ότι πράγματι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο» είπε ο Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero και πλέον δημιουργείται μία πανευρωπαϊκή αμφισβήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο η οποία είχε ξεκινήσει νωρίς όταν η Γερμανία κυρίως, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αναστείλει δύο φορές, μάλιστα, τον εμβολιασμό με Astra Zeneca μέχρι να αποφανθεί εκ νέου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου.
Αλλάζουν τα ραντεβού σκόπιμα
Στην ελληνική επικράτεια, έχει παρατηρηθεί το εξής:
Πολλοί οι οποίοι καθορίζουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό μέσω των φαρμακείων, όταν συνειδητοποιούν –μέσω του διαστήματος 1ης και 2ης δόσης του εμβολίου- ότι θα εμβολιαστούν με Astra Zeneca αλλάζουν το ραντεβού τους προκειμένου να εμβολιαστούν με τα άλλα εμβόλια που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας, της Pfizer-Βiotech και της Moderna.
Βέβαια, αρκετές φορές η αλλαγή ραντεβού δεν φέρνει αλλαγή των εμβολίων.
Mε αυτή την τακτική, υπάρχει πιθανότητα να εξαντληθούν οι παρτίδες των δύο τελευταίων εμβολίων, να μην εμβολιάζεται κόσμος με το εμβόλιο της Astra Zeneca, περιμένοντας να έρθουν οι παρτίδες J&J, και έτσι να μείνουν αδιάθετες κάποιες παρτίδες και το κυριότερο να έχουμε μία μορφή άρνησης εμβολιασμού με οδυνηρές συνέπειες στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.
Το μέτωπο με την Εκκλησία
Τέλος, σε μεγάλο βραχνά θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες και το μέτωπο της Εκκλησίας που ζητεί αυτό το Πάσχα να λειτουργήσουν κανονικά οι εκκλησίες έστω και με περιορισμούς.
Η Διαρκής Σύνοδος έχει στην επιχειρηματολογία της ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανεχτική σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αλλά εξαντλεί την αυστηρότητά της στην Εκκλησία.
Το πιθανότερο είναι να ζητήσουν να συνεχιστεί αυτό που ήδη ισχύει με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή:
Εννέα άτομα μέσα στις εκκλησίες σε περιοχές επιβαρυμένες
Κλειστές εκκλησίες σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
Σε όλους τους καθεδρικούς ναούς, ανεξάρτητα από τις περιοχές, οι πιστοί μπορούν να είναι ένας ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 ατόμων.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα 3 σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το Πάσχα – Προβληματίζει η άρνηση εμβολιασμού με AstraZeneca
Η απαγόρευση μετακίνησης ενόψει Πάσχα... θα ισοδυναμεί με νέο πολιτικό κόστος και την τελευταία περίοδο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διαφορετικά μέτωπα, εκτός της πανδημίας.
Σχόλια αναγνωστών