Συγκρατημένη αισιοδοξία διαπνέει τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου μετά το κρίσιμο τεστ του ανοίγματος του λιανεμπορίου αλλά και της σημερινής πρώτης της επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Τόσο η λειτουργία του λιανεμπορίου όσο και η αποδοτικότητα των self test – που έδειξαν πολύ χαμηλή θετικότητα στο 0.275- κρίνονται ικανοποιητικοί παράγοντες για να αισιοδοξούν περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη για νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Έρχονται νέα έκτακτα πακέτα για όλες τις επαγγελματικές ομάδες
Ήδη υπουργεία έχουν κάνει «αίτημα» στο Μαξίμου, στην Πολιτική Προστασία και στην επιστημονική επιτροπή προκειμένου να ανοίξουν δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά τους.
Για παράδειγμα, ο κ. Λ. Αυγενάκης υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε το άνοιγμα αθλητικών χώρων και γυμναστηρίων, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.
Προβληματίζουν οι γεμάτες πλατείες και παραλίες
Όλα αυτά κάτω από το πρίσμα του σημερινού ανοίγματος του λιανεμπορίου σε κόκκινες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, του ανοίγματος των λυκείων αλλά… και των επιπτώσεων που ενδεχομένως να έχουμε από τις εικόνες μεγάλης κίνησης και συνωστισμού σε πλατείες και παραλίες της Αττικής.
Οι εικόνες προβλημάτισαν τα επιτελικά στελέχη σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι πρότειναν ακόμα και να αφήσουν από τώρα την εστίαση ανοικτή σε εξωτερικούς χώρους καθώς θα είναι πιο συνετή και συντεταγμένη κίνηση απέναντι στους συνωστισμούς που παρατηρήθηκαν.
Κρίσιμο 40ήμερο σταδιακής αποκλιμάκωσης του ιού
Τα παραπάνω αφορούν την διαχείριση της πανδημίας.
Στο οικονομικό μέτωπο, από την άλλη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βρεθεί απέναντι σε ένα κρίσιμο 40ήμερο μέχρι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς.
Και αυτό που επιζητάει είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων να συνοδευτεί μία μέτρα στήριξης για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Πάνω σε αυτό εργάζονται συγκεκριμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Για παράδειγμα θα υπάρξει ειδικό πακέτο για επιχειρήσεις όπως τα κλειστά γυμναστήρια ενώ θα επεκταθεί και αλλού εκτός από την στήριξη της εστίασης π.χ.
Γιατί αισιοδοξεί το Μαξίμου για το επόμενο διάστημα
Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα 14 δις ευρώ που έχουν δώσει μόνο για το 2021 σε έκτακτα μέτρα, έχουν λόγους να αισιοδοξούν ότι μετά τις επόμενες 30-40 μέρες η οικονομία θα σταθεί στα πόδια της. Οι παράγοντες που δικαιολογούν μία τέτοια στάση είναι οι εξής:
- Η θεωρία του πιεζόμενου ελατηρίου και της μεγάλης έκρηξης της οικονομίας επ’ αφορμή του τουρισμού που έχει να λειτουργήσει ομαλά από το 2019. Πόσο μάλλον όταν το 2021, τα εκατομμύρια των τουριστών δεν θα έχουν και πολλές επιλογές covid free για να ταξιδέψουν.
- Τα μικρά επιτόκια που δανείζεται η χώρα παρά την αύξηση του χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ της. Υπό άλλες συνθήκες οι διεθνείς αγορές, που τώρα εμπιστεύονται την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα είχαν δώσει σημάδι ανησυχίας.
- Ο φάκελος της Ελλάδας με το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η γρήγορη εκταμίευση προκαταβολής τουλάχιστον 4 δις ευρώ το καλοκαίρι του 2021, δημιουργούν μία νέα δυναμική για να προχωρήσουν ώριμα έργα.
- Το stock των καταθέσεων των νοικοκυριών που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και που υπολογίζονται στα 15-20 δις ευρώ, χρήματα των οποίων μεγάλο μέρος θα διοχετευτεί στην κατανάλωση και θα βοηθήσει στην τροφοδότηση της εγχώριας αγοράς.
- Οι νέες μεταρρυθμίσεις που έρχονται ως απόρροια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, παρά τα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα που θα ανοίξουν όπως νομοσχέδιο του Παιδείας για την αξιολόγηση, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν περνάει στα ψιλά των οίκων αξιολόγησης και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών (π.χ ΟΟΣΑ) που σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν σημάνει συναγερμό.
Τι προβληματίζει το Μαξίμου με την επιστροφή στην κανονικότητα
Τι προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου;
Φυσικά, το άνοιγμα μετώπων με την κοινωνία λόγω των προωθούμενων αλλαγών σε εργασία, παιδεία και οικονομία.
Η κυβέρνηση είδε πριν λίγο καιρό να ξεσπάει μία κοινωνική αναταραχή στη Νέα Σμύρνη που θύμισε σκληρά μνημονιακά χρόνια, που μέσα από αυτά δημιουργήθηκαν κόμματα δυσαρέσκειας προσελκύοντας εκατομμύρια αγανακτισμένων…
Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι είναι μία υπολογίσιμη δύναμη που μόνο να πάρει σοβαρά πρέπει.
Επίσης, η επανέναρξη της οικονομίας θα έχει και απόνερα σε κλάδους όπως το εμπόριο και που θα αφορούν μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που δεν… σώζονται ούτε με πακέτα στήριξης για όλη τη χρονιά.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών