Την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων προανήγγειλε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, μετά τη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.
Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης δήλωσε στο Mega ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με ένα άρθρο, όπου θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ελήφθη έπειτα από σχετική δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.
Για «πυροτέχημα» Βορίδη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταθέτει δική του τροπολογία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα των απόδημων θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.
Βορίδης στη Βουλή: Σήμερα το ν/σ, σημαντική η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ
O υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε στη Βουλή ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει στη Βουλή, νομοχέδιο ενός άρθρου, που θα αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Παράλληλα, με αφορμή της δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχη και βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι διαβλέπει μία αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα εκφραστεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Διαβλέπω μια σημαντική αλλαγή στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη. Θα κατατεθεί σήμερα ένα μικρό νομοσχέδιου ενός άρθρου που θα καταργεί τους περιορισμούς στους απόδημους ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνώ με τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη ότι είναι προσβλητικό και υποτιμητικό για τους απόδημους να μη μπορούν να ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ενώ διευκρίνισε ότι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές.
Η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για πυροτεχνήματα της κυβέρνησης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιάννης, στο νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας, κατηγόρησε τον κ. Βορίδη για «στρεψοδικία και διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη».
Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι καμία διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη δεν έκανε, καθώς αυτές είναι καταγεγραμμένες στη συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη όπου δεν βάζει καμία προϋπόθεση για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. «Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κ. Τζάκρη είναι δική σας υπόθεση. Πρέπει όμως η θέση σας να είναι καθαρή», προσέθεσε.
Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους.
Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται προς κατάργηση η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
«Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί.
Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», πρόσθεσε.
Η δήλωση της Τζάκρη
Της εν λόγω εξέλιξης έχει προηγηθεί δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.
Ειδικότερα, η κ. Τζάκρη -σε συνέντευξη της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»- δήλωσε ότι οι περιορισμοί για την ψήφο των απόδημων είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί». Μάλιστα, υποστήριξε ότι εάν το κόμμα της επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.
«Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς.
Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας» δήλωσε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε «πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής "ελίτ" που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία».
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Πυροτέχνημα Βορίδη
Για «πυροτέχνημα» του υπουργού Εσωτερικών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.
Η Κουμουνδούρου καταθέτει τη δική της τροπολογία διευκρινίζοντας ότι διασφαλίζει χωρίς περιορισμούς την συμμετοχή των αποδήμων.
«Το πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης.
«Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων», σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι «η πρόταση αναθεώρησής μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη».
Όπως αναφέρουν, «η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές».
«Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κ. Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού», προσθέτουν.
Συνεχίζοντας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι «ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019».
«Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων», σχολιάζουν, ενώ, όπως αναφέρουν «για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογία που επαναλαμβάνει την «αρχική πρόταση» του.
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα η τροπολογία έχει ως εξής: «1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης
β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και
δ) Υπολοίπων χωρών
Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία».
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη», καταλήγει η κοινή δήλωση των Γ. Κατρούγκαλου, Θ. Τζάκρη και Κ. Ζαχαριάδη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών