To τείχος των μεγάλων αντιρρήσεων των επιστημόνων της επιτροπής για την άρση των μετακινήσεων το Πάσχα προσπαθεί να υπερπηδήσει η κυβέρνηση έχοντας ως βασικό επιχείρημα την μείωση του δείκτη θετικότητας του κορονοιού.
Πράγματι, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε και από 5,73% που ήταν πήγε στο 5,3% και μάλιστα με τον ίδιο μεγάλο αριθμό διενεργηθέντων τεστ. Παράλληλα, τα λύματα στην Αττική έχουν σημειώσει μία μείωση της τάξης του 33%.
Oι αντιρρήσεις των λοιμωξιολόγων και το… πάθημα της Χιλής
Ωστόσο, μερίδα των ειδικών λοιμωξιολόγων που παρακολουθεί όλα τα δεδομένα εκφράζει ανησυχίες καθώς
α) δεν έχει μετρηθεί ακόμα το αποτύπωμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων (θα φανούν τα αποτελέσματα σε 10-15 μέρες)
β) η χρήση των self test που θα επεκταθούν σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες δεν αποτυπώνει την πλήρη κατάσταση και για κάποιους λοιμωξιολόγους κατά 40-50% είναι αναξιόπιστα.
Οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται ιδιαίτερα για το πάθημα της Χιλής, μιας χώρας που παρόλο που έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, εντούτοις απέτυχε να αποτρέψει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων που έφερε εκ νέου lockdown και σκληρά περιοριστικά μέτρα όπως απαγόρευση καθημερινής κυκλοφορίας παρά μόνο 2-3 ωρών το πρωί.
Η κυβέρνηση θέλει ανοικτό Πάσχα με self tests
Η κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη να στείλει σήμα στους ειδικούς ότι επιθυμεί διακαώς το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα με την ευρεία χρήση των self tests ενώ όσοι έχουν νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν, επίσης, να μετακινηθούν στο χωριό τους. Τα μηνύματα που έχει πάρει από την κοινωνία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, δηλωτικά του πολιτικού κόστους που θα υποστεί. Τα ίδια μηνύματα σκοπεύουν να μεταφέρουν σήμερα στις 11.30 πμ οι βουλευτές του κόμματος στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον Πρωθυπουργό.
Επίκειται γκρίνια και πίεση των γαλάζιων βουλευτών στον Πρωθυπουργό
Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές των εκτός Αττικής περιφερειών θα πιέσουν πολύ τον Πρωθυπουργό να ανοίξει την μετακίνηση τις μέρες του Πάσχα ενώ θα μεταφέρουν τα παράπονα του ντόπιου πληθυσμού για την κλειστή εστίαση και το κλειστό λιανεμπόριο σε όσες περιοχές δεν έχει ανοίξει ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει την λογική του σταδιακού ανοίγματος που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και θα δώσει ένας ασφαλές (αλλά όχι αναλυτικό) χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των δραστηριοτήτων.
Στο τραπέζι της πολύωρης, όπως αναμένεται σύσκεψης, θα πέσει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα του τουρισμού, από τον οποίο εξαρτώνται οικονομικοί πάρα πολλοί νομοί –άρα και οι βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τα πακέτα στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό και θα υποσχεθεί και ειδικά πακέτα ενίσχυσης σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Τέλος, θα συζητηθούν τα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή με κυρίαρχο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά όπου ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει τα επίμαχα σημεία και θα δώσει επιχειρήματα προκειμένου να οπλίσει την υπερασπιστική γραμμή των βουλευτών του ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων στην Βουλή αλλά και στην κοινωνία.
Εσπευσμένη συνάντηση Mητσοτάκη - Menfi για να μην ψηφιστεί του τουρκολιβυκό σύμφωνο
Σήμερα το πρωί 10:20 π.μ θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τους επιτελείς, είχε προγραμματιστεί ήδη από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Λιβύη.
Ωστόσο, έχει να κάνει και με την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.
Εκεί, όπως έχουμε τονίσει, κυρίαρχο θέμα θα είναι και η Λιβύη καθώς η ελληνική διπλωματία θέλει να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και επιθυμεί και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιείται και η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη –Αλ Μενφί με σκοπό να πιεστεί η μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπειμπά να μην κυρώσει από την Λιβυκή Βουλή το τουρκολιβυκό σύμφωνα καθώς αυτό θα επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχει αφήσει μία χαραμάδα να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα από την αρχή με Ελλάδα και Τουρκία…
Τόσο ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, τόνισαν ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι σαφής και παραμένει σταθερή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο και μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών».
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών