Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα βλέπουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους

Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα βλέπουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου
Σχετικά Άρθρα
Τη θέση πως με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μια ακόμα πάρα πολύ σημαντική καινοτομία» που αφορά, την ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο Kτηματολόγιο
«Στο εξής όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα της χώρας γίνονται προσιτά στους ιδιοκτήτες τους, αλλά και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις συναλλαγές γύρω από αυτά, καταργώντας γραφειοκρατία και ταλαιπωρία και εξοικονομώντας φυσικά χρόνο και πόρους» είπε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως «με λίγα κλικ θα γίνεται γνωστή η νομική κατάσταση κάθε ακινήτου, ενόψει κάποιας μεταβίβασης, η φερεγγυότητά του για τη λήψη ενός δανείου».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι «είναι ένα πρώτο ισχυρό βήμα, προκειμένου να χτίσουμε ένα ψηφιακό οικοδόμημα πλέον».
«Είναι η αντίληψη, το γνωρίζετε και εσείς, ότι το κτηματολόγιο βασικά είναι μία ψηφιακή υπηρεσία η οποία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους.
Και βέβαια αυτό που κάνουμε - και με μία πρόσθετη συνθήκη - ανοίγουμε τα δεδομένα αυτά δωρεάν, όπως είναι και η φιλοσοφία συνολικά της κυβέρνησης για τα δεδομένα του Κράτους», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο εξυπηρετεί σήμερα 43.000 δικηγόρους, 52.000 μηχανικούς, 2.800 συμβολαιογράφους και 2.000 δικαστικούς επιμελητές.
Οι υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες απευθύνονται στο Κτηματολόγιο, είναι έρευνα για στοιχεία ακινήτων (ΚΑΕΚ), πληροφορίες για διόρθωση μιας εγγραφής, αίτηση για μεταγραφή συμβολαίου, αίτηση για έκδοση πιστοποιητικών και παραλαβή, παραλαβή πράξης και διόρθωση σφάλματος (νομικού ή γεωχωρικού).

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Καλημέρα σας, καταρχάς.
Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του, το gov.gr προσθέτει στις 1.138 εφαρμογές του, μια ακόμα πάρα πολύ σημαντική καινοτομία, την ελεύθερη και γρήγορη πρόσβαση στο κτηματολόγιο.
Στο εξής όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα της χώρας γίνονται προσιτά στους ιδιοκτήτες του, αλλά και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις συναλλαγές γύρω από αυτά, καταργώντας γραφειοκρατία και ταλαιπωρία και εξοικονομώντας φυσικά χρόνο και πόρους.
Είναι εντυπωσιακό, δεν το γνώριζα και εγώ για να είμαι ειλικρινής, ότι από το 1998 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος δεν είχε εκδοθεί η απόφαση που θα όριζε ποιοι θα μπορούν να πάρουν πληροφορίες από τα αρχεία του κάθε τοπικού κτηματολογικού γραφείου.
Έτσι, επί 23 ολόκληρα χρόνια, η ευθύνη αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων του, κάτι που σήμαινε κόστος, συνεχείς μετακινήσεις, αλλά φυσικά και πολύ συχνές παρεξηγήσεις.
Σήμερα με τη συνεργασία του ΤΕΕ αλλά και των δικηγορικών συλλόγων, το καθεστώς αυτό αποσαφηνίστηκε, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους, ενώ οι επαγγελματίες μόνο ότι απαιτεί η άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Οι δικαστικοί επιμελητές, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν στοιχεία αποκλειστικά των ακινήτων της περιφέρειάς τους και μόνο εάν διενεργούν αναγκαστική εκτέλεση.

Νέα πραγματικότητα

Τι σημαίνει αυτή η νέα πραγματικότητα;
Ότι με λίγα κλικ θα γίνεται γνωστή η νομική κατάσταση κάθε ακινήτου, ενόψει κάποιας μεταβίβασης, η φερεγγυότητά του για τη λήψη ενός δανείου.
Ακόμα όλες οι πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται για την έκδοση οικονομικών θα είναι προσβάσιμες αλλά θα καταχωρούνται και πράξεις όπως συμβόλαια και θα υποβάλλονται αιτήσεις για διορθώσεις στις κτηματογραφικές εγγραφές.
Νομίζω ότι τα οφέλη της πρωτοβουλίας, κ. Υπουργέ, είναι κάτι παραπάνω από προφανή.
Κατοχυρώνεται η διαφάνεια και η ασφάλεια δικαίου για τον πολίτη καθώς εγγυάται την εγκυρότητα των τίτλων του.
Και βέβαια σε παραπάνω από 100.000 μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, επιμελητές, προσφέρει η εφαρμογή αυτή χρόνο, μειώνοντας έξοδα και βέβαια για τις υπηρεσίες του Δημοσίου μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και σε μία συνολική επιτάχυνση της κτηματογράφησης.

Δύο μήνες για μεταβίβαση ακινήτου

Επιτρέψτε μου να κάνω και μια πιο γενική σύντομη τοποθέτηση για τα ζητήματα της αγοράς των ακινήτων γιατί είναι πραγματικά παράξενο το γεγονός ότι σε μια χώρα η οποία αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην ατομική ιδιοκτησία και στην ακίνητη περιουσία, αυτή η χώρα διαθέτει έως σήμερα ένα από τα πιο περίπλοκα και χρονοβόρα καθεστώτα μεταβίβασης ακινήτων στον κόσμο.
Σήμερα η μεταβίβαση ενός ακινήτου χωρίς ιδιάζον ιδιοκτησιακό καθεστώς χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί και φυσικά γίνεται πολύ πιο σύνθετη ανάλογα με την περιπλοκότητα της κάθε πράξης μεταβίβασης.
Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε, ότι αυτή η πολυπλοκότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι ανεπίτρεπτη, εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλεί στους πολίτες, λειτουργεί και ως ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.
Νομίζω ότι σε μία πτυχή αυτού του προβλήματος έρχεται να δώσει λύση η εφαρμογή την οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα, η οποία εντάσσεται σε μία συνολική πολιτική για την ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, πτυχές της οποίας, παραδείγματος χάρη, είναι ο μετασχηματισμός των 390 παλιών υποθηκοφυλακείων σε 92 σύγχρονα νέα κτηματολογικά γραφεία.
Και βέβαια μία ακόμα πτυχή αυτής της πολιτικής είναι και μία διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στις νέες υποδομές και φυσικά την έκπτωση φόρου κατά 40% για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων.
Από όλα αυτά προκύπτει ένα συνεκτικό πλαίσιο που μπορεί να προσδώσει σημαντική υπεραξία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
Δεν είμαστε, λοιπόν μακριά, κ. Υπουργέ, από το να νικήσουμε τη γραφειοκρατία στην αγορά των ακινήτων προς όφελος της οικονομίας, των επενδύσεων, των θέσεων απασχόλησης και εν τέλει προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.
Ο λόγος σε εσάς για να παρουσιάσουμε την καινούργια εφαρμογή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης