Αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης βγαλμένο από τις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας».
Όπως υποστηρίζει το «νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες –κάτι που σημαίνει μείωση μισθού- όταν δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα, ένας εργαζόμενος να δουλεύει επί 6 μήνες δεκάωρα και να μην πληρώνεται ούτε μία ώρα υπερωρία», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».
Στους εργοδότες συμφέρει να πληρώσουν πρόστιμα από υπερωρίες
«Τον Μάιο το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων. Με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», εξήγησε. «Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «το μήνυμά της στους εργοδότες είναι ξεκάθαρο: συμφέρει πιο πολύ να πληρώσεις πρόστιμο, παρά να πληρώσεις υπερωρίες».
Καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις
«Αυτή η πρακτική όμως, εκτός από κοινωνικά άδικη, πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι είναι και οικονομικά αναποτελεσματική», πρόσθεσε. «Το 2012 εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% μέσα σε ένα βράδυ, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών μείον 32% και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ανεργία και θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», επισήμανε. «Όμως, τη χρονιά που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία στην περίοδο της κρίσης», είπε. «Αντίθετα, όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον υποκατώτατο, συνεχίστηκε να μειώνεται η ανεργία, αυξήθηκε η κατανάλωση και αυξήθηκαν τα έσοδα προς τα ασφαλιστικά ταμεία», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιλαμβάνει μόνο την κατάργηση τέτοιων ρυθμίσεων σαν αυτές που δρομολογεί τώρα η ΝΔ –οι οποίες αποδομούν θεμελιώδη δικαιώματα- αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει και καινούρια πλαίσια προστασίας, όπως για παράδειγμα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ή για τους εργαζόμενους στην τηλεργασία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών