Με τα μάτια στραμμένα στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας, βρίσκεται η ελληνική διπλωματία, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί την Ελλάδα την Κυριακή και τη Δευτέρα, 30-31 Μαΐου, πραγματοποιώντας την Κυριακή «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, ενώ τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Μάλιστα, εκτός από τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια, ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια επανάληψη με αντιστροφή ρόλων του μοντέλου των συναντήσεων που είχε ο Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου είχε τετ α τετ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, είχε δηλώσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πως έχει όλη την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Επιφυλάξεις για τη σειρά των συναντήσεων από διπλωμάτες
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι ο «τσακωμός» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του Τούρκου ΥΠΕΞ με το Νίκο Δένδια, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφτεί την Τουρκία στα μέσα Απριλίου.
Γι’ αυτό και κάποιοι ήδη κάνουν λόγο ότι θα έχουμε μία ρεβάνς από την πλευρά Τσαβούσογλου.
Να σημειωθεί, πάντως, πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, θα διαφανεί και το εάν θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πάντως, μερίδα έμπειρων διπλωματών σημειώνουν ότι για την ομαλή ροή της επίσκεψης Τσαβούσογλου θα ήταν καλύτερο η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη να πραγματοποιούνταν μετά τις συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια…
Θα απαντήσει με αυστηρό τρόπο το ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν θα διστάσει να απαντήσει με αυστηρό και πάγιο τρόπο εάν προκληθεί, όπως έκανε και ο Νίκος Δένδιας στην Τουρκία. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι ευρύτερες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο έχουν αποδυναμώσει τη θέση της Τουρκίας και έχουν ισχυροποιήσει αυτή της Ελλάδας:
1. Το Foreign Policy έχει ήδη γράψει για comeback της ελληνικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. ΗΠΑ και Σλοβακία άφησαν στα κρύα του λουτρού κοινή άσκηση με την Τουρκία επειδή δεν συμφώνησαν με το πεδίο βολής στα κατεχόμενα της Κύπρου, ουσιαστικά δεν ενέδωσαν στο Status Quo που θέλει να επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο.
3. Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι εμφατική για την ώρα.
Αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων, απαίτηση για απόσυρση των S -400, κάλεσμα για εφαρμογή πολιτικών υπέρ των δικαιωμάτων, θέματα που έθεσε πριν λίγες μέρες και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Γουέντυ Σέρμαν στην Τουρκία κατά τις επαφές που είχε με τον ομόλογό της Σεντάτ Ονάλ.
4.Η ελληνική πλευρά, το ελληνικό ΥΠΕΞ και η ομάδα Δένδια έχει προετοιμάσει τις απαντήσεις της για το ζήτημα περί «τουρκικής μειονότητας», υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν που σε προηγούμενη επίσκεψη στην Θράκη απευθυνόμενος προς τους μουσουλμάνους παρευρισκόμενους, τους κατονόμαζε έλληνες πολίτες «που πρέπει να εργάζονται για μία ισχυρή Ελλάδα».
Κλειδί για το μέλλον, η συνάντηση Biden - Erdogan
Στην ελληνική πλευρά, θεωρούν ότι η συνάντηση Biden με Erdogan στις 14 Ιουνίου θα επικυρώσει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην γείτονα και κατ’ επέκταση θα επηρεάσει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με κυριότερη τη μέχρι πρότινος στενή σχέση Γερμανίας-Τουρκίας.
Θέση που, εκτιμάται ότι θα επικυρωθεί στις 24-25 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων και τη στάση της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα.
Σωτήρης Πίκουλας
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Αυτό είναι το «οπλοστάσιο» του υπουργού Εξωτερικών για την διήμερη απόβαση Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη
Επιφυλάξεις για τη σειρά των συναντήσεων από διπλωμάτες... - Τι σηματοδοτεί η έλευση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών
Σχόλια αναγνωστών